Orașul Sulina își așteaptă turiștii în acest sezon cu multe atracții. Pe lângă frumusețea din Delta Dunării, cei care vor ajunge în această zonă pot remarca clădirile cu o arhitectură deosebită, biserici renumite, dar și un cimitir în care se odihnesc pentru totdeauna oameni de șapte religii și de 22 de naționalități. De asemenea, sunt recomandate excursiile la Pădurea Letea, pe mare, pentru a vedea un răsărit minunat sau jocurile delfinilor. Prețurile pentru o vacanță în Sulina în această vară sunt pentru toate buzunarele, iar în plin sezon ajung la 450 de lei o camera pentru două persoane, cu demipensiune.
Sulina are foarte multe atracții. Despre câteva dintre acestea vorbește Florin Papadatu, consilier superior în cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării Sulina.
“În primul rând, le recomand turiștilor să viziteze orașul la pas fiindcă este avem o faleză foarte frumoasă. La capătul falezei, pe zona estică, avem fostul Palat al Comisiunii Europene care are o încărcătură istorică deosebită. Știm că are formă de E, inițiala Europei fiindcă toate țările central europene au pus bani când s-a constituit Comisiunea Europeană a Dunării, după 1856 și au refăcut acest oraș, în primul rând au făcut acel Palat Administrativ și culmea avem o clădire care poartă inițiala Europei. Unde se întâmplă acest lucru? La capătul Uniunii Europene, la capătul României și al Rezervației Biosferei Delta Dunării fiindcă Sulina este cel mai estic punct de la noi din țară, deci cum spun localnicii, cădem de pe hartă”, povestește Florin Papadatu.
Alte atracții pe care turiștii le pot vedea în Sulina sunt Catedrala Sfântul Nicolae și Alexandru și cimitirul.
“Nu în ultimul rând ar trebui vizitată Catedrala Sfântul Nicolae și Alexandru care se află tot pe faleza Dunării și imediat pe strada a doua în spatele catedralei se află și un muzeul particular al domnului Gheorghe Comârzan care adună multe artefacte, multe poze, are multe obiecte și are povești foarte frumoase despre Sulina și zonele înconjurătoare. S-a ocupat de etno-cultura care a existat aici în zonă și e un pasionat al acestui oraș și chiar îi mulțumesc pe această cale pentru ceea ce a făcut.
Bineînțeles că este cimitirul din Sulina multietnic unde sunt 22 de nații, șapte religii și este bine ca să găsească și un ghid când merg acolo. De obicei, este un domn profesor care este fascinat de acest cimitir și cunoaște foarte multe date despre fiecare mormânt în parte date”, a concluzionat Florin Papadatu.
El a avut și un sfat pentru cei care doresc să aprofundeze istoria orașului Sulina.
“Despre istorie și despre tot, istoria orașului și Delta Dunării se pot găsi informații la Centrul de vizitare al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. Acolo sunt eu și colega mea și îi vom îndruma pe turiști și le vom da toate datele necesare pentru a se familiariza cu orașul și ecosistemul frumos al Deltei Dunării”, a mai spus Florin Papadatu.
Dragoș Ioniță este proprietarul Pensiunii Perla din Sulina. El povește cum pandemia a afectat într-o oarecare măsură turismul din Delta Dunării. Sezonul acesta turistic a pornit mai greu deoarece vremea a fost răcoroasă pentru această perioadă, dar și din cauza războiului din Ucraina.
“Trebuie să mergem mai departe indiferent de ce se întâmplă. Pandemia ne-a afectat într-o anumită măsură în primele luni, aprilie, mai, dar în fiecare an după relaxare, începând cu luna iunie, totul a fost ok. Chiar am reușit oarecum să recuperăm pierderile din lunile aprilie și mai. Având experiența aceasta cu pandemia cred cu siguranță că în urma tuturor acțiunilor pe care le facem lumea își va da seama că războiul din Ucraina, chiar dacă sunt la relativ mică distanță față de noi, nu nu ne ținem în loc și nu nu ne oprește să desfășurăm activitățile în continuare. Sezonul acesta a început puțin mai mai greu și din cauza vremii și pentru că lumea e oarecum speriată de conflictul din Ucraina, dar de trei săptămâni pot să zic că am intrat într-un curs normal cu rezervările pentru sezonul acesta”, a afirmat Dragoș Ioniță.
Pe lângă atracțiile pe care le găsește în Sulina, un turist este interesat și de ofertele de cazare pe care le găsește aici. Proprietarul Pensiunii Perla din Sulina explică politica pe care o are în privința tarifelor.
“Noi căutăm să avem un grad cât mai mare de acoperire și nu încercăm să constrângem oamenii să acceseze un pachet de trei zile, de patru zile, de cinci zile sau de weekend. Suntem oarecum la liber. Vă pot zice că media de cazare este undeva la 4,7 nopți în sezon. Vindem pentru perioada de full seson o camera undeva la 290 de lei pentru care mai adăugăm regimul de masă de minim demipensiune 100 de lei de persoană pe zi. Deci, adunând avem 490 de lei pentru o noapte de cazare două persoane”, a povestit Dragoș Ioniță.
El recomandă turiștilor să nu rataze răsăritul la Sulina.
“Toată lumea când zice Sulina, zice Pădurea Letea. Într-adevăr, Pădurea Letea e o chestie fabuloasă. Merit văzută. Eu le-aș recomanda să țină cont foarte tare de excursiile în mare, că e vorba de un răsărit, că e vorba de un asfințit și chiar excursiile în larg, în căutarea delfinilor care îți oferă un show fabulos”, a mai spus Dragoș Ioniță.
La rândul său, Ciprian Picu, administratorul Complexului Class recomandă turiștilor care vin la Sulina să se bucure de liniștea oferită de această zonă.
“Să se bucure de natură ceea ce mai greu găsești în zilele de astăzi plus siguranța locului, atât la noi în zonă, cât și pe plajă. Avem pachete pentru toată lumea și după toate buzunarele și le adaptăm în funcție de cerințe. Un pachet, de exemplu, în plin sezon ar însemna pentru o cameră dublă pe zi un 450 de lei cu demipensiune, adică mic dejun și cină pe cameră pentru două persoane. Căsuțele sunt la nivel de trei stele cu tot ce îi trebuie omului pentru un sejur de bun simț”, a explicat Ciprian Picu.
Corina Davidov, consilier comunicare în cadrul Asociației “Delta Dunării”, îi asigură pe turiștii care vor să vină în Delta Dunării că nu trebuie să se sperie de războiul din Ucraina.
“Este război, dar în țara vecină, este destul de departe de noi, iar aici nu mai auzim absolut nimic decât ciripitul păsărelelor, cum trec în zbor pelicanii, broscuțele dimineața. La noi chiar este liniște și orice turist se poate relaxa aici”, a afirmat Corina Davidov.
Ea a menționat că turistul care vine în vacanță la Sulina nu va sta într-un singur loc, ci se poate plimba în multe zone atractive.
“Este singurul oraș din Delta Dunării, apoi este cel mai estic oraș, spunem noi că intrarea în Uniunea Europeană, pe aici intră soarele în Uniunea Europeană, zicem noi. Avem Deltă, avem Dunăre, avem mare, suntem înconjurați practic de natură care aduce cu ea și faună, floră. Este spectaculos. Oamenii sunt pregătiți. Avem și pensiuni de 3, 4 stele, dar avem și căsuțe tradiționale, ghizi foarte pregătiți care știu zona pentru că niciun turist nu va sta într-un loc. Sulina este foarte aproape de Pădurea Letea 2, de Caraorman, de Crișan, Mila 23, nu mai spun de spectaculoasa vărsare a Dunării care ajunge după 2.800 de kilometri și se varsă în mare”, a povestit Corina Davidov.
Atestarea documentară a orașului Sulina are loc în anul 950, în lucrarea lui Constantin Porphirogenetul, “De administrando imperio”.
Sulina are o mare importanță economică deoarece este pe axa prioritară a rețelei trans-europene de transport Rin-Main-Dunäre din cadrul Coridorului Pan European de Transport VIl, care face legătura între Marea Nordului și Marea Neagră.
Sulina este un oraș cosmopolit, în care tradițiile mai multor popoare se intersectează. Așezarea a fost fie în componența Imperiului Țarist, fiind luată de la turci (1813), apoi sub austrieci (1854), după războiul din Crimeea, sub turci din nou, pentru ca în 1878, odată cu Dobrogea să revină țării noastre, ca urmare a Războiului de Independență din 1877.
Amenajarea brațului Sulina de către Comisia Europeană a Dunării (după anul 1856) impulsionează activitatea comercială și de transport pe acesta.
Astfel, în lungul brațului Sulina iau naștere o serie de localități: Ilganii de Sus, Partizani/Regele Carol I, Vulturu, Gorgova, Crișan/Carmen Silva.
Orașul prezintă mai multe obiective turistice: Farul Vechi din Sulina, găzduiește cabinetul de lucru al lui Eugeniu Botez, cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart.În aceeași clădire se află o sală dedicată Comisiei Europene a Dunării.
Alte atracții sunt: Turnul de Apă, construit cu sprijinul reginei Olandei la 1897, Biserica grecească Sfântul Nicola, Biserica Sfinții Petru, de rit vechi, biserica romano – catolică Sfântul Nicolae, construită cu sprijinul comunității italiene din zonă, biserica Sfântu Alexandru, cimitirul Sulina, unde sunt înmormântați români, turci, tătari, lipoveni, haholi, dar și pirați, militari, marinari, comercianți, oameni de cultură.
Sulina s-a dezvoltat, devenind porto franco cu o populație în creștere, ajungând la 14.000 locuitori. Istoria Sulinei ca și a altor localități din Deltă a cunoscut o creștere dar și declin. Populația românească este majoritară în proporție de 81%, la care se adaugă ruși, lipoveni, ucraineni și turci-tătari.
Be the first to comment