BNR va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda și 50 de ani de la aderarea României la FMI și Banca Mondială

Sediul BNR. FOTO BNR

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 28 decembrie, o monedă din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda și o monedă din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Caracteristicile monedei din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda sunt următoarele:

Metal Aur
Valoare nominală 100 lei
Titlu 900‰
Formă rotundă
Diametru 21 mm
Greutate 6,452 g
Cant zimțat
Calitate proof

Aversul monedei din aur prezintă o compoziție inspirată de romanul „Moromeții” de Marin Preda, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI”, anul de emisiune „2022” și stema României.

Reversul monedei din aur redă portretul și semnătura lui Marin Preda și inscripția în arc de cerc „100 DE ANI DE LA NASTEREA LUI MARIN PREDA”.

Caracteristicile monedei din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială sunt următoarele:

Metal Argint
Valoare nominală 10 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Cant zimțat
Calitate proof

Aversul monedei din argint prezintă Palatul Vechi al Băncii Naționale a României, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2022”.

Reversul monedei din argint redă siglele Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale și inscripțiile „ADERAREA ROMANIEI LA FONDUL MONETAR INTERNATIONAL SI BANCA MONDIALA” și „50 ANI”.

Monedele din aur și monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent.

Monedele din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda vor fi însoţite de broşuri de prezentare și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Monedele din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Pe certificatele de autenticitate ale monedelor din aur și din argint se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*