Casa de Vinuri ZAIG, parte a zonei viticole Lechința – Teaca din nordul Transilvaniei, a câștigat 3 medalii de aur la ediția din acest an (a XVIII-a) a VINARIUM International Wine Contest, cel mai important concurs internațional de vinuri din Europa de Est.
Rezultatele reconfirmă calitatea superioară a vinurilor din nordul Transilvaniei, recunoscute de sute de ani și, totodată, beneficiile investițiilor făcute în ultimii 8 ani de Casa de Vinuri ZAIG, cramă de familie, cu istorie și tradiție în viticultură, aparținând ultimei familii de sași din localitatea Teaca din județul Bistrița-Năsăud.
La ediția de anul acesta a VINARIUM International Wine Contest au fost medaliate cu aur 3 sortimente de vin ale Casei de Vinuri ZAIG: Chardonnay 2020, Sauvignon Blanc 2020 și Pinot Noir 2020. Este pentru al doilea an consecutiv când, în cadrul aceluiași concurs, calitatea și gustul select al vinului alb ZAIG Sauvignon Blanc, produs la Teaca, îi aduc medalia de aur. Rezultatele sunt cu atât mai importante cu cât, la ediția din acest an a concursului au fost înscrise 1.242 de probe de vin din 25 de țări.
„Vinurile de calitate din Transilvania merită să revină pe mesele iubitorilor de vinuri, iar acest lucru ne motivează să lucrăm cu pasiune, pentru a oferi tot ce este mai bun din podgoriile Lechința – Teaca. Noile vinuri ZAIG, aparținând unei case cu tradiție, sunt doar la începutul călătoriei, pentru a căror desăvârșire investim constant în tehnologie, lucrând simultan la extinderea rețelei de distribuție, pentru a aduce oamenilor mai mult din plăcuta tradiție a familiei noastre”, spune Eckehardt Zaig, fondatorul Casei de Vinuri ZAIG.
În prezent, Casa de Vinuri ZAIG deține 13 hectare plantate cu viță-de-vie, dintre care 1,5 hectare de viță-de-vie veche de 100 de ani, plantată între 1920 și 1925, și 11,5 hectare de vie nouă, plantată în 2013, în urma atragerii de fonduri europene în valoare de aproximativ 400.000 de euro. Crama, construită ulterior, are o capacitate maximă de 80.000 de litri.
Microclimatul unic al zonei Lechința – Teaca, definit drept terroir în industrie, contribuie la calitatea vinurilor albe, cu aciditate și mineralitate ridicată. În prezent, vinurile albe reprezintă 95% din producția ZAIG, restul fiind reprezentat de segmentul rose. Soiurile de struguri principale, românești și străine, aflate în podgoria Casei de Vinuri ZAIG sunt: Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Neuburger, Traminer, Fetească Neagră, Pinot Noir, Fetească Regală, Fetească Albă. Dintre soiurile de struguri vechi, cu istorie, ZAIG păstrează Feteasca Albă, Neuburger, Traminer și Muscat Ottonel.
Din 2013 și până în prezent, Casa de Vinuri ZAIG a investit aproximativ 800.000 de euro, jumătate fonduri europene, jumătate fonduri proprii, în extinderea podgoriei. Din această sumă, aproximativ 150.000 de euro au fost investiți exclusiv în tehnologie, în presă de struguri, în tancuri de depozitare, desciorchinător și într-o nouă linie de îmbuteliere. Pentru anul în curs vor fi făcute investiții pentru amenajarea unei săli de degustare și a unui spațiu de depozitare, iar în următorii 2 – 3 ani planurile de dezvoltare vizează includerea cramei pe lista destinațiilor turistice vitivinicole.
Casa de Vinuri ZAIG a înregistrat anul trecut o dublare a veniturilor față de anul anterior, iar pentru 2021 estimează o creștere de 40 – 50%, generată de extinderea în HORECA, în Cluj-Napoca, București, Brașov, Sibiu, Timișoara și Oradea. În prezent, aproximativ 10% din vânzări sunt realizate online. Distribuția include vânzările din crama proprie, magazinele HORECA și canalul online.
Despre VINARIUM International Wine Contest
VINARIUM International Wine Contest 2021 a fost organizat de către ASER Consulting & Management, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) și al Federației Internaționale a Marilor Concursuri de Vinuri (VINOFED).
Concursul, desfășurat în perioada 27 – 30 mai, a atras înscrierea a 1.242 de probe de vin din 25 de țări și a fost organizat în conformitate cu normele concursurilor internaționale de vinuri elaborate de OIV. Aprecierea probelor a fost făcută de un juriu internațional, ai cărui membri sunt recunoscuți prin experiența și profesionalismul lor.
Be the first to comment