Grant de 14 milioane dolari anunțat de președintele Biden pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în România

FOTO SNN

Nuclearelectrica saluta anuntul facut de Presedintele Biden cu ocazia lansarii „Initiativei Parteneriat Global pentru Infrastructura”, in cadrul Summit-ului G7: alocarea unui grant in valoare de 14 milioane de dolari pentru o noua etapa a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici in Romania de catre NuScale – Etapa Preliminara a Studiilor de inginerie si proiectare pentru proiectul SMR din Romania.

In dezvoltarea acestui studiu Nuclearelectrica și NuScale vor colabora cu USTDA pentru initierea unui pachet de studii si activitati de inginerie si proiectare, precum si analize tehnice ale amplasamentului potential de la Doicesti, care vor furniza României date esentiale pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici din Romania. Aceste informatii sunt esentiale pentru estimarea costurilor, planificarea riguroasa a activitatilor si definirea proiectului prin raportare la cerintele de autorizare si reglementare nationale si internationale aplicabile. De asemenea, in aceasta etapa vor fi identificati potentialii furnizori de servicii si pentru productia componentelor si asamblarea acestora in Romania.

„Tehnologia reactoarelor modulare mici a NuScale, prima si singura tehnologie SMR care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleara din SUA (NRC), poate sprijini obiectivele de decarbonare ale Romaniei, contribuind in acelasi timp la independenta energetica si prosperitatea tarii noastre. Prin parteneriatul cu Statele Unite, alegand o tehnologie deja aprobata si validata de catre un reglementator cu experienta, Romania se asigura, de asemenea, ca proiectele sale in domeniul energiei nucleare respecta cele mai inalte standarde de siguranta nucleara. De asemenea, Nuclearelectrica, cu peste peste 25 ani de operare la cele mai inalte standarde de securitate a centralelor nucleare, este mandra sa contribuie cu expertiza la dezvoltarea primelor reactoare modulare din Europa si sa ofere un exemplu pentru alte tari interesate sa dezvolte programe nucleare civile.” – Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Romania, prin Nuclearelectrica, face astfel primii pași spre implementarea în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale din Europa cu 6 module, si o putere instalata 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

„Ca si in cazul Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda, prima centrala cu reactoare modula mici va genera in comunitatea in care va fi amplasata energie curata si crestere economica durabila pentru comunitatea locala, prin mii de locuri create, investitii in infrastructura, dezvoltarea lantului de furnizori locali, taxe la bugetul local si dezvoltarea unei noi generatii prin investitiile in educatie de calitate.” – Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*