FOTO VIDEO Belgrad – Orașul de pe Dunăre și Sava care își îmbie turiștii cu mâncare bună, curățenie și oameni frumoși

Centrul istoric al Belgradului. FOTO Paul Alexe

Unul dintre avantajele turiștilor care urcă la bordul navei Diana este că pot să descopere într-o scurtă vacanță mai multe destinații din România, Serbia și Croația. Jurnaliștii BizPLUS care au pășit pe puntea navei de croazieră au avut ca punct de plecare Orșova. După o vizită la Veliko Gradiște și împrejurimi a urmat frumosul Belgrad – capitala situată la confluența fluviului Dunărea cu râul Sava – un oraș pe cât de curat, pe atât de primitor pentru români.

Primii pași în capitala Belgradului sunt făcuți alături de un ghid de turism cu nume de româncă. Luminița Avramescu vorbește turiștilor într-o română cu puternic accent sârbesc și mărturisește că are părinți de dincolo de Dunăre. Belgradul este un oraș pe care nu ai timp să-l vezi într-o singură zi, așa că recomandările Luminiței sunt pentru cel puțin două zile.

Se vizitează mai întâi Cetatea Kalemegdan care nu este departe de navă, împreună cu parcul Kalemegdan la fel și zona pietonală care a fost aproape de cetate, Catedrala Sfântul Sava neapărat, Biserica Sfântul Marco și Catedrala Veche Sfântul Arhanghel Mihai. În centru se pot vedea și clădirea Patriarhiei, clădirea Parlamentului Serbiei, Palatul Vechi, unde sunt Primăria și Președinția”, a declarat Luminița Avramescu.

Religie și mâncare bună

Nu poți să nu vezi capitala Serbiei moderne fără să începi cu un tur al catedralelor. Acestea se pot compara cu succes cu orice mari clădiri religioase din lume. Fie că vorbim de catedrala Sfântul Sava, fie de bisericile mai mici, toate spun poveștile unui tărâm care s-a aflat sub ocupație otomană și care a reușit totuși să-și păstreze identitatea națională.

Belgradul este o destinație care poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Centrul orașului cu străzile din piatră cubică îți prezintă o capitală europeană cu magazine cochete alături de cafenele sau restaurante pline de oameni veseli. Sârbii sunt gălăgioși, dar totul face parte din peisaj. În baruri sau restaurante încă se fumează la interior. Cu toate acestea, petrecerile sârbești și mâncarea te fac să revii mereu pe aceste locuri.

Jelena Stancovic este purtătorul de cuvânt al Organizației de Turism din Belgrad. Ea a trecut în revistă, pentru BizPLUS, argumentele pentru care turiștii români trebuie să ajungă la Belgrad.

“Belgradul este o destinație turistică pe tot parcursul anului, dar o primăvară este o perioadă în care în mod tradițional organizăm deschiderea oficială a unui sezon turistic pentru că primăvara, vara și lunile de toamnă avem cei mai mulți călători din țările învecinate din Europa și din lume.

Dorim să invităm turiștii români să viziteze Belgradul pentru că vor avea ocazia să experimenteze multă cultură, multă istorie, o gastronomie grozavă, fantastică, un calendar de evenimente foarte variat pentru că Belgradul este cunoscut drept orașul cu multe evenimente.

Indiferent când te hotărăști să vii, se va întâmpla mereu ceva, festivaluri în aer liber, diferite evenimente în multe locații din oraș. Avem atracții turistice recunoscute, care merită vizitate, o mulțime de locuri frumoase pentru a te plimba. Așa că oferim un city break plăcut”, a declarat Jelena Stancovic. 

Turiștii care vin în Belgrad nu trebuie să rateze Parcul cetății Kalemegdan. Zidurile renovate găzduiesc acum expoziții de arme sau artă, iar priveliștea oferită asupra “intersecției” râului Sava și Dunăre este una superbă. Poți petrece jumătate de zi în acest paradis verde și apoi să o iei la pas către mall-ul din centrul orașului, în căutarea unei cafenele.

Miodrag Popovic, directorul Biroului de Promovare Turistică din Belgrad face o bună paralelă între orașele românești de dincolo de Dunăre și cele sârbești. Belgrad și Timișoara sunt legate prin evenimente, iar sârbii știu să-și promoveze destinația ca fiind una accesibilă pe mai multe căi, dar și din punct de vedere al prețurilor pentru masă și cazare.

“Avem muzică bună, avem aceste restaurante denumite Cafana si sunt tipice. Tot ce vine din Belgrad sau  trece prin Belgrad mereu reține parfumul a ceea ce este Belgradul și îl păstrăm. Îl prețuim. Am schimbat foarte puțin și acesta este Belgradul. Belgradul este un oraș foarte eclectic și vreau să spun că fiecare parte a Europei are un rol foarte puternic.

Nu îți vine să crezi că atunci cand vii în Belgrad poți să găsești părticele din propria ta cultură. Spre exemplu, bucătăria de aici din Belgrad. Vreau să spun că toată viața mea am trăit în acest oraș și am fost și în țările vecine. Spre exemplu, în Timișoara. Obișnuiam să merg des la Timișoara. Este foarte asemănător dar, iarăși, ușor diferit. Similar. Când oamenii din acea regiune vin la Belgrad este foarte asemănător. Și, încă o dată, este diferit. Suficient de mult ca să fie interesant”, a declarat Miodrag Popovic. 

Masa de prânz sau cea de seară trebuie să o iei în Skadarlija – zona încărcată de istorie din centrul orașului. Ai acolo restaurante unde mâncarea este multă și foarte bună. Nu e de mirare că femeile din Serbia sunt atât de frumoase, iar bărbații sunt atât de înalți și bine clădiți. Dieta lor, bazată în special pe carne la grătar și brânzeturi poate să ademenească orice turist. Chiflele cu caimac ușor sărat, Pljeskavica sau Cevapi sunt doar câteva dintre felurile de mâncare pe care nu ai voie să le ratezi în Belgrad.

Vika, mamutul de un milion de ani

Turiștii de la bordul navei Diana au ocazia să viziteze o altă locație de excepție pe care sârbii au pus-o în valoare. Viminacium a fost una dintre cele mai mari colonii romane, unde se spune că erau plănuite atacurile lui Traian asupra Dacilor lui Decebal. 2000 ani mai târziu zona este doar într-o mică măsură redescoperită de arheologi. Ghidul de la Viminacium cunoaște foarte bine poveștile acestor locuri și le explică pentru jurnaliștii de la BizPLUS. Centrul istoric de la Viminacium era la băile romane. Acolo se amestecau nobilii cu oamenii de rând și tot acolo erau puse la cale înțelegerile politice dintre mai-marii cetății.

Sârbii din ziua de azi au reconstruit o vilă romană din Pompei la Viminacium. Ai acolo ocazia să iei parte la un festin roman și chiar să te cazezi peste noapte. Proiectul este unul turistic, dar și științific – peste 20 de oameni de știință fac acolo cercetări despre bucatele și aromele romane.

Vika este oaspetele de onoare de la Viminacium. Femela de mamut descoperită în urmă cu doar câțiva zeci de ani în zăcământul de cărbune din apropiere de situl arheologic este acum adăpostită de o peșteră naturală, întreținută cu aparate speciale care mențin umiditatea și temperatura. Vika este un mamut care a trăit în zonă acum un milion de ani. Ea a căzut într-o mlaștină și nu a mai putut să iasă, așa că oasele au fost păstrate intacte în tot acest timp. Mamutul – un exemplar unic în aceste zone – poate fi acum observat înde-aproape de turiștii care ajung la Viminacium.

Seara de după de Belgrad, la bordul navei de croazieră o petreci în ritmuri tradiționale sârbești. Tinerii cântăreți și dansatori care vin pe vas își aduc aminte cât de apropiat este folclorul românesc de cel sârbesc. Armatorul navei de croazieră Diana, Marius Crivțonencu face o comparație între vizita navei la Odesa și cea de la Belgrad – orașe încărcate de istorie și cultură.

“Toți turiștii noștri s-au simțit foarte bine în tot programul pe care îl oferim la Belgrad. Sunt încă multe obiective pe care le vom introduce pe parcurs în program. Cred că va deveni o atracție, cum anul trecut a devenit atracție perla Mării Negru – Odesa, cred că în acest an Belgradul va fi o atracție pentru turiștii români prin tot ceea ce oferă. De aici, de când acostăm pe râul Sava și cu accesul la cetate și la centrul istoric, cât și celelalte obiective pe care le-ați văzut sunt impresionante aici, cu istorie și o cultură diversificată, ținând cont atât și de malul Belgradului vechi, Belgradul nou, regiunea cu influență austro-ungară, e o minunăție”, a declarat Marius Crivțonencu.

Croazierele operate de către nava MS Diana pornesc din portul Orșova și au ca destinații porturile Veliko Gradiște – Belgrad – Novi Sad (Serbia) și Vukovar (Croația), iar tarifele sunt cuprinse între 550 și 990 de euro de persoană. Tarifele includ toate mesele, excursii cu ghizi locali, vorbitori de limba română, precum și servicii exclusiviste la bord.

În total sunt programate 20 de croaziere, cu durata cuprinsă între 5 și 8 zile (respectiv de 4, 6 și 7 nopți), în perioada mai – octombrie.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*