Bilanțul schemei de ajutor de stat 807/2014: Peste 7,34 miliarde lei investiți în sectoare cheie din economia româneascã și peste 25.000 de noi locuri de muncã create

Ministerul Finanțelor. FOTO Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor a finalizat analiza Cererilor de acord pentru finanțare depuse în baza Hotãrârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie, iar bugetul total alocat schemei a fost epuizat.
Obiectivul schemei de ajutor de stat, instituite prin H.G. nr. 807/2014, a fost acela de a sprijini realizarea investițiilor de mare anvergurã, care vor contribui la dezvoltarea regionalã, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoarele de activitate de vârf.
Astfel, în peste 9 ani de la demararea schemei de ajutor de stat, 174 de proiecte de investiții au primit granturi de la bugetul de stat, pentru cheltuieli eligibile de natura activelor corporale și necorporale, precum și cele legate de închirierea construcțiilor aferente investiției inițiale.

„Scopul acestei inițiative a Guvernului a fost stimularea sectoarelor care sunt fundamentale pentru dezvoltarea durabilã și creșterea competitivitãții pe plan internațional. Rezultatele inițiativei au fost remarcabile: vorbim de o schemã de ajutor de stat care a avut un impact semnificativ asupra dezvoltãrii și rezilienței economiei. Am asistat la creșterea producției în numeroase sectoare, la dezvoltarea tehnologicã și la crearea de noi locuri de muncã. În continuare, ne angajãm sã continuãm cu alte demersuri similare prin care sã sprijinim sectoarele vitale ale economiei”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Bilanțul schemei de ajutor de stat 807/2014, în perioada 2014-2023, este urmãtorul:

  • numãrul total de cereri de acord pentru finanțare depuse: 624
  • valoarea totalã a proiectelor de investiții pentru care s-a emis Acord pentru finanțare: 19, 82 miliarde de lei (echivalentul a 4.119,05 milioane euro);
  • valoarea totalã a ajutorului de stat aprobat: 7,34 miliarde de lei (echivalentul a 1.522,74 milioane euro);
  • numãrul de noi locuri de muncã create ca urmare a implementãrii proiectelor de investiții: 25.038;
  • valoarea contribuțiilor la bugetul de stat: 9,27 miliarde lei (echivalentul a 1.919,43 milioane euro).

Principalele sectoare de activitate susținute cu ajutor de stat au fost: industria auto, industria produselor electrocasnice, industria aeronauticã, industria alimentarã, industria materialelor de construcții, producția de mașini și utilaje, servicii medicale, turism.
Din totalul proiectelor de investiții susținute cu ajutor de stat, 47% sunt implementate de  societãți cu capital românesc, iar 53% de  societãți cu capital strãin.
Totodatã, în urma finalizãrii procesului de selecție a cererilor de finanțare depuse în perioada 15.06 – 26.07. 2022, Ministerul Finanțelor a emis acorduri pentru finanțarea a 21 de proiecte de investiții în valoare de 6,44 miliarde lei, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de peste 2,34 miliarde lei. Proiectele vor crea 4.407 de noi locuri de muncã și vor avea contribuții la bugetul de stat în valoare de 3,18 miliarde lei.
Sesiunea a suscitat un interes crescut din partea investitorilor, fiind depuse 193 de cereri de finanțare, în valoare totalã de 16,94 miliarde lei, ajutorul de stat total solicitat fiind în valoare de 6,42 miliarde lei.
Analiza s-a efectuat în ordinea descrescãtoare a punctajului obținut, punctaj  calculat pe baza criteriilor de evaluare prevãzute de HG nr. 807/2014: valoarea investiției, tipul investiției inițiale, locația realizãrii investiției, rentabilitatea cifrei de afaceri (în cazul întreprinderilor în activitate), valoarea capitalului subscris și vãrsat (în cazul întreprinderilor nou înființate).
Cererile de acord pentru finanțare care nu au fost analizate ca urmare a epuizãrii bugetului alocat schemei vor fi restituite întreprinderilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*