FOTO Podișul Pešter – cel mai mare platou din Peninsula Balcanică – destinația preferată a iubitorilor de natură

Podișul Pešter. FOTO Branko Jovanovic

Podișul Pešter – cel mai mare platou din Peninsula Balcanică – a devenit în ultimii ani destinația preferată a iubitorilor de natură neatinsă.
Este cunoscut pentru microclimatul specific și temperaturile scăzute care coboară până la minus 38,3 grade Celsius, motiv pentru care mulți numesc această zonă „Siberia balcanică”. Pe de altă parte, datorită altitudinii mari și a numărului mare de monumente culturale și istorice, pentru unii Pešter este și „Tibetul balcanic”!

Natura

Când urcați pe Pešter, sunteți fermecați încă de la prima vedere de întinderea nesfârșită de pășuni. Priveliștea de pe platoul care se întinde de la 900 la 1200 de metri deasupra nivelului mării, se extinde până la cei șapte munți înalți care îl înconjoară: Jadovnik, Zlatar, Ozren, Giljeva, Zilidar, Javor și  Golija. Datorită diversității mari de specii de animale, platoul este inclus în lista Ramsar a ariilor protejate de importanță internațională. Aici găsim un număr mare de specii rare de plante și animale, precum trifoiul de baltă, puricele de baltă, bufnița de baltă și marmota de munte. Pešter este, de asemenea, ultimul habitat din Serbia, unde puteți vedea cristelul de câmp.
Prin platou curg râurile Uvac, Vapa, Jablanica și Grabovica, tot aici este și lacul Sjenica, bogat în diverse specii de pește, precum păstrăvul de râu, somonul de Dunăre, scobarul, cleanul etc.
Datorită pășunilor întinse de pe Podișul Pešter, s-a dezvoltat zootehnia și nu este un lucru neobișnuit să vedeți turme de oi, de vite și cai plimbându-se nepăsător în timp ce sunt la pășune.

Cuprins

Platoul Pešter înconjurat de munți este un loc ideal pentru alpiniști, deoarece este punctul de plecare de la care se pot face drumeții către vârfurile Golija, Zlatar, Javor sau Jadovnik.
În vecinătatea orașului Sjenica, în locația Babinjača, există o pistă de schi fond bine întreținută, potrivită atât pentru începători, cât și pentru profesioniști. În apropiere se află o stațiune înconjurată de o pădure de conifere numită potrivit „Borići” – un loc preferat de picnic al populației locale, dar și al tuturor celor care vizitează platoul Pešter.
Vara, cea mai mare atracție a Pešter-ului este Lacul Sjenica. Atunci mulți aventurieri, înotători, pescari și toți iubitorii de natură, vin din diverse regiuni pentru a se bucura de înot și de priveliștea meandrelor întortocheate ale râului Uvac. Priveliștea spre acestea este absolut spectaculoasă din punctul de belvedere „Molitva”, de unde iubitorii de fotografie încearcă să imortalizeze cât mai bine peisajul în care se intercalează stânci semețe. Vulturii -pleșuvi, o specie de vultur prădător pe cale de dispariție, care zboară deasupra canionului creează o altă priveliște care merită să fie imortalizată. Iubitorii de rafting se vor bucura de coborârea în josul meandrelor întortocheate ale canionului Uvac și de priveliștea oferită de natura neatinsă care îi înconjoară.

Obiective turistice

Împrejurimile Podișului Pešter abundă în numeroase monumente culturale şi istorice. La Sjenica însăși se află Moscheea Valide Sultan din secolul al XIX-lea, o ctitorie a mamei sultanului Abdul Hamid al II-lea. Moscheea a fost construită fără niciun stâlp sau fundație și o caracterizează cupola din lemn cu un diametru de 15 metri.
Nu departe de Pešter se află mănăstirea Kumanica cu biserica închinată Sfântului Arhanghel Gavril, despre care se crede că a fost construită în secolul al XIII-lea. În orașul din apropiere, Novi Pazar, se află Vechiul bazar și cetatea care transpun vizitatorii înapoi în timp, în vremea când Turcii stăpâneau aceste zone.
Aici puteți încerca, de asemenea, unele dintre specialitățile tradiționale, precum brânza Sjenica, mantale și baklava sau faimoasa carne de vițel și miel de pe Pešter. Există și delicatese pe care nu le puteți gusta nicăieri decât pe Pešter, precum specialitatea din lapte de oaie fiert gros – jardum, Sjenica sudžuk sau mâncăruri din hrișcă, care se prepară aici după aceeași rețetă deja de secole.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*