Aon, unul dintre liderii globali in brokerajul asigurărilor de credit comercial, anunță rezultatele studiului global „Soluții de Creditare Comercială: elemente esențiale ale pieței pentru primul trimestru 2023” (Credit Solutions: Q1 2023 Market Insights Report). Expunerea de credit furnizată de principalii asigurători este cu 20% mai mare decât în perioada pre-pandemie, astfel, soluțiile de creditare au un rol major în menținerea stabilității și stimularea creșterii companiilor. Datele evidențiază necesitatea adaptării și căutării de soluții de creditare într-un peisaj economic în continuă schimbare.
Rezultatele financiare preliminare ale principalilor asigurători de credit indică o tendință de schimbare în 2022, urmând perioada COVID-19 caracterizată de nivele neobișnuit de scăzute ale pierderilor. Asigurătorii au înregistrat o creștere globală a veniturilor de peste 15%, reflectând atât activitatea semnificativ crescută a clienților după pandemie, cât și mediul inflaționist. Nivelul expunerilor acoperite a crescut pe parcursul trimestrelor din 2022, iar insolvențele globale au înregistrat o creștere de +10% pe tot parcursul anului, ceea ce a condus la rate ale daunelor și combinate mai ridicate. Aceste rate încep să revină spre intervalul tipic pentru acest domeniu, dar rămân sub nivelurile din 2019.
Rezultatele operaționale ale asigurătorilor pentru anul 2022 rămân pozitive, dar se observă o tendință descendentă trimestrială. Deși se așteaptă o continuare a tendinței de “normalizare” a daunalității odată cu revenirea inevitabilă a insolvențelor în ciclul economic, impactul și momentul acestora rămân incerte. Variațiile și revizuirile în perspectiva economiei globale înseamnă că această normalizare va avea loc în țări și sectoare comerciale la viteze și momente diferite. Asigurătorii de credit continuă să adopte o poziție pragmatică în ceea ce privește strategiile lor comerciale și de gestionare a riscului, menținând în același timp un nivel ridicat de retenție a portofoliilor de clienți.
„Perspectivele economiei globale rămân incerte pentru anul 2023. În afara factorilor geopolitici și a insolvențelor din domeniul bancar, inflația reprezintă principala sursă de îngrijorare, având un impact semnificativ asupra scenariului economic la nivel mondial. Cu o inflație globală actuală de 8%, băncile centrale mențin ridicate ratele dobânzilor pentru a o controla, dar se așteaptă ca aceste rate să scadă la 3% pe măsură ce inflația se reduce”, a declarat Oliver Henderson, Director de Brokeraj, Departamentul Credit Solutions Aon.
Potrivit studiului Aon, ratele de aprobare a creditelor comerciale au înregistrat fluctuații semnificative la nivel mondial în ultimii ani.În anul 2022, ratele de aprobare ale limitelor de credit a înregistrat scăderi în diverse industrii: agribusiness (-3%), comerțul en-gros/retail (-10%), produsele alimentare și băuturile (-13%), industria auto (-3% trimestrial și -8% față de anul precedent) și industria tehnologiei (-4%). În ultimul trimestru al anului 2022, ratele de aprobare pentru sectorul construcțiilor au scăzut de la 75% la 68% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.
Comparativ cu anii precedenți, rata globală de aprobare a limitelor de credit a scăzut de la 79% în decembrie 2021 la 75% în decembrie 2022. Datele arată o preocupare crescută cu privire la accesul la credite comerciale și dificultățile potențiale întâmpinate de companii în obținerea lor, soluțiile de credit comercial fiind esențiale pentru gestionarea riscurilor și asigurarea stabilității financiare.
Expunerea totală aprobată de principalii asigurători este cu 20% mai mare decât în perioada pre-pandemie, deoarece apetitul și capacitatea asigurătorilor au continuat să crească, pentru a satisface nevoile clienților, determinate de niveluri mai ridicate de tranzacționare, prețuri mai mari la mărfuri și efectele inflaționiste. S-au observat semne că, spre sfârșitul anului 2022, această tendință de creștere a expunerii a început să încetinească pe măsură ce asigurătorii se pregătesc pentru revenirea la condiții de subscriere mai normale, reflectând incertitudinea perspectivei economice și dificultățile asociate. Această creștere a expunerii poate continua în 2023 la o rată mai redusă, însă vor exista abordări sectoriale și regionale divergente care se vor adapta în funcție de realitățile contextuale. În același timp, piața în ansamblu continuă să inoveze prin noi oferte specializate și prin adăugarea de noi participanți care furnizează capacitate complementară pentru expuneri de risc mai complexe și mai mari.
„Creditul comercial este esențial pentru că prin asigurarea acestuia, afacerile pot să se extindă în noi sectoare de piață sau să dezvolte linii de produse, beneficiind de un instrument util. Aon sprijină companiile în găsirea de soluții permițându-le să obțină o creștere constantă a operațiunilor, oferindu-le acces la informații despre contextul pieței, solvabilitatea clienților și recuperarea sumelor neplătite în cazuri de întârziere prelungită a plăților. Companiile care aleg asigurări de credit comercial operează în industrii precum construcții, energie, bunuri de larg consum sau farmaceutice, deoarece acestea impun un nivel mai ridicat al expunerii, și în consecință al riscului.”, menționează Eugen Anicescu, director general Aon România.
În contextul economic actual, creșterea vânzărilor combinată cu consolidarea capacităților financiare sunt prioritare. Soluțiile de creditare comercială oferă strategii eficiente pentru a aborda provocările întâmpinate de companii. Protejarea fluxurilor de numerar ale prin soluțiile de creditare comercială reduce riscurile asociate cu nerespectarea contractului sau neplata, asigurând un flux constant de venituri și menținând stabilitatea financiară pe întreaga durată a parteneriatului. Sprijinirea rezilienței lanțului de aprovizionare prin intermediul asigurării minimizează riscurile de performanță în cadrul lanțului, asigurând continuitatea operațională, optimizând eficiența și reducând întreruperile.
„Expunerea de credit este la nivel maxim istoric, însă se plafonează, reflectând presiunile economice existente. Gradul de aprobare scade comparativ cu anul anterior, ca urmare a unei încorporări a presiunilor economice precum șocuri de aprovizionare, inflație, dobânzi sau contextul geopolitic actual în bilanțul companiilor, cu o diversitate de evoluții (scăderi) sectoriale. Mai mult ca niciodată pe piața locală creditul comercial este principala sursă de finanțare a activității comerciale și în consecință se evidențiază nevoia soluțiilor de asigurare ale creditului comercial.”, precizează Eugen Anicescu, director general Aon România.
Be the first to comment