FOTO VIDEO Edificiile cu care Belgradul se mândrește. Muzeul memorial Tesla, Templul Sfântul Sava și Palatul Regal atrag turiștii în capitala așezată la confluența Dunării cu Sava

Biserica Sf. Sava din Belgrad. Foto Ovidiu Oprea

Un antreprenor, un om pasionat de tehnologie și de istorie are tot ce își dorește în capitala Serbiei. Belgradul reușește să adune și nou și vechi între “zidurile” sale, iar vizitatorii sunt încântați de modul în care orașul știe să păstreze istoria acolo unde îi este locul.

Oamenii din Belgrad spun că biserica Sfântului Sava nu este o catedrală, ci un templu. Povestea ei pornește de la locul în care rămășițele pământești ale Sfântului Sava au fost distruse de otomani. Acela este locul pe care a fost ridicată impresionanta construcție actuală. A fost nevoie de 80 ani pentru ca templul să ajungă la forma actuală pentru că, în război, zidurile au fost distruse de bombe.

De ce există biserica dedicată Sfântului Sava în locația în care se află? La sfârșitul secolului al XVI-lea turcii, ca răzbunare a unei ofensive militare fără succes, au ars rămășițele trupești ale Sfântului Sava, moaștele. Noi am făcut promisiunea de a construi o biserică dedicată Sfântului Sava, o biserică enormă.

Construcția primei biserici a început în anul 1935, dar nu a fost finalizată, apoi a intervenit cel de-Al Doilea Război mondial. Ruinele bisericii neterminate au rămas în acealași locație în care se află acum biserica sfântul Sava. Construcția a fost finalizată anul trecut. Este o biserică cu capacitatea de 10.000 de persoane. Este unicat. Este una din cele mai mari biserici ortodoxe din lume”, a povestit Simonida Popov Dihovicni, ghid de turism în Serbia.

Palatul regal din Belgrad este unic din mai multe puncte de vedere. Turiștii care vin aici pot să atingă o parte din istorie, dar – dacă sunt norocoși – pot să se întâlnească și să discute cu descendenții familiei regale sârbe, care locuiesc încă la nivelul superior al palatului.

Clădirea construită în urmă cu 100 ani, în stil bizantin, este găzduită în cel mai frumos parc din oraș. Turiștii pot vizita saloanele palatului, grădina și chiar și cinematograful de la demisol unde comunistul Iosip Tito urmărea filmele sale preferate cu cowboy sau juca biliard alături de alți șefi ai partizanilor Iugoslavi.

“Dacă ne vizitați aveți ocazia să faceți turul complexului Regal, un obiectiv foarte popular și îndrăgit de mulți turiști care vizitează Belgradul. Se poate face turul complexului regal precum și a celor două Palate Regale.

Puteți afla istoria dinastiei regale, familia Karageorgevici. Se pot vizita încăperile superbe și puteți admira picturile și sculpturile de mare valoare, spații cu adevărat unice. Este o experiență specială pentru orice persoană care sosește aici. Suntem foarte mândri de acea parte a istoriei noastre și suntem mândri că o putem arăta tuturor celor care sosesc aici.

Aici se poate vizita Palatul Regal și reședința regelui Alexandru Karageorgevici și a reginei Maria Karageorgevici, zonele folosite în intimitate de rege, regină și prietenii cei mai apropiați. Se poate vizita și capela familiei regale, care este la fel de frumoasă și la fel de importantă”, a declarat Simonida Popov Dihovicni, ghid de turism în Serbia.

Muzeul Național din Belgrad este unul impresionant. Istoria bogată a locului este bine reprezentată în acest edificiu, de la perioada preistoricului Lepenski Vir până la picturile moderne.

Însă piesa de rezistență a Belgradului este Muzeul Memorial Nikola Tesla – singurul de acest fel din lume. Clădirea adăpostește atât replici ale mașinilor construite de ilustrul om de știință, cât și costumele și mănușile lui, dar și urna sferică în care se află cenușa lui Tesla.

În spatele meu se află muzeul dedicat lui Nicola Tesla, aflat în patrimoniul UNESCO.  Conform ultimei sale dorințe aici la Belgrad se află și cenușa lui. Tesla este supranumit și omul care a oferit lumină întregii planete. Lui îi datorăm un număr vast de invenții legate de energie, de obiecte legate de utilitățile din locuință și lumina care ne este necesară în fiecare zi”,a mărturisit Simonida Popov Dihovicni, ghid de turism în Serbia.

Belgradul este însă doar începutul călătoriei. Serbia este o destinație din ce în ce mai atractivă pentru turiștii din toată Europa. Marija Labovic, directorul Organizației Naționale de Turism a Serbiei susține că după pandemie, țara sa a devenit tot mai apreciată ca o țintă de vacanță pe tot timpul anului.

“Serbia este o țară ce oferă turism de calitate pentru toți, indiferent ce preferințe aveți, vi le putem satisface. Suntem o destinație deschisă pe tot parcursul anului. Din anii trecuți am vazut că este căutată de turiștii români, în special în perioada iernii, în stațiunile de munte, dar am dori să le arătăm și restul țării, Belgradul, în primul rând deoarece fiind capitala țării este o combinație de nou și vechi, cultură și istorie, natura în mod deosebit este un punct de atracție în Serbia.

Novi Sad este al doilea oraș ca mărime, la distanță de numai o oră cu mașina, sau cu trenul rapid la 30 de minute de Belgrad. De asemenea, am dori să va arătăm moștenirea istorică și frumoasa natură”, a declarat, pentru BizPLUS, Marija Labovic, directorul Organizației Naționale de Turism a Serbiei.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*