Oamenii de turism, prezenți la Târgul de Turism al României, au vorbit despre cum a schimbat pandemia obieceiurilor turiștilor. Aceștia s-au orientat mai multe spre zone turistice din țara noastră, având în vedere restricțiile de călătorie care au existat în ultimii doi ani, și au redescoperit România cu acest prilej. De asemenea, ei au preferat experiențe în natură și s-au apropiat și mai mult de tradițiile autohtone. De asemenea, oamenii de turism au vorbit și despre importanța Târgului de Turism al României, primul organizat în format fizic după pandemie.
Cosmin Vasile, managerul Agenției de turism Hello Holidays, recunoaște importanța organizării Târgului de Turism.
“Este un târg atât de așteptat de noi după doi ani de pauză, în sfârșit, ne revedem cu turiștii, ne revedem cu partenerii noștri. Este momentul pe care l-am așteptat de atât timp. Este momentul în care avem din nou posibilitatea să interacționăm și atunci când ne întâlnim cu ei să punem mult mai bine la cale ceea ce urmează să facem, atât noi cu turiștii, cât și cu partenerii, să pregătim programele pentru perioada următoare și să avem o relație de business cât mai bună împreună cu ei”.
Iulia Pascale, președintele Asociația “Descoperă Sulina”, susține că oamenii au descoperit faptul că turismul înseamnă aventură și experiențe.
“Am trăit o perioadă destul de grea și dificilă pentru toți turoperatorii, dar am descoperit, de fapt, că turismul înseamnă aventură și experiențe. Ceea ce propunem noi în Sulina sunt experiențele. Avem o destinație în care oamenii se pot bucura de foarte multă natură, aer liber, experiențele wild, plimbările cu caiacul, plimbările cu bicicleta devin din ce în ce mai familiare și pentru turiștii români. În general aceste experiențe erau foarte bine apreciate de către turiștii străini pe care, din păcate, nu îi mai avem, dar și turiștii români au început să se apropie mai mult de natură”.
Pentru Florin Albu, Brand Manager – Doctor Travel, pandemia a însemnat o reîntoarcere la tradiții.
“Pandemia ne-a învățat că mai avem bunici, există încă tradiție și reușim sau vom reuși să ne întoarcem puțin la rădăcini, să ne întoarcem acasă la familile noastre. Aflăm că România are încă obiective deosebite pe care noi încă nu le-am cunoscut. Prin urmare recomand să ne întoarcem la rădăcini și să facem cât mai multe excursii în țară. Anul acesta, părerea mea este că lumea s-a întors foarte mult și se întoarce la turismul rural, la pensiunile agro-turistice, care, pe lângă faptul că oferă acea intimitate de familie, bucurie sufletească și te întorci să mănânci ca la bunica acasă, oferă foarte multe obiective turistice în zona pe care o putem vizita și oferă libertatea pe care o ai în curte, în sânul unei familii. În oraș, la bloc, nu prea avem ce să facem, nu?”
Jurnalistul Grig Bute de la Ora de Turism consideră că cea mai mare calitate a Târgului de Turism 2022 este că există. El consideră că turismul rural s-a dezvoltat mult în această perioadă.
“E prima ediție după 2 ani în care nu s-a putut organiza. Se vede acest lucru. Ca dimensiuni e cea mai redusă, cu cei mai puțini expozanți, dar mă bucur să văd că există interes, că lumea a venit chiar și în aceste condiții, își programează niște concedii, se gândește pentru sezonul 2022. Principala calitate a târgului este faptul că există, chiar și în aceste condiții restrâns, cu speranța că următoarea va fi mai mare și că turismul va reveni la nivelul avut dinainte de pandemie”.
“Și la noi în țară există niște locuri foarte frumoase pe care le putem vizita, avem foarte multe de oferit, sunt niște sate frumoase, care s-au dezvoltat în această perioadă, care au început să înțeleagă cum poți să crești din punctul de vedere al turismului și sunt mai multe fațete ale acestei activități care pot fi văzute, pot fi experimentate. Mă refer acum la turismul cultural. Sunt case memoriale, muzee interesante, cu un specific pe care nu îl găsești chiar oriunde”.
Alina Ghearalia, ghid de turism – AGTR, afirmă că în această perioadă online a devenit mai important pentru promovare.
“Am învățat să privim înainte cu speranță, să apreciem mai mult persoanele fizic lângă noi, am învățat să folosim și online-ul mai mult să ne promovăm. Am avut timp să ne odihnim și ne surprinde cu o poftă de viață și de călătorie, în general”
“La această ediție suntem mult mai deschiși, mult mai flexibili și mult mai puternici dacă încă suntem pe poziții după 2 ani de pandemie și vrem să facem în continuare asta înseamnă că o facem cu tot sufletul”.
Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT, a văzut o mare efervescență la Târgul de Turism al României.
“E o mare bucurie că ne readunăm oamenii din turism, oamenii din mass-media legați de turism, vizitatorii, potențialii turiști, după o pauză de doi ani. Ultima ediție a Târgului de Turism al României a fost în februarie 2020 când de-abia izbucnise pandemia, dar nu venise la noi. Din păcate, doi s-au cam oprit în mare parte toate evenimentele. Observăm o mare efervescență chiar dacă spațiul nu mai este așa de mare ca acum doi, trei sau patru ani. Dar este din nou un început. Îmi permit să îl citez pe președintele ANAT, domnul Dumitru Luca: Târgul de Turism al României reprezintă un al doilea momentul zero pentru turismul românesc, primul moment zero l-a reprezentat pandemia în sine”.
Laura Pătru, PR & Communication Manager – Bacolux Hotels Romania, a observat că digitalizarea poate ajuta turismul mai mult.
“Pe noi ca industrie ne-a învățat pandemia atât despre nevoia noastră de conectare directă, poate când nu ni s-a impus să nu facem asta, nu ne-am dat seama cât era de importantă pentru noi. Ne-a învățat cât de importantă este digitalizarea care nu era încă foarte profund în industria noastră implementată și cred că a fost important să învățăm cum aceasta ne poate ajuta. Cred că pentru noi toți cei prezenți ne-a fost dor de târg și de interacțiunea aceasta directă și cumva ne adaptăm cu toții la niște comportamente de cumpărare care s-au schimbat, la multe lucruri care s-au schimbat în industrie și cred că este un mediu foarte bun în care noi putem să facem un schimb de experiență, să înțelegem mai bine ce își doresc oaspeții noștri ca să știm ce să pregătim pentru viitor”.
Tiberiu Chirilaș, primarul comunei Vama Buzăului, a afirmat că pandemia i-a făcut pe români să aprecieze mai mult zonele turistice din țară. În privința Târgului de Turism, a remarcat faptul că lumea este încă reticentă, numărul vizitatorilor fiind mai mic comparativ cu al edițiilor de dinaint de pandemie.
“Ne-a învățat poate să prețuim mai mult zonele turistice din România, ne-a învățat că trebuie să vizităm în primul rând România și apoi destinațiile din afara granițelor și nu în ultimul rând să punem un preț mult mai mare pe ceea ce avem noi în România de oferit”
“Legat de Târgul de Turism, suntem după o pauză de două ediții în care nu s-a desfășurat. Lumea este încă reticentă și numărul vizitatorilor nu este așa cum ne-am obișnuit înainte de 2019 și chiar în 2019, dar eu zic că intrăm ușor, ușor în normal, iar destinațiile turistice trebuie să le promovăm, trebuie să scoatem în evidență ceea ce oferim turiștilor noștri și trebuie să avem grijă ca în permanență să aducem elemente de nou”.
George Cioceanu, Managing Partner – TravelFuse, consideră că târgul este bun început.
“La noi este a noua ediție consecutivă la care suntem la Târgul de Turism. Ne-am dorit foarte mult să participăm în format fizic astfel încât să ne putem să ne revedem cu partenerii noștri și să putem să ieșim puțin din partea aceasta de online și să ne reîntoarcem la cum eram noi ca industrie înainte de pandemie. Noi ne ocupăm cu platforme online, dar toate legăturile și conexiunile pe care le avem, le-am făcut personal cu oameni. Și ne-a fost dor de lucrul acesta și partenerilor noștri le-a fost dor”.
“Târgul este un început bun. Multă lume nu se aștepta ca acest târg să fie organizat. Sunt și prim-vicepreședinte al ANAT și chiar am făcut parte din echipa de negociere cu cei de la ROMEXPO și ne-am bătut foarte tare astfel încât să reușim să îi convingem pe partenerii noștri, că se ține târgul și că merită să participe la târg”.
Valeriu Ștefan, fondator Romanian Adventures, este bucuros că Târgul de Turism al României a fost reluat.
“Ne bucurăm totuși că s-a reluat. Am avut curaj noi ca români să facem acest lucru pentru că târgul de la Berlin nu s-a făcut în acest an. Am fost mai curajoși decât ei și asta ne dă speranță. Ce este diferit față de ceilalți ani? Într-adevăr, un număr mai mic al operatorilor români. Este datorat probabil situației actuale, dar trecând foarte mult spre digitalizare atunci poate opțiunile noastre, ale tuturor puțin s-au modificat. Ne bucurăm că poate ca niciodată consiliile județene își pun în valoare sau vizitatorii pot vedea ce înseamnă bucăți din România aduse la Târgul de Turism”.
Be the first to comment