Cum sunt verificate produsele de lux și electronicele pre-owned înainte să ajungă la clienți

Cosmin Popovici. FOTO Fabrica de PR

Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet, principalul retailer de produse de lux pre-owned de pe piața românească și important comerciant de electronice pre-owned, dezvăluie etapele riguroase de verificare prin care trec aceste produse până ajung în oferta companiei.

Prețurile de achiziție competitive, oferta bogată a retailerilor de profil, care include produse de ultimă generație, oportunitatea unor investiții fără risc, amploarea comerțului online și, nu în ultimul rând, preferințele noilor generații au condus la o ascensiune remarcabilă a pieței produselor de lux și electronicelor pre-owned, la nivel global. Analiștii economici explică în parte situația prin aceea că  generația Millennials (cei născuți între 1980 și 1990) și GenZ (cei născuți între 1997 și 2010) sunt foarte preocupați de viitorul planetei și de consumul sustenabil. „Astăzi, mai mult ca niciodată, clienții realizează necesitatea unui consum responsabil”, spune Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet.

Piața bunurilor de lux pre-owned a crescut între 2017 și 2021 cu un procent uriaș, de 65%, adică de cinci ori mai repede decât vânzările de produse de lux noi în aceeași perioadă (conform TFR.news.com). De asemenea, se estimează că va crește cu aproximativ 15% pe an în următorii cinci ani, ceea ce reprezintă o rată dublă față de cea a pieței primare.

Aceeași tendință se observă și pe piața globală a electronicelor reciclate și reutilizate. Pe fondul tendinței generale de implementare a practicilor sustenabile, dar și pentru că mulți clienți vor electronice performante la prețuri avantajoase, există și pe această piață – estimată să atingă valoarea de 66 miliarde de dolari până în 2026 – un important trend ascendent. Aceste tendințe se observă și pe piața românească. „În ultimul an, pe segmentul dedicat produselor de lux pre-owned am avut creșteri de peste 25%. În ce privește electronicele pre-owned, segmentul acesta a crescut constant, iar în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare majoră. Ne așteptăm ca în 2023 vânzările CreditAmanet pe aceasă zonă să înregistreze o creștere de 50%”, spune Cosmin Popovici.

Cum sunt verificate produsele electronice pre-owned înainte să ajungă la clienți

În ultimii ani, interesul românilor pentru achizițiile electronicelor pre-owned, mai ales pentru telefoane mobile din clasa medie și premium a crescut considerabil. Acestea oferă avantajul achiziției unor modele de top la prețuri avantajoase. „O altă particularitate este creșterea valorii anumitor modele de smartphones din gama premium apărute acum câțiva ani. Înainte să ajungă la clienți, telefoanele comercializate de companie trec printr-un proces atent de verificare. De la suprafețele display-ului, a camerelor și portului de încărcare, la difuzoare, microfoane și conexiunile WiFi 4G 5G, fiecare componentă este verificată, la fel și IMEI și Serial Number pe site Apple (pentru produsele Apple) și pe IMEI.INFO pentru celelalte tipuri de telefoane pentru a exclude posibilitatea ca acestea să fie pierdute sau furate.

Laptopurile trec printr-o evaluare la fel de complexă a stării de funcționalitate, iar „la laptopurile de gaming avem o etapă de verificare suplimentară: le rulăm un soft de stres, pentru a observa dacă placa video se află în parametri”, precizează Cosmin Popovici.

CreditAmanet oferă 1 an garanție pentru electronicele comercializate și acordă o perioadă de retur de 14 zile. Totodată, compania derulează în acest moment un program Buy Back ce permite achiziția de electronice cu prețuri până la 50% mai mici decât prețul de lansare.

Cum este verificată autenticitatea diamantelor, genților și ceasurilor de lux pre-owned înainte să ajungă la clienți

Gențile și ceasurile de lux comercializate de CreditAmanet trec printr-un proces complex de evaluare, care include:

  • analizarea conformității înscrisurilor și a elementelor distinctive ale mărcii respective;
  • testarea calității materialelor;
  • verificarea funcționării și autenticității tuturor elementelor mecanismului la reprezentanța mărcii respective sau la un centru autorizat pentru ceasuri de lux, iar pentru genți sunt verificate seriile, care trebuie să fie corelate cu formatul mărcii, modelul respectiv și perioada de fabricație. Pentru anumite mărci și modele se recurge în plus și la autentificarea on-line, realizată de firme specializate și acreditate internațional.

Pe lângă testarea autenticității și a bunei funcționări, experții CreditAmanet fac și o analizare a provenienței și istoricului produselor, inclusiv prin verificarea seriilor unice în baze de date internaționale.

În ceea ce privește verificarea diamantelor, Cosmin Popovici precizează că gradul ridicat de profesionalism al evaluatorilor din branșă este o caracteristică mai mult decât necesară.

„Avem echipe de experți cu competențe să evalueze cu acuratețe caracteristicile unice ale fiecărui diamant, să le distingă pe cele naturale de cele create în laborator sau de moissanite. Experții CreditAmanet au certificarea internațională GIA (Gemological Institute of America) și diplome acreditate de către ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări). Luna aceasta organizăm un alt curs de formare profesională gemologică, singurul acreditat de către stat din lume, realizat în colaborare cu Centrul Gemologic Român. Considerăm că investițiile în creșterea gradului de profesionalism al echipei Departamentului Diamante sunt de fapt investiții în planurile de dezvoltare ale companiei”, spune Cosmin Popovici, reprezentant al principalului retailer de produse de lux pre-owned de pe piața românească.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*