Pentru 2024, capitala Serbiei se prezintă ca un hub de investiții în plină dezvoltare. De câțiva ani deja, Belgradul și-a ajustat abordarea față de investitori, reușind să devină atractiv nu doar pentru oamenii de afaceri din Serbia, dar și pentru cei din afara granițelor.
În primul rând, localizarea geografică strategică din Balcani oferă Belgradului avantajul de a fi punctul de întâlnire al mai multor rute de transport din Europa și un centru important pentru comerțul regional. Autoritățile au sesizat potențialul și au demarat un amplu proces de modernizare și dezvoltare a infrastructurii, pentru a susține acest punct forte. Statul investește constant pentru aducerea în actualitate a transporturilor, facilităților urbane și tehnologiei, astfel încât capitala să aibă toate atuurile necesare unui hub de investiții atractiv.
Serbia se mai bucură de un plus în ceea ce privește forța de muncă educată și calificată în domenii precum tehnologia informației, inginerie, cercetare și nu numai. Acest aspect atrage investiții în industrii care necesită specializare și expertiză. În ultimii ani, Serbia a implementat și o serie de reforme economice și administrative cu scopul de veni în sprijinul mediului de afaceri. Aceste măsuri au prevăzut reducerea birocrației și au făcut procesele de înregistrare a afacerilor mai ușoare pentru investitori.
În egală măsură, Belgradul a devenit o capitală europeană care oferă oportunități în sectoare precum tehnologia informației, serviciile de outsourcing, turism, sectorul energetic, industria alimentară, industria automobilistică, iar lista poate continua. Practic, se pune accent pe orice domeniu are potențial de a atrage investiții străine.
În ceea ce privește competiția cu alte huburi similare din Europa, Belgradul încă vine la pachet cu costuri operaționale și ale forței de muncă mici, un alt aspect încurajator pentru oamenii de afaceri care caută să-și maximizeze profiturile cu investiții rezonabile.
Tot în Serbia, Guvernul a implementat o serie de stimulente și facilități pentru investitorii străini, iar aici sunt incluse scturi de la plata anumitor impozite, subvenții și alte beneficii menite să încurajeze pomparea de fonduri în dezvoltarea anumitor sectoare de interes global.
Prin accesul la piața din Balcani, investitorii străini care aleg să investească în Belgrad beneficiază de o poziție strategică pentru a accesa o piață în creștere și diversificată.
În tot acest proces de integrare pe o piață globală, Belgradul se menține ferm de poziții în ceea ce privește autenticitatea specificului sârbesc. Cu acest obiectiv în vedere, în centrul Belgradului, pe malul râului Sava, aproape de confluența acestuia cu fluviul Dunărea, a răsărit un luxos cartier numit, sugestiv, Waterfront.
„Ne aflăm într-una dintre cele mai noi și mai frumoase părți ale Belgradului, cartierul Waterfront. O mulțime de clădiri noi au fost construite aici, pe măsură ce oamenii au ales să se mute în această zonă, iar cartierul este în plină dezvoltare, cu imobile încă în construcție. Este un loc foarte plăcut pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta, un loc unde oamenii vin pentru jogging, Tot aici se află și cea mai înaltă clădire din capitală, Turnul Belgrad.
Înălțimea sa este de 167 de metri, iar la ultimul nivel are amenajate terase și restaurante. De asemenea, în acest turn se află apartamentele cu cele mai spectaculoase priveliști asupra Belgradului, râului Sava, confluenței acestui râu cu Dunărea și practic asupra întregului oraș. Pe la mijlocul turnului se află un hotel de lux, iar totul vine ca o completare a acestei frumoase părți ale Belgradului. De asemenea, când avem oaspeți importanți în zonă, noaptea, turnul este luminat în culorile drapelului.
Același lucru se întâmplă și când Novak Djokovic obține câte o victorie; de exemplu, când a câștigat Roland Garros, turnul a luat înfățișarea tenismanului și a afișat mesajul «Bravo, Nole! Ține-o tot așa!». Deci multe evenimente importante se desfășoară aici, concerte, așa cum l-am avut, anul trecut, pe cel al lui Andrea Bocelli. Avem, așadar, râuri frumoase, atmosferă plăcută, pasarele frumoase, clădiri interesante, iar cireașa de pe tort este acest turn spectaculos, Turnul Belgrad”, afirmă Simonida Popov Dihovicni, ghid turistic în cadrul Organizației Naționale de Turism a Serbiei.
Cartierul Waterfront este un proiect care a început să prindă contur în anul 2015. De atunci, aici au fost ridicate clădiri de birouri, imobile de locuințe, hoteluri și restaurante, toate de lux, iar zona s-a transformat într-un loc de promenadă și într-o veritabilă atracție turistică pentru oricine vizitează Belgradul.
Unul dintre localurile cu pretenții din această zonă high end se numește simplu Restaurant 27 și aparține unui tânăr ambițios a cărui poveste de succes ar putea inspira o carte sau un film. Nenad Lukic obișnuia să lucreze într-un restaurant aflat pe exact aceeași locație. Nu era însă mulțumit de condiții, așa că și-a dat demisia. A plecat să lucreze pe nave de croazieră, iar cu banii astfel strânși s-a întors acasă, în Belgrad, unde a cumpărat afacerea fostului său șef și a transformat-o într-un restaurant de înaltă clasă.
Localul își propune să ofere oaspeților săi o experiență completă a gusturilor autentice sârbești, însă într-un mod aparte, ba chiar atât de inedit încât i-a impresionat și pe experții celebrului ghid Gault & Millau, care acum îl recomandă la nivel internațional. Un țel la care, deși nu visa, proprietarul spune acum că îl vede ca pe o reușită care îi obligă pe el și pe echipa lui să țină ștacheta cât mai sus posibil.
„Ideea este simplă. Noi am deschis acest local în timpul pandemiei, fiindcă atunci am văzut cea mai bună oportunitate. Punctul central al conceptului nostru este că ne concentrăm pe ingrediente autohtone. Sunt multe restaurante cu specific tradițional în Serbia, noi însă nu ne axăm pe asta. Credem în promovarea Serbiei prin autenticitate, însă noi alegem să facem asta prin preparate reinterpretate, rețete simplificate care aduc aceleași gusturi. Ne concentrăm, așadar, pe calitate, pe cel mai bun mod de a pune ingredientele autohtone în valoare și nu ne pasă de ce spun alții. Noi doar sperăm că oamenii vor recunoaște valoarea în preparatele noastre, la asta se rezumă întreaga noastră filosofie, păstrăm totul simplu și autentic”, explică Nenad Lukic, proprietarul Restaurantului 27.
Iar rețetele de fine dining ce reinterpretează gusturile seculare sârbești au prins din plin la public. Oamenii iubesc de la salate, până la supe și preparate din carne. Nenad Lukic spune că a avut certitudinea calității meniurilor sale atunci când competitorii i-au bătut la ușă pentru a-i cere să le împărtășească anumite rețete pomenite cu entuziasm de clienți.
„Treaba cu meniurile noastră stă în felul următor: am cei mai buni bucătari din lume. Împreună cu ei decidem ce includem în meniuri, iar alegerile se fac întotdeauna în funcție de preferințele clienților. Îi lăsăm pe bucătari să experienteze oricât își doresc și avem suita noastră de oaspeți care ne creditează cu încrederea lor. Suntem în al treilea an de activitate și ne lăudăm deja cu cinci feluri de mâncare devenite clasice. Sigur că ajustăm mereu meniurile, însă în jurul acestor cinci preparate pe care clienții noștri le adoră. Cred că pe primul loc este salata cu spanac, sfeclă roșie și pară, fiindcă toate aceste ingrediente sunt apreciate în Serbia”, mai completează Lukic.
Preparatele sârbești reinterpretate nu sunt singura atracție a acestui restaurant. Localul dispune de o atmosferă idilică, pontențată seara de lumini calde, acompaniate, live, talentul desăvârșit al unui pianist cu experiență. Liniștea și intimitatea pe care le oferă, face din Restaurantul 27 un loc ideal pentru întâlniri în doi, romantice sau de afaceri, după gust.
Însă oricâtă deschidere ar avea sârbii pentru accentele occidentale, realitatea este că ei rămân foarte atașați de patrimoniul lor cultural, de acele elemente care îi fac speciali și îi disting între atâtea alte națiuni care se înghesuie să guste din dulcele tort al globalizării. O bijuterie atent conservată în Belgrad este hotelul Moscova, o comoară arhitecturală inaugurată în anul 1908 de însuși regele Petar I Karadjorjevic. De atunci, hotelul a devenit scena unde s-au jucat importante acte ale istoriei secolului XX.
Hotelul a trecut prin cele două Războaie Mondiale, a schimbat opt regimuri politice, a devenit un simbol proeminent al Belgradului și, în egală măsură, un etalon al ospitalității, care i-a delectat pe Albert Einstein, Indira Ghandi, Maxim Gorki, Alfred Hitchcock, Anna Pavlova, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Robert De Niro, Brad Pitt și mulți, mulți alții. Astfel încât, dacă pereții ar putea vorbi, ar fi în stare să spună povești absolut grozave despre mari iubiri, strategii și negocieri politice care au modelat lumea slavă, ar dezvălui sursa inspirației multor artiști și laureați ai premiilor Nobel, dar și secrete care ar schimba cursul istoriei.
Cu o istorie atât de impresionant de complexă, hotelul Moscova pare astăzi încremenit în timp, conservat în rășina unei epoci de aur. În existența sa de 115 ani, se estimează că hotelul a găzduit peste 40 de milioane de oaspeți. Tradiția ospitalității se perpetuează și astăzi, când vizitatorii Belgradului au aici la dispoziție 123 de camere pentru cazare, patru săli de conferințe și, ca orice hotel de patru stele care se respectă, Moscova dispune și de un centru de spa și wellness, un restaurant a la carte și o cafenea cu deserturi uimitor de arătoase și gustoase.
După-amiezele petrecute în Belgrad se pot transforma ușor în escapade de aventură pentru amatorii de sporturi nautice. Sârbii pun la dispoziție un centru de agrement pe râul Sava, unde oricine poate închiria un caic pentru a se bucura de relaxare în timp ce urmărește reflexia apusului de soare înghițită de valurile Dunării.
Be the first to comment