Atelierele CoderDojo București, susținute de Fundația Telekom și Asociația Coder Dojo București, oferă cursuri de programare și robotică pentru peste 200 de copii pasionați de tehnologie, cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani. Atelierele sunt gratuite și se desfășoară preponderent online, pe parcursul anului școlar 2021-2022, frecvența întâlnirilor fiind stabilită de mentori împreună cu participanții.
În cadrul ediției de anul acesta, cursanții au putut opta pentru unul dintre cele 13 ateliere disponibile, împărțite în 3 categorii în funcție de vârstă, dar și de nivelul lor de pregătire:
Explorator, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 8-12 ani, care vor să descopere noțiunile elementare de programare;
Aventurier, pentru copiii cu vârste între 12-15 ani, care doresc să înceapă explorarea tehnologiilor prin învățarea de limbaje care folosesc linii de cod;
Master, pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 13-17 ani, care vor să se formeze pentru o carieră în IT și urmăresc să-și dezvolte abilitățile prin lucrul cu algoritmi formalizați, arduino sau tehnologii web.
Tematicile și programa pentru fiecare dintre cele trei categorii de participanți au fost dezvoltate de către mentori voluntari, specialiști în programare, robotică și cele mai recente tehnologii.
Este pentru al 9-lea an consecutiv în care Fundația Telekom se implică alături de Asociația Coder Dojo București în formarea și perfecționarea competențelor digitale ale copiilor și adolescenților, astfel încât aceștia să se poate integra cu succes pe o piață a muncii în profundă transformare, atât în materie de tehnologie, cât şi digitalizare.
„Ne bucurăm să putem susține în continuare pasiunea tinerei generații pentru educaţia digitală și suntem încântați să vedem interesul copiilor pentru aceste ateliere. Pentru noi este esențial să le oferim posibilitatea de a învăța să lucreze cu cele mai recente tehnologii, sub bagheta unor mentori implicați și talentați. Competențele digitale sunt din ce în ce mai importante pe piața muncii și reprezintă un real avantaj în profesiile viitorului. Participanții la ateliere au ocazia să pună astfel bazele unor viitoare cariere de succes, prin care pot avea un impact pozitiv real asupra lumii în care trăim, în special a României, ţinând cont că marea problemă cu digitalizarea o reprezintă lipsa resursei umane”, a declarat Ionela Păunică, Director Executiv al Fundației Telekom.
Atelierele se desfășoară sub îndrumarea și coordonarea unei echipe de voluntari, experți în programare și robotică. Majoritatea atelierelor vor avea loc online, în timp ce pentru cursurile de robotică mentorii și participanții se vor întâlni în format fizic, cu respectarea tuturor normelor în vigoare privind prevenția transmiterii noului coronavirus.
„De nouă ani susținem educația digitală în rândul tinerilor din România și suntem încântați să ne implicăm în continuare în modelarea talentului lor în ceea ce privește tehnologia. Credem cu tărie în faptul că fiecare copil ar trebui să aibă ocazia să dobândească competențele digitale atât de utile tuturor astăzi și să își poată exprima creativitatea într-un mediu sigur și prietenos.
Mentorii CoderDojo se implică cu pasiune în a-i susține pe tineri și a le oferi resursele necesare pentru a-și dezvolta abilitățile digitale, în concordanță cu interesele și ritmul ales de ei. Numărul tot mai mare de participanți și faptul că mulți dintre cursanți revin în fiecare an să își continue cursurile în grupe mai avansate reflectă succesul și importanța acestei inițiative”, susține Adrian Petre, Co-Fondatorul Asociației CoderDojo.
Atelierele CoderDojo își măresc echipa de mentori
Interesul crescut al tinerilor pentru atelierere CoderDojo București și succesul edițiilor anterioare i-au determinat pe organizatori să mărească echipa de mentori voluntari. Aceștia îi invită să se alăture echipei pe profesioniștii în robotică și programare care doresc să îi învețe pe copiii cu vârste cuprinse între 8 și 18 câte lucruri interesante se pot face cu un calculator. Alături de ceilalți mentori, noii membri ai echipei îi vor îndruma pe participanții la ateliere să învețe limbaje de programare și platforme precum 𝐒𝐜𝐫𝐚𝐭𝐜𝐡, 𝐌𝐢𝐜𝐫𝐨:𝐛𝐢𝐭, 𝐌𝐢𝐧𝐞𝐜𝐫𝐚𝐟𝐭𝐄𝐄, 𝐀𝐥𝐠𝐨𝐫𝐢𝐭𝐦𝐢𝐜𝐚, 𝐉𝐚𝐯𝐚 𝐒𝐜𝐫𝐢𝐩𝐭, 𝐉𝐚𝐯𝐚, 𝐀𝐫𝐝𝐮𝐢𝐧𝐨, 𝐂+, 𝐏𝐲𝐭𝐡𝐨𝐧 𝐞𝐭𝐜. O echipă entuziastă de voluntari le va pune la dispoziție timpul și materialele necesare pentru a face primii pași în mentorat.
Cei care doresc să se alăture ca mentori echipei CoderDojo București se pot înscrie completând formularul https://forms.gle/6kfBtSezH7BudAVR6.
CoderDojo, proiect internațional prezent în 116 țări
Atelierele CoderDojo sunt inițiate, conduse și mentorate de voluntari, iar în prezent proiectul se desfășoară în 116 țări, cu susținerea a peste 12.000 de voluntari. Comunitatea CoderDojo însumează 2379 de cluburi de programare, în cadrul cărora 58.000 de tineri își testează creativitatea.
CoderDojo București, susținut de Fundația Telekom, este primul atelier CoderDojo organizat în România.
Be the first to comment