Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a semnat astãzi, 31 mai 2022, prima cerere de platã, în valoare de 907,669 milioane de euro în cadrul Acordului de împrumut privind Mecanismul de Redresare și Reziliențã. Mecanismul are o valoare totalã de 14,94 miliarde de euro și a fost semnat în 2021 cu Comisia Europeanã.
Aceasta este prima din cele 10 tranșe programate pentru a fi disponibilizate în perioada 2022-2026. Potrivit Regulamentului privind instituirea Mecanismului de Redresare și Reziliențã, statele membre au posibilitatea de a transmite cereri de platã de douã ori pe an.
“Guvernul are ca prioritate zero implementarea cât mai rapidã și eficientã a reformelor asumate prin PNRR. România a îndeplinit la timp și integral cele 7 jaloane asociate acestei tranșe prevãzute în Planul Național de Redresare și Reziliențã, iar transmiterea cererii de platã cãtre Comisia Europeanã a fost condiționatã de acest lucru. Acesta este încã un pas pe care îl parcurgem pentru ca fiecare ban cheltuit sã fie pentru modernizarea țãrii.”, a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Fiecare tragere din împrumut este acordatã în condiþii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene și are o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizãrii, din care o perioadã de grație de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rãmasã pânã la maturitate.
Planul Național de Redresare și Reziliențã este structurat pe cei 6 piloni prevãzuți în Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliențã și este împãrțit în 15 componente, astfel încât sã acopere nevoile României și, concomitent, sã urmãreascã prioritãțile Comisiei Europene. Cei șase piloni sunt: tranziție verde, transformare digitalã, creștere inteligentã, coeziune socialã și teritorialã, sãnãtate și reziliențã economicã, socialã și instituționalã, politici pentru generația urmãtoare, copii și tineri.
Be the first to comment