Studiu Consiliul Concurenței: Extinderea consultațiilor decontate și realizarea unei platforme integrate, recomandări pentru dezvoltarea telemedicinei în România

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. FOTO Consiliul Concurenței.

Autoritatea de concurență a făcut o serie de recomandări pentru a crește gradul de accesibilitate al serviciilor de telemedicină, facilitând, astfel, interacțiunea pacienților cu sistemul medical, în urma unui studiu derulat privind serviciile medicale furnizate în regim de telemedicină.

Practicarea telemedicinei în România a debutat în sistemul public în anul 2018, prin proiecte pilot, iar în sistemul privat, în anul 2019, extinzându-se semnificativ la nivel național, în contextul pandemiei de Covid-19.

Cele mai solicitate specialități pentru servicii de telemedicină au fost diabetul zaharat, nutriția și bolile metabolice, medicina de familie, psihologia, medicina muncii, psihiatria, alergologia și imunologia clinică, endocrinologia și reumatologia.

Odată cu încetarea stării de alertă, decontarea consultațiilor la distanță a fost limitată la afecțiunile cronice, bolile cu potențial endemoepidemic care necesită izolare și la serviciile furnizate de psihologi și logopezi. Ca urmare, s-a înregistrat o scădere drastică a consultațiilor în regim de telemedicină.

În aceste condiții, Consiliul Concurenței recomandă reanalizarea sistemului de decontare în vederea extinderii tipurilor de consultații în regim de telemedicină ce pot fi decontate. Măsura ar fi atât în beneficiul pacienților, cât și al sistemului sanitar, prin economisirea timpului și a costurilor conexe deplasării și reducerea aglomerației în spațiile de așteptare.

O altă recomandare vizează implementarea platformei integrate la nivel național, care să permită accesul medicilor la rezultatele analizelor pacienților, platforma putând fi accesată atât de specialiștii din sistemul public de sănătate, cât și de cei din sistemul privat, respectând prevederile privind protecția datelor personale.

Întrucât accesul populației din mediul rural la serviciile medicale este limitat, autoritatea de concurență sugerează utilizarea terminalelor destinate telemedicinei, în localitățile care nu dispun de servicii medicale în sistem public, astfel încât, în baza unei programări telefonice, pacientul să poată avea acces la o consultație cu un medic generalist care să-l ghideze spre etapele următoare de investigații medicale sau tratament.

Pentru zonele în care există doar anumite servicii medicale, iar pacienții au nevoie de consultații de specialitate pe care medicul de familie le consideră realizabile în regim de telemedicină, se recomandă implementarea unui program național prin care la nivelul cabinetelor medicilor de familie sau al centrelor medicale locale, la care pacienții ajung mult mai ușor, să existe un spațiu dotat cu echipamente tehnice necesare pentru consultație.

De asemenea, autoritatea de concurență mai recomandă și definirea unui set de condiții minimale pentru menținerea calității actului medical în raport cu serviciile în regim de telemedicină, dar și o analiză periodică a reglementărilor specifice, având în vedere faptul că evoluțiile din domeniul telemedicinei sunt foarte dinamice, iar industria trebuie să se adapteze nevoilor pacientului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*