Previziuni valutare iBanFirst: Cum vor evolua leul și EUR/USD în ultimul trimestru din 2024

Previziuni valutare. FOTO PI2 PR

iBanFirst, unul dintre principalii furnizori globali de servicii de schimb valutar și plăți internaționale, cu birouri în 10 țări europene, prezintă prognoza privind cursul leului și al perechii EUR/USD în ultimul trimestru al anului 2024. În contextul unei economii globale incerte, aceste previziuni pot ajuta companiile românești de comerț să își optimizeze tranzacțiile internaționale și să gestioneze riscurile valutare mai eficient.

Evenimente care vor influența piața valutară în ultimul trimestru din 2024

În ultimele luni ale acestui an, dar și în 2025, procesul de normalizare a politicii monetare în Uniunea Europeană și în Statele Unite va constitui forța motrice a piețelor valutare și a întregului sistem financiar. Măsurile adoptate de băncile centrale vor avea un impact semnificativ asupra sentimentului pieței și strategiilor de investiții la nivel global.

Alegerile prezidențiale din SUA și România vor avea efecte minime asupra pieței valutare pe termen lung. În schimb, alți factori impredictibili, precum evoluția economică a Chinei, lichiditatea scăzută pe diverse segmente ale pieței și instabilitatea geopolitică din Orientul Mijlociu, au potențialul de a influența dinamica piețelor valutare.

Prognoza USD/RON și EUR/RON pentru al patrulea trimestru 2024

În contextul alegerilor prezidențiale din România, analiștii se așteaptă la o volatilitate în creștere a leului, dar consideră că impactul pe termen lung va fi minim.

Cursul USD/RON nu va avea scăderi semnificative, având în vedere puterea dolarului. Dacă rata se va apropia de pragul de 4,44, aceasta ar însemna o revenire tehnică, similară cu cea care a avut loc în urmă cu o lună. Acest lucru va determina investitorii să cumpere din nou dolari în așteptarea unei creșteri.

Cursul EUR/RON are potențial de creștere pe termen scurt, până la nivelul de 5,00. Creșterea va fi generată în mare parte de randamentele în scădere ale obligațiunilor, determinând investitorii să facă pariuri tactice pe euro în speranța unor câștiguri pe termen scurt. Acest lucru explică, de asemenea, creșterea recentă a EUR/USD. Cu toate acestea, analiștii nu prevăd o creștere susținută a euro anul viitor, inclusiv față de leu.

Prognoza EUR/USD pentru al patrulea trimestru 2024

Dacă rezultatele alegerilor din SUA nu vor fi contestate, analiștii prognozează că perechea EUR/USD va fluctua între 1,07 și 1,12 până la sfârșitul anului. Doi factori structurali cheie vor influența cursul EUR/USD în aceste luni și anul viitor:

Performanța economică solidă a SUA: Având în vedere reducerea agresivă a ratelor de către Rezerva Federală și PIB-ul de aproximativ 3%, se așteaptă ca economia SUA să depășească Europa în următorii ani. Acest lucru ar putea atrage investitori care caută randamente mai mari, susținând creșterea dolarului.

Rezultatele superioare ale pieței bursiere din SUA: Performanța puternică a acțiunilor în SUA, în special a indicilor S&P 500 și Nasdaq, va atrage intrări de capital, stimulând în continuare dolarul.

iBanFirst estimează că indicele dolarului este în prezent supraevaluat cu 9,3%, deși această valoare este încă sub recordul de peste 20% atins în anii 1980. Este probabil ca această supraevaluare să persiste în anii următori.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*