Dumitru Luca a fost reales președinte ANAT, iar cu acest prilej a fost stabilită și componența noului Consiliu Director.
Iată care este componența noului Consiliu Director al ANAT pentru mandatul 2022-2024:
Președinte: Dumitru Luca (Corali Holidays)
Prim vicepreședinte: Alin Burcea (Paralela 45)
Vicepreședinți: Adrian Voican (Bibi Touring), Aurelian Marin (Paradis Vacanțe de Vis), Diana Iluț (Sfara Tours)
Membri ai Consiliului Director: Dan Goicea (Cocktail Holidays), Andrei Chirilov (Laguna Tour), Lucian Boronea (Accent Travel & Events), Valeriu Claudiu Ștefan (Velmar Dreams), Dorina Popescu (Gorj Turism), Mădălina Balaiban (Hello Holidays), George Cioceanu (Travel Fuse), Dumitru Nănescu (Inter-Tour), Cristian Vlad (Paralela 45 Făgăraș), Eduard Cazacu (Eddie’s Travel), Mirel Joacă-Bine (Xcess Tours), Andrei Lefter (Book Travel).
Dumitru Luca, managerul și administratorul agenției de turism Corali și membru ANAT cu o vechime de 23 de ani în asociație a fost reales ca președinte al Patronatului ANAT pentru mandatul 2022-2024.
În urmă cu șase ani, Dumitru Luca a candidat pentru prima oară pentru Consiliul Director, devenind responsabil pentru coordonarea Comisiei Legislație, asigurări, resurse umane și standarde ocupaționale. Această comisie a reușit să ajusteze sau chiar să blocheze acte normative care ar fi afectat agențiile de turism. Legea turismului, legea voucherelor de vacanță, ordonanta privind garantarea pachetelor turistice și transpunerea Directivei de travel au fost principalele acte normative pentru elaborarea cărora Comisia pe care a coordonat-o a avut nenumărate întâlniri și discuții aprinse cu autoritățile statului.
De asemenea, Dumitru Luca a înființat, în cadrul Comisiei Turoperatori/Outgoing, un grup de lucru al operatorilor de circuite turistice și curse charter cu autocare, având ca rezultate o colaborare mai eficientă între membrii ANAT, fluidizarea tranzitării de către grupuri a frontierelor României și blocarea unui proiect de act normativ care ar fi stopat activitatea de transporturi turistice ocazionale.
În mandatul următor, 2018 – 2020, a fost ales prim-vicepreședinte al Patronatului, apoi în 2020 a fost ales Președinte.
Din această poziție, Dumitru Luca a participat la toate negocierile cu reprezentanții Guvernului României și, alături de ceilalti colegi din conducerea Alianței pentru Turism a avut o contributie decisivă la modificarea și flexibilizarea legislației în favoarea turiștilor și a agențiilor de turism în contextul restricțiilor impuse de pandemie, elaborarea schemelor de compensatii financiare acordate sectorului sau reluarea programului voucherelor de vacanță pentru turismul intern.
”Am avut un prim mandat de doi ani, ca președinte ANAT, plin de provocări și încercări, marcat de nevoia de supraviețuire în fața îngrădirilor de tot felul generate de pandemia covid-19. Alături de echipa de conducere și cea executivă, cărora le mulțumesc pentru dedicare, am făcut față multor situații dificile și, de cele mai multe ori, am reușit să rezolvăm problemele majore întâmpinate de industria turismului. Am comunicat cu guvernanții, am avut și multe polemici, dar într-un final, consider că s-a înțeles ce aport pentru România poate să aibă industria turismului.
Sunt onorat să fiu reales ca președinte ANAT – nu este o misiune ușoară și, cu sinceritate, nu eram convins că am puterea de a continua pe acest drum, dar colegii mei mi-au dat imboldul decisiv – și cred că acum trebuie să mergem înainte, pe partea de dezvoltare a breslei agențiilor de turism în particular, și a turismului românesc în general.
Pentru viitorul meu mandat de doi ani mi-am propus stimularea incoming-ului. Am reusit, de curând, elaborarea unei scheme de minimis și, mai ales, am reușit impunerea definiției incoming = export de servicii turistice în recenta modificare a legislației privind stimularea exporturilor. Următorul pas urmărit este modificarea Codului fiscal, care să ofere incomingului aceleași facilități ca și celelalte forme de export. Alte priorități sunt corectarea implementării Directivei de travel (OG 2/2018) și înființarea Fondului de garantare în turism, definitivarea schemei de compensare a datoriilor și creanțelor bugetare, un proiect pe care l-am inițiat în urmă cu peste un an și la care am susținerea Confederației patronale a IMM-urilor, precum și organizarea întrunirilor Consiliului Director ANAT în format fizic, prin rotație, în toate regiunile. Și mă bucură că din cauza sau chiar datorită pandemiei, românii au redescoperit și turismul intern.
Dacă avem încredere în ce putem oferi ca țară pe partea de turism, normal că ne putem promova mult mai bine și pentru piețele țintă. Dacă primul meu mandat de președinte ANAT s-a concentrat pe salvarea breslei agențiilor de turism, sper ca următorul și ultimul meu mandat să se concentreze pe dezvoltarea acestei bresle”, subliniază Dumitru Luca, președintele ANAT.
Dumitru Luca este al zecelea președinte ANAT, după Nicolae Demetriade (2018-2020), Alin Burcea (2016-2018, 1990-1993), Aurelian Marin (2015-2016), Lucia Nora Morariu (2013-2015, 2004-2006), Corina Martin (2009-2013), Dragoș Anastasiu (2007-2009), Gheorghe Fodoreanu (2006-2007), Cornel Găină (2000-2004, 1993-1998), Marcel Bădescu (1998-2000, președinte de onoare între 2002 și 2013).
La Adunarea Generală ANAT a fost invitat special virtual și președintele ECTAA (Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și Touroperatorilor), Pawel Niewiadomski (Polonia), care a subliniat contribuția importantă a președintelui ANAT și a echipei sale la deciziile luate la nivel european în privința breslei agențiilor de turism. ANAT este membru cu drepturi depline ECTAA și a organizat, în trecut, două întruniri ECTAA, la București.
Be the first to comment