BNR găzduiește expoziția “Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei”

Sediul BNR. FOTO BNR

În perioada 21 septembrie 2023 – 1 martie 2024, Muzeul Băncii Naționale a României găzduiește expoziția temporară “Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei” în cadrul căreia publicul va putea admira 100 dintre cele mai valoroase monede antice aparținând Colecției Numismatice Alpha Bank, una dintre cele mai importante și valoroase la nivel mondial.

Prin intermediul exponatelor publicul va putea să realizeze o incursiune imaginară în lumea Greciei și Romei antice, în care miturile și eroii făceau parte din realitatea cotidiană.

Expoziția aduce o nouă perspectivă asupra banilor care, pe lângă funcțiile lor economice cu care fiecare dintre noi suntem familiarizați, pot fi și surse istorice de primă importanță sau pot avea calități artistice nebănuite.

În premieră în România vizitatorii vor putea admira o hektă, prima monedă emisă vreodată, realizată din electrum, un aliaj natural de aur și argint, bătută în regatul lidian din Asia Mică, între 630 – 600 î.Hr.

Totodată, va putea fi urmărit modul în care utilizarea monedei s-a răspândit treptat în zonele în care grecii antici și-au impus supremația. De asemenea, sunt prezente în expoziție și monedele emise de cetățile Histria și Callatis în secolele V-IV î.Hr., drahmele histriene fiind primele monede bătute pe actualul teritoriu al României.

O secțiune aparte în cadrul expoziției este cea intitulată Moneda în cetățile grecești Histria, Tomis, Callatis. Imagine și context arheologic, în care am expus, alături de monedele emise de aceste orașe, aflate în patrimoniul Muzeului BNR, obiecte puse la dispoziție de Institutul de arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române, respectiv Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Expoziţia poate fi vizitată începând din 22 septembrie 2023, în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*