Nava MS Diana a pornit într-o croazieră pe Dunăre, la sfârșitul acestei săptămâni, iar punctul de plecare a fost Orșova. Ceremonia de plecare a reunit oficialități locale, oameni de turism, dar și pe multipla medaliată olimpică la canotaj, Elisabeta Lipă. Cei prezenți au apreciat această inițiativă, care va da ocazia turiștilor să trăiască o experiență inedită și să se bucure de frumusețile naturii.
Armatorul navei de croazieră MS Diana, Marius Crivțonencu, a declarat cu acest prilej că zona unde se pleacă în croazieră este unică în Europa.
”Este o zonă minunată. Dacă ne lăudăm întotdeauna că avem o Deltă unică în Europa, vreau să spun că această pornire de croazieră pe care o facem din golful Orșovei cu tot itinerariul pe care îl avem prin Cazanele Mici și Mari este la fel, o minunăție și de fapt unică în Europa. Sunt frumusețile pe care le oferă Dunărea pe parcursul ei care se încununează la intrarea în țară până la ieșirea din țară”, a povestit Marius Crivțonencu.
El a oferit și câteva detalii despre croazieră.
”Sunt pachete de 4 nopți, de 6 nopți, de 7 nopți care vor fi până în destinațiile Veliko Gradište, Belgrad, Novi Sad, Vukovar – Croația astfel încât oferim un sejur complet, nu numai o pensiune completă să spunem în termeni obișnuiți, adică de cazare și ce oferim la bordul navei, cât toate excursiile de la sol, tot programul pe care îl organizăm, cu spectacole la bord, cu degustările și tradiționalele meniuri și de băuturi astfel încât să se întoarcă omul de pe o vacanță de pe MS Diana cu bateriile încărcat pentru un nou sezon de muncă”, a explicat armatorul navei de croazieră MS Diana.
Adi Voican, vicepreședintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România, a apreciat această inițiativă.
”Îmi plac foarte mult inițiativele, mai ales când lumea poate e puțin afectată, dezorientată, energia ne vine de la investitori, de la oameni de business care au curaj să înceapă lucruri noi sau să reinventeze. Dacă o croazieră astăzi în Delta Dunării și mai ales pe brațul Chilia sau în apropiere de Ucraina pare că e hazardată, iată că putem să ducem un vas pe apă și în cealaltă parte a României, la intrare, nu la ieșire din țară și să vedem Cazanele Dunării care sunt uimitoare, e o zonă extrem de frumoasă și de ce să nu legăm prietenia cu Serbia și Croația într-un mod turistic. Faptul că Elisabeta Lipă, ambasador al turismului românesc a fost la deschidere, e un lucru extrem de frumos și promitem să îi invităm în acțiunile noastre și pe alți reprezentanți ai României chiar dacă turismului sau zona culturală”, a spus Adi Voican.
El consideră că pentru mulți turiști prima imagine care le vine în minte atunci când se gândesc la vacanță este legată de apă.
”Inițiativa presupune viziune, încredere, risc și de obicei să mergi contra curentului. Și asta se vede pe Dunăre, că într-un fel este să mergi cu barca la vale și într-un fel e să mergi contra curentului. E o parafrază, dar ce vreau să spun este că fără inițiativă, fără curaj nici nu putem să vedem progres chiar dacă știi că din 10 inițiative poate 2 reușesc și 8 nu reușesc, acele 2 inițiative duc țara înainte.
Pentru mine și poate pentru mulți vacanța înseamnă apă. Prima imagine care îți vine în minte te vezi cu o barcă pe apă. Că e Marea Neagră, că e Dunărea, că e un râu, că e rafting dacă ești mai dornic de aventură, că este Mediterana la răsăritul soarelui, apa face parte puternic din vacanță”, a explicat Adi Voican.
Pentru primarul din Orșova, această croazieră este o bună oportunitate de promovare a acestei zone. Marius Stoica consideră că Orșova este un Monaco al României.
”Orșova până în acest moment nu s-a bucurat de un astfel de eveniment. Îi felicit pe cei care s-au gândit să îl facă. Evident, că am avut și eu contribuția mea. Promovează un cadru frumos, este multă lume care dorește să promoveze această activitate numai că nu s-au implicat destul de mult, au rămas la nivel de declarativ. Orșova este un oraș pitoresc. Puțin mai sus de Orșova putem observa Cazanele Dunării unde sunt edificii istorice de însemnătate mare, undeva pe malul sârbesc avem Tabula Traiana care este inscripționată cu un mesaj transmis de conducătorii romani de la acea vreme și pe partea dreapta bustul sculptat în stâncă al lui Decebal.
La Orșova avem și deal, și munte, dar și apă. Este un fel de Monaco al României și asemenea evenimente cum este acesta fac bine localității, o promovează”, a povestit Marius Stoica, primarul din Orșova.
Multipla campioană olimpică la canotaj, Elisabeta Lipă, a afirmat că este mereu alături de oameni care promovează România.
”Mulțumesc pentru invitație și pentru această titulatură de oaspete special. Eu nu mă simt specială, sunt și eu la fel ca dumneavoastră. Am revăzut pe navă mulți prieteni și întotdeauna sunt lângă oameni care se reinventează, care muncesc, care schimbă lucrurile și care promovează România. Sunt din 2016 ambasador al turismului românesc, dar este prima dată când cineva să invită și în această calitate. Sper să fie de bun augur”, a transmis Elisabeta Lipă.
Comandantul navei de croazieră MS Diana, Vasile Bresniceanu, a spus că traseul este unul foarte ușor și plăcut.
”Pentru un comandant de navă este singura zonă de pe Dunăre unde avem asemenea frumusețe, Defileul Dunării. Am mers până la vărsare, unde e navigabil, nu există asemenea frumusețe naturală, artificială există. Naturală, nu. Pentru un comandant cu experiență este un traseu foarte ușor și plăcut. Comandantul merge împreună cu turiștii în croazieră. Mă simt extraordinar. Cred că cineva a venit o dată, vine și a doua oară”, a spus comandantul navei de croazieră.
Croazierele operate de către nava MS Diana pornesc din portul Orșova și au ca destinații porturile Veliko Gradiște – Belgrad – Novi Sad (Serbia) și Vukovar (Croația), iar tarifele sunt cuprinse între 550 și 990 de euro de persoană. Tarifele includ toate mesele, excursii cu ghizi locali, vorbitori de limba română, precum și servicii exclusiviste la bord.
În total sunt programate 20 de croaziere, cu durata cuprinsă între 5 și 8 zile (respectiv de 4, 6 și 7 nopți), în perioada mai – octombrie.
2 Trackbacks / Pingbacks