Ținta de valorificare globală a deșeurilor de ambalaje va crește de la 65% la 70%, iar cea de reciclare de la 60% la 65%, începând cu 1 ianuarie 2025, la nivel national, potrivit datelor oficiale analizate de Clean Recycle.
Obiectivul de reciclare pentru hârtie și carton crește de la 70% la 75%, pentru materiale plastice și aluminiu de la 40% la 50%, pentru sticlă și metale feroase de la 65% la 70%, iar pentru lemn de la 20% la 25%.
Aceste noi obiective sunt aliniate cerințelor Uniunii Europene și reprezintă un angajament ferm pentru reducerea impactului deșeurilor asupra mediului și un nou pas important de a trece la economie circulară.
În România, doar 38,31% dintre deșeurile de ambalaje ajung să fie reciclate, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică, care fac referire la anul 2021*, analizate de Clean Recycle.
“Autoritățile naționale, locale, dar și mediul de business joacă un rol esențial în implementarea măsurilor necesare pentru atingerea acestor ținte ambițioase. Pe de altă parte, populația trebuie să adopte un model de consum responsabil, prin care să scadă cantitățile de deșeuri de ambalaje generate și să colecteze separat sau să recicleze cât de mult posibil. Pana nu demult, întreaga societate a avut o abordare superficială privind această problemă, dar nu mai putem continua așa. În plus, trebuie să ne gândim și ce lăsăm ca “moștenire” generațiilor viitoare”, declară Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.
Din 2030, ținta globală de reciclare a deșeurilor de ambalaje va crește la 70%.
Investiții în infrastructura de reciclare
26 de fabrici noi de reciclare ar urma să fie construite în România, prin fondurile primite de țara noastră prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Fabricile ar trebui inaugurate până în luna iunie 2026, iar finanțarea totală se ridică la aproximativ 220 de milioane de EUR.
Be the first to comment