Kilowat: România va obține un avans fără precedent în domeniul fotovoltaicelor în 2025, însă rămâne extrem de deficitară la stocarea energiei

Panouri fotovoltaice. FOTO Endless Marketing

România poate obține un avans fără precedent în sectorul fotovoltaic în 2025, impulsionat de programele de finanțare precum Casa Verde și RePower EU, de liberalizarea prețurilor la energie și de interesul crescut în general al românilor pentru a scăpa de grija facturilor și a deveni independenți energetic. În plus, România este tot mai atractivă pentru investitori în parcuri fotovoltaice. Totuși, această creștere accelerată aduce în prim-plan o problemă critică: deficitul sever de capacități de stocare a energiei, un obstacol major pentru întregul sector energetic național, avertizează Kilowat, companie de soluții de energie verde.

Românii se bazează pe centrale fotovoltaice odată cu scumpirea energiei

Interesul românilor este tot mai mare pentru centrale fotovoltaice, fie pe cont propriu, fie prin programe subvenționate. Programul Casa Verde contribuie semnificativ la extinderea energiei verzi în România și, prin urmare, la scăderea prețurilor la energie în timp. Odată cu eliminarea plafonării prețurilor la energie, programată pentru 1 aprilie, tot mai mulți români se orientează către centralele fotovoltaice pentru a-și reduce costurile și a-și asigura independența energetică. Creșterea continuă a tarifelor la electricitate a accelerat interesul pentru soluțiile de energie regenerabilă, în special în sectorul rezidențial, unde panourile solare devin o investiție strategică și eficientă pe termen lung.

Plafonarea prețurilor la energie va fi eliminată pentru cei mai mulți români, fiind luate în calcul pentru reduceri doar persoanele defavorizate, mai ales că statul are restanțe de 8 miliarde de lei la furnizorii de energie pentru compensarea facturilor la energie.

„2025 este puternic influențat de finanțările disponibile, care mențin domeniul fotovoltaic într-un avânt semnificativ. Programele precum Casa Verde, RePower EU și ElectricUp 2 generează un volum mai mare de proiecte față de 2024, tot mai mulți clienți înțelegând cât de important este să lucreze cu instalatori consacrați, cu instalatori cu o vastă experiență, ce vor exista și peste 15-20 de ani.

Totuși, ceea ce va defini cu adevărat piața este decizia privind continuarea plafonării prețurilor la energie. În acest context, probabil cererea pentru centrale fotovoltaice va fi mult mai mare, însă odată cu creșterea cererii vor crește și prețurile la panouri și e recomandat ca românii să instaleze panouri solare cât încă prețurile sunt accesibile. Per ansamblu, mă aștept la un an mai bun decât cei anteriori, dar nu lipsit de provocări. Vedem deja cum firmele conștientizează nevoia de a reduce costurile cu energia și de a deveni independente energetic, iar acest lucru se reflectă în interesul crescut pentru programele Electric UP și AFIR”, declară Albert Soare, fondator Kilowat.

2025, avans tehnologic privind bateriile de stocare a energiei

Una dintre cele mai mari probleme pentru România în 2025 este capacitatea redusă de stocare a energiei. Deși sectorul fotovoltaic este în plină expansiune, capacitatea de stocare a energiei rămâne în urmă, afectând eficiența și stabilitatea rețelei. Bateriile litiu-fier-fosfat (LiFePO4) devin soluția dominantă în sectorul rezidențial, oferind o alternativă mai sigură și mai performantă decât bateriile litiu-ion, reducând riscul de incendii.

Ne așteptăm la un salt tehnologic privind bateriile de stocare în 2025 și, de asemenea, la scăderea prețurilor pentru acestea. Stocarea devine problema cea mai importantă și este și capitolul la care România este deficitară, însă luptă cu putere să rezolve acest deficit. Întreg sectorul de energie verde este dependent de această interconectivitate care se face cu bateriile de stocare. Iar în sectorul rezidențial se vede clar că în momentul de față bateriile litiu-fier-fosfat, devine tot mai folosită, fiind o tehnologie mai performantă și mult mai sigură decât litiu-ion privind posibilitatea de incendii”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.

Pentru a sprijini această tranziție, Kilowat introduce pe piața din România cele mai avansate tehnologii de stocare și conversie a energiei, printre care invertoarele Livoltek. De asemenea, microinvertoarele și bateriile ENPHASE, produse în SUA și dezvoltate prin contribuția inventatorului român Nelu Mihai din Silicon Valley, revoluționează modul în care energia solară este convertită și utilizată. Aceste microinvertoare permit producerea directă a curentului alternativ (AC), eliminând riscurile asociate conversiei și crescând eficiența.

De asemenea, sunt schimbări și vor apărea noutăți în domeniul centralelor eoliene. Vom vedea capacități de eoliene mixte.

În ansamblu, în continuare România reușește să implementeze foarte bine trecerea la energie verde. În ceea ce privește marile instalații, România rămâne în continuare foarte atractivă pentru investitori și pot fi puse în funcție noi parcuri fotovoltaice. Așadar, în acest an domeniul fotovoltaic cunoaște o nouă creștere, mai ales având în vedere interesul ridicat al românilor pentru a scăpa de grija facturilor la energie.

În ultimii ani, Kilowat a instalat panouri solare pentru peste 3.000 de clienți persoane fizice și firme, din care peste 2.000 prin programul Casa Verde. Pentru Casa Verde 2024, compania estimează o creștere a numărului de proiecte gestionate. În paralel, compania instalează panouri fotovoltaice pentru persoane fizice care optează pentru energie verde din fonduri proprii și pentru firme atât prin programul Electric UP, cât și prin finanțări din alte surse.

Fondată de fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluții de energie regenerabilă din România. Cu o echipă de specialiști în consultanță și în instalarea sistemelor solare, compania oferă soluții complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare și bateriilor de stocare energie și consultanță și mentenanță post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Până în prezent, Kilowat a montat sisteme fotovoltaice pentru peste 3.000 de clienți din România și Germania.

Compania are autorizație ANRE pentru proiectare și instalare pe medie tensiune, dar și autorizație de instalator pentru gama Huawei, Deye, Livoltek, Growatt, Sungrow etc și colaborează cu furnizori autorizați de suporți metalici (K2 Germania, Aerocompact, Grup Simex).

Kilowat oferă asistență pentru monitorizarea online a sistemului fotovoltaic, urmărind și optimizând sistemul prin update-uri și parametrizare adaptată, fiind ajustate setările tehnice pentru o eficiență maximă, având și un serviciu dedicat asistenței post vânzare, asigurând astfel tot suportul necesar unei funcționări ideale pe termen mediu și lung.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*