Comisia Europeană a prezentat o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu menite să consolideze securitatea alimentară mondială și să sprijine fermierii și consumatorii din UE.
Comisia Europeană a prezentat o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu menite să consolideze securitatea alimentară mondială și să sprijine fermierii și consumatorii din UE, având în vedere creșterea prețurilor la alimente și a costurilor factorilor de producție, cum ar fi energia și îngrășămintele. Creșterea rapidă a prețurilor produselor de bază la nivel mondial, accelerată și mai mult de invadarea Ucrainei de către Rusia, evidențiază din nou necesitatea ca agricultura și lanțurile de aprovizionare cu alimente ale UE să devină mai reziliente și mai sustenabile, în conformitate cu Strategia „De la fermă la consumator”.
Comisia se angajează să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că UE, ca exportator net de alimente și producător agroalimentar de top, contribuie la securitatea alimentară mondială, în special în Ucraina, precum și în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu, care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale, și în Asia și în Africa Subsahariană. UE este un furnizor principal de asistență umanitară și pentru dezvoltare în ceea ce privește alimentele și sistemele alimentare.
Disponibilitatea alimentelor nu este în pericol în UE în prezent, deoarece continentul este în mare măsură autonom în ceea ce privește multe produse agricole. Cu toate acestea, sectorul nostru agricol este un importator net de anumite produse, de exemplu de furaje proteice. Această vulnerabilitate, împreună cu costurile ridicate ale factorilor de producție, precum îngrășămintele și energia din surse fosile, generează provocări pentru fermieri în ceea ce privește producția și riscă să ducă la creșterea prețurilor la alimente.
Vicepreședintele executiv al Comisiei Valdis Dombrovskis a declarat: „Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a creat o multitudine de probleme, inclusiv în ceea ce privește securitatea alimentară mondială. În ceea ce privește alimentele, acum este momentul ca Europa să își demonstreze solidaritatea, pentru a ajuta Ucraina, cetățenii și fermierii acesteia, precum și țările vulnerabile din întreaga lume care importă alimente și care se confruntă cu creșteri rapide ale prețurilor și cu posibile penurii de alimente.
Vom continua să furnizăm ajutor umanitar pentru a atenua suferința ucrainenilor prin asigurarea accesului acestora la produse și servicii de bază, în special la alimente. În același timp, trebuie să evităm orice restricție la export, pentru a limita creșterea prețurilor la alimente. Deși UE însăși nu se confruntă cu un risc din punctul de vedere al securității alimentare, ar trebui totuși să abordăm problemele legate de accesibilitatea prețurilor la alimente și să luăm măsuri pentru ca agricultura și lanțurile noastre de aprovizionare cu alimente să devină mai reziliente și mai sustenabile, pentru a face față crizelor viitoare.”
Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski a declarat: „Nu vom lăsa Ucraina singură în fața agresiunii Rusiei. Prima noastră prioritate este de a ne asigura că ucrainenii dispun de alimente, de combustibil și de apă în cantități suficiente. De asemenea, îi vom ajuta să planteze și să cultive în continuare cereale și plante oleaginoase, foarte necesare atât pentru ei înșiși, cât și pentru lumea întreagă, și le vom facilita exporturile. UE este o mare putere agricolă și ne vom asigura că fermierii noștri beneficiază de sprijinul deplin al Comisiei pentru a răspunde nevoilor globale de alimente. În paralel, vom depune eforturi pentru ca lanțurile noastre de aprovizionare cu alimente să devină mai sustenabile și reziliente la viitoare crize.”
Be the first to comment