Fonduri elvețiene pentru IMM-urile românești. Acord semnat de ministrul Marcel Boloș pentru sprijinirea investițiilor în sectorul productiv

Marcel Boloș. FOTO MIPE

Ministrul Marcel-Ioan Boloș și E.S. Ambasadorul Elveției în România Massimo Baggi au semnat astãzi acordul pentru Programul „Consolidarea IMM-urilor prin acces îmbunãtãțit la finanțare”, parte a Programului de cooperare elvețiano-român. În cadrul acestui Program, Ministerul Finanțelor are rol de Unitate Naționalã de Coordonare.
Programul va fi implementat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în calitate de Operator de Program, în parteneriat cu instituții bancare selectate. Acesta se va derula pânã în septembrie 2029, oferind un orizont amplu pentru dezvoltarea și consolidarea sectorului IMM-urilor din România. Bugetul total alocat acestui Program este de 55.714.286 franci elvețieni (CHF), din care 70% contribuție elvețianã (39 milioane CHF) și 30% cofinanțare românã (16.7 milioane CH).

„IMM-urile din sectorul productiv joacã un rol vital în dezvoltarea comunitãților locale, unde sunt principalii angajatori și contribuabili. Ele genereazã valoare adãugatã prin transformarea resurselor în produse finite, fiind mai flexibile și mai capabile sã se adapteze rapid la schimbãrile din piațã, iar aceastã agilitate le permite sã inoveze și sã rãspundã nevoilor consumatorilor. De multe ori însã, lipsa capitalului accesibil și condițiile dificile de creditare sunt bariere majore. Tocmai de aceea, accesul la astfel de instrumente financiare adecvate este important, pentru cã le permite modernizarea echipamentelor, digitalizarea proceselor și extinderea capacitãților de producție”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Sprijinul financiar oferit IMM-urilor în cadrul acestui Program constã într-un grant la un nivel de maximum 40% (50.000 CHF) din cheltuielile eligibile aferente unui plan de investiții  și un împrumut bancar în condiții avantajoase de piațã, reprezentând minimum 60% din cheltuielile eligibile aferente planului de investiții.
Obiectivul principal al programului este sprijinirea IMM-urilor românești din sectorul productiv, cu accent pe:

Facilitarea investițiilor verzi și digitale;

Îmbunãtãțirea amprentei asupra mediului;

Menținerea și crearea de noi locuri de muncã în industria prelucrãtoare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*