Un subiect ce stârnește interesul locuitorilor din Călărași este cel al taxei pentru salubrizare, un aspect crucial în gestionarea deșeurilor și în menținerea unui mediu înconjurător curat și sănătos. Contrar percepției comune, Primăria nu este beneficiara directă a acestor taxe; ele sunt direcționate către companiile specializate în colectarea și gestionarea deșeurilor. Situația actuală în municipiul Călărași evidențiază o realitate dificilă, marcată de creșterea taxelor și de necesitatea unei mai bune gestionări a deșeurilor.
Primarul Marius Dulce, într-un interviu pentru BizPLUS, a adus în discuție faptul că legislația actuală în domeniul deșeurilor nu este favorabilă nici pentru administrația locală, nici pentru cetățeni.
„Faptul că se măresc taxele acum, să spunem, la salubrizare se datorează faptului că nu reciclăm – pentru că avem o țintă de 60%, astăzi, când vorbim de reciclabil, iar noi colectăm până în 4% sau 5%”, a subliniat primarul.
Această situație duce la o creștere semnificativă a taxelor, de exemplu, taxa pentru tona de gunoi menajer s-a dublat recent, după cum afirmă edilul.
Primăria Călărași își asumă responsabilitatea de a informa cetățenii despre necesitatea colectării selective și a reciclării.
„Primăria nu poate decât să spună tuturor cetățenilor că trebuie să colectăm separat acest lucru se întâmplă, am avut discuții și cu operatorul de salubrizare pentru că și el are partea lui de responsabilitate”, a mai explicat Marius Dulce.
Educația este un element esențial în reducerea acestei probleme, dar implicarea fiecărui cetățean este la fel de importantă.
În ceea ce privește împărțirea deșeurilor pe fracții, la Călărași se discută despre patru fracții: umedă, reciclabilă și altele.
„Faptul că nu avem un partener și nu avem asociații de proprietari, decât șapte sunt la număr, să ai un partener de dialog, faptul acesta a dus ca în zonele de colectare, la blocuri să spunem, totul se transformă în gunoi menajer”, a punctat primarul Municipiului Călărași.
Lipsa parteneriatului și a unei comunicări eficiente în comunitatea de proprietari afectează procesul de colectare selectivă, ducând la contopirea deșeurilor și implicit la scăderea ratei de reciclare, atrage atenția Marius Dulce.
În contextul în care taxa pentru salubrizare este influențată de gradul de reciclare și de colectarea selectivă, este esențial ca locuitorii să înțeleagă că o colectare separată și o mai mare implicare în procesul de reciclare pot duce la scăderea taxelor pentru salubrizare. Prin respectarea legislației europene și prin adoptarea unui comportament responsabil în gestionarea deșeurilor, fiecare cetățean poate contribui la crearea unui mediu mai curat și la diminuarea presiunii financiare generate de taxele pentru salubrizare.
Ca atare, în opinia autorităților publice locale, se impune o abordare holistică pentru a gestiona eficient deșeurile și pentru a reduce taxele pentru salubrizare la Călărași. Educația și conștientizarea comunității, împreună cu sprijinul și implicarea Primăriei și a operatorilor de salubrizare, sunt cheia pentru atingerea acestui obiectiv. Este esențial ca fiecare cetățean să înțeleagă rolul său în acest proces și să acționeze în consecință pentru un mediu mai curat și mai sănătos.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment