Ce mașini preferă consumatorii din Europa de Est

FOTO June Communications

Mogo România, compania specializată în acordarea de finanțare pentru achiziția de autoturisme second-hand, a realizat un studiu comparativ între 5 țări din spațiul ECE pe portofoliul propriu de finanțări acordate persoanelor fizice în perioada 2019-2022, privind preferințele europenilor în materie de mașini la mâna a doua. Conform studiului, majoritatea clienților se orientează către mașini cu vârsta între 10 și 15 ani, iar în România este înregistrat cel mai mare procent în acest sens, de 70%, față de celelalte țări, cu procente între 50-65%.

Studiul a analizat preferințele consumatorilor din cinci țări din Europa Centrală și de Est unde  brandul are o prezență locală, respectiv România, Moldova, Letonia, Lituania și Estonia, privind criterii cheie, precum vechimea mașinii, mărcile preferate, tipul de combustibil utilizat și transmisia automobilului. Conform datelor extrase, clienții se orientează către producători germani, BMW, Volkswagen și Audi fiind mărcile cele mai achiziționate.

Dacă în România și în Moldova clasamentul este condus de Volkswagen, cu peste 24%, respectiv 10%, din totalul vânzărilor, clienții din Lituania și Estonia preferă marca BMW, cu procente de peste 14% din totalul vânzărilor. În Lituania, din ce în ce mai mulți clienți se îndreaptă către Audi, care, din 2019, are un procent în creștere, de la 19,20% în 2019, la 24,90% anul acesta.

Românii conduc topul achizițiilor de mașini cu o vechime între 10-15 ani, pe bază de motorină

“Unul dintre principalele criterii pentru achiziția unui automobil îl reprezintă consumul de combustibil. Cei mai mulți își doresc o mașină care să consume cât mai puțin, de aceea se îndreaptă cel mai adesea către mașinile diesel. În ceea ce privește piața locală, România se află pe locul al doilea în topul vânzărilor de mașini pe bază de motorină, cu 80,5%”, a declarat Ionuț Badiu, Director General al Mogo România.

Piața mobilității verzi câștigă teren la nivel european în contextul strategiei Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice accelerate, dar și a presiunii asupra industriei de combustibili fosili. Analizând primul trimestru al anului 2022, mașinile electrice și-au dublat cota de piață față de aceeași perioadă a anului precedent, conform unui comunicat emis de Asociația Europeană a Producătorilor de Mașini, iar înmatricularea mașinilor diesel a scăzut cu 33% la nivel european.

Deși tendințele arată un interes de consum ascendent privind achiziția de automobile electrice sau hibrid, în ceea ce privește segmentul de mașini second-hand, autoturismele pe bază de motorină și benzină predomină în alegerile consumatorilor din Europa Centrală și de Est.

Cel mai mare procent al vânzărilor de mașini pe bază de motorină s-a înregistrat anul acesta în Lituania, 84.2%. La polul opus, cele mai puține vânzări de mașini pe bază de motorină au fost în Letonia, 43,4%. În această țară, de altfel, s-a înregistrat și cea mai mare creștere în numărul vânzărilor de mașini electrice, de 13%. Pe lângă Letonia se alătură și Lituania și România, cu creșteri relativ mici, de până la 1,90% din totalul vânzărilor, din 2019 până în 2022.

Deși durata medie de viață a unui autoturism este de aproximativ 11 ani, cei mai mulți români se orientează către mașinile între 10 și 15 ani, cu un procent de 70% din totalul vânzărilor. În România, Moldova și Lituania, majoritatea clienților cumpără mașini cu vârsta de 13 ani, în timp ce în Estonia preferate sunt cele de 12 ani.

Începând cu anul 2021, tot mai mulți clienți și-au achiziționat mașini cu o vechime de 15 ani, datorită fiabilității și costurilor scăzute. În România a fost înregistrată cea mai mare creștere procentuală din totalul vânzărilor de mașini în ultimii ani, de 5%, astfel că de la 8% în 2019, a ajuns la 13% în 2022.

Mașinile cu transmisie manuală rămân în topul preferințelor

În ceea ce privește transmisia, majoritatea încă preferă autovehiculele manuale. Cu toate acestea, numărul celor care se orientează spre transmisie automată este în creștere. În Letonia, de exemplu, procentele celor care achiziționează autoturisme automate a crescut de la 38.5% în 2019 la 77% în 2022.  În celelalte țări creșterile sunt cuprinse între 4% și 13%, ceea ce înseamnă că oamenii au un interes din ce în ce mai crescut pentru acest tip de transmisie.

Singura țară în care se observă contrariul este Estonia, unde vânzările mașinilor automate au culminat în 2021 cu un procent de 62,60%, după care au scăzut până la 59,60%.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*