Bilanțul celei de-a treia ediție FIDELIS din 2024: sumă record investitã de donatorii investitori

Ministerul Finanțelor. FOTO Ministerul Finanțelor

În cea de a treia ediție a programului de titluri de stat FIDELIS din 2024, desfãșuratã de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Morning Glory și Rock FM, cei 1.388 donatori care s-au alãturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor”, în perioada 18 – 24 iunie 2024, au investit 273,749 milioane lei.
Aceștia au beneficiat de tranșa specialã cu cea mai mare dobândã oferitã în cadrul acestei ediții, de 7%, pentru achiziția de titluri de stat emise în lei, cu scadențã la un an.

„Peste 13.000 vieți au salvat donatorii-investitori în 2024. În jurul acestei campanii lansate de #RockFM și Rãzvan Exarhu, la care ne-am alãturat, vedem ce comunitate impresionantă s-a creat. O comunitate ce vine la fiecare nouã emisiune și ne demonstreazã cã poate depãși orice așteptare. La ultima ediție, deși am scãzut perioada de eligibilitate, tot avem aproape 1.400 donatori-investitori. Care au investit peste 273 milioane lei. Dincolo de asta, sunt mai multe aspecte pozitive pe care le-am remarcat recurent la finalul ultimelor ediții Fidelis. În primul rând, este evident cã a crescut în rândul românilor gradul de conștientizare cu privire la avantajele investirii economiilor. Pe de altã parte, mã bucur cã se menține încrederea investitorilor fațã de capacitatea noastrã de a oferi instrumente avantajoase, dar și cã reușim sã avem un rol marcant în dezvoltarea pieței locale de capital”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Suma totalã investitã în a treia ediție a Programului FIDELIS din 2024 a fost de peste 2,17 miliarde de lei. Emisiunile în euro au fost cele mai accesate în cadrul acestei ediții, cu un total de peste 245,947 milioane euro. Astfel, emisiunea în euro cu scadența la 1 an și dobânda de 4%, a avut un total de peste 129,178 milioane de euro, echivalentul a 645,890 milioane lei, plasați în cele 3.531 de ordine. A doua emisiune în euro, cu scadența la 5 ani și dobânda de 5%, a avut un total de peste 116,769 milioane euro, echivalentul a 583,847 milioane lei, plasate în 3.022 de ordine.
În ceea ce privește emisiunile în lei, investitorii au plasat peste 668,941 milioane lei, în 6.686 de ordine. Emisiunile titluri de stat în lei, au avut scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale anuale de 6%, respectiv 6,85%.
Reamintim cã valoarea nominalã a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Investitorii donatori au beneficiat de scãderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Au beneficiat de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donãrii de sânge începând cu 1 ianuarie 2024.
Cei care investesc în titlurile de stat Fidelis se bucurã de facilitãți precum:
·        posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândã aferentã perioadei de deținere;
·        câștigurile cumulate din dobânzi și profituri sunt neimpozabile;
·        flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului.
În 2024, Programul FIDELIS, s-a bucurat de un succes incontestabil
În cele 3 ediții lansate în acest an, investitorii au plasat peste 7,16 miliarde lei prin 30.767 subscrieri, iar eroii celor 3 ediții din 2024 sunt cei 4.419 de donatori investitori care au investit peste 674 milioane de lei.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*