Autoritățile caută soluții pentru diminuarea sau evitarea pagubelor produse culturilor agricole de fenomene meteo

Culturi agricole inundate. FOTO geralt

Ministrul Tánczos Barna a convocat o ședință de lucru online la care au fost invitați ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, directorul general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, Gheorghe Căunei, precum și specialiștii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Administrației Naționale de Meteorologie, ai Administrației Naționale ”Apele Române”, ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, pentru a analiza prognozele hidrometeorologice pentru perioada următoare și a identifica soluțiile necesare a fi aplicate pentru a diminua sau evita pagubele produse asupra culturilor agricole de fenomenele meteorologice prognozate pentru următoarele zile.

Am convocat această întâlnire pentru a analiza situația din punct de vedere al colaborării dintre Administrația Națională de Meteorologie și Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, astfel încât să venim în sprijinul fermierilor care sunt afectați de această perioada critică, în care sunt fenomene meteorologice severe care aduc pagube importante culturilor agricole. Vrem să venim în ajutorul agricultorilor prin avertizările pe care le emitem, inclusiv cele de tip now-casting, astfel încât să știe la ce să se aștepte, iar pe baza avertizărilor de la ANM sistemele anti-grindină să poată fi pregătite și să intervină acolo unde sunt puncte de lansare”, a subliniat ministrul Mediului, solicitând, totodată, o monitorizare continuă a fenomenelor severe și emitere rapidă de avertizări hidro și meteo atunci când situația o cere.

De asemenea, ministrul Tánczos Barna a menționat că vor fi informați și factorii responsabili din cadrul Ministerului Economiei pentru a se asigura măsurile necesare la minele și iazurile de decantare aflate în administrarea acestei instituții, astfel încât să nu existe probleme în aceasta perioadă în care se așteaptă cantități importante de precipitații.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros a menționat că au fost utilizate, în ultima perioadă, 76 de rachete anti-grindină, însă, din nefericire, nu toată suprafața agricolă a țării poate fi protejată de aceste sisteme. Extinderea sistemului va fi realizată prin fonduri de la bugetul de stat.

La rândul său, directorul general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, Gheorghe Căunei, a subliniat faptul că între ANM și instituția pe care o conduce

există o colaborare foarte bună, ANM ne furnizează toate  avertizările necesare, inclusiv date deja procesate astfel încât să putem interveni rapid și să protejăm suprafețele unde avem sisteme. Avem în stoc cantitatea de rachete necesare. Avem soluții iar acolo unde acționam avem succes, sunt activități care se vad, avem mijloace tehnice de ultimă generație și softuri performante, imagini tridimensionale”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*