Agenţia Naţională pentru Locuinţe împlinește 25 de ani

Bloc ANL. FOTO Ministerul Dezvoltării

Agenţia Națională pentru Locuințe (ANL) a fost înfiinţată prin Legea nr.152 din 15 iulie 1998 şi a reprezentat, inițial, un promotor al aplicării legii creditului ipotecar. Adoptarea în Parlament și promulgarea în urmă cu 25 de ani a cadrului legislativ aferent constituirii și desfășurării activității reprezintă certificatul de naștere al ANL.

În cei 25 de existență, ANL a livrat la nivel național beneficiarilor mai mult de 40.000 de locuințe, dintre care peste 36.000 au fost pentru tineri și specialiști.

“A avea un serviciu și o locuință au fost mereu primele dorințe ale tinerilor care sunt la început de carieră și își doresc să își întemeieze o familie. Aceste elemente de stabilitate în viață nu s-au schimbat nici astăzi, la douăzeci și cinci de ani de existență a ANL. În pas cu vremurile, Ministerul Dezvoltării integrează, finanțează si coordonează proiecte împreună cu autoritățile locale din întreaga țară pentru a da și mai multă consistență eforturilor ANL” – a precizat ministrul Adrian Veștea.

Cu prilejul împlinirii unui sfert de secol de existență, ANL își propune să facă o incursiune în trecut pentru a reaminti publicului elementele care au construit, an după an, ceea ce înseamnă astăzi instituția: zeci de mii de beneficiari, numeroase ansambluri de locuit construite în întreaga țară și un sprijin de neînlocuit pentru comunitățile locale!

“Consider că, prin construirea de ansambluri rezidențiale și cartiere dedicate tinerilor și specialiștilor, ANL a contribuit la crearea de comunități puternice și sustenabile și a jucat un rol esențial în promovarea accesului la locuințe decente și accesibile. Apreciez susținerea autorităților publice locale și centrale care au înțeles pe parcursul activității noastre că a genera locuințe într-o comună sau într-un oraș stimulează dezvoltarea economică a comunității beneficiare. Aș vrea să menționez și contribuția tuturor colegilor de-a lungul acestor 25 de ani în implementarea proiectelor agenției, precum și buna colaborare cu firmele de construcţii, instituţii financiare, societăți de proiectare şi furnizori de utilităţi. Tuturor le transmit un sincer: “Mulțumesc!”. Fără dedicarea și sprijinul lor permanent, realizările ANL nu ar fi fost posibile”,  a declarat directorul general al ANL, Gabriel Stanciu.

Campania “ANL – Construim locuințe, sprijinim comunități. De 25 de ani!” se va derula pe conturile de pe rețelele sociale ale agenției și va prezenta fotografii ale unor momente sugestive din istoria ANL, însoțite de informații explicative, de bilanț sau chiar inedite din activitatea instituției.

Fotografiile provin din arhiva proprie, dar și din cea a Agenției Naționale de Presă AGERPRES, ai cărei fotoreporteri au surprins multe din momentele importante din existența de 25 de ani a ANL.

Aflată sub coordonarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ANL are ca principale obiective promovarea şi dezvoltarea la nivel sectorial și naţional a unor programe privind construcţia de locuinţe. Principalele programe aflate în derulare sunt: Programul de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii (care include și locuințele pentru specialiștii din domeniul sănătații și învățământ), Programul de construcții locuințe de serviciu, Programul pilot “Locuinţe sociale pentru comunităţile de romi” și Programul propriu de construcții locuințe proprietate privată, realizate prin credit ipotecar.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*