Consultări ale Ministerului Antreprenoriatului si Turismului, în vederea definitivării procedurilor de implementare ale programelor Start-Up Nation, „Fabricat în România” și celui destinat comerțului și serviciilor

Constantin Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului. FOTO BizPLUS
Constantin Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului. FOTO BizPLUS

În zilele de 4 și 5 aprilie, a avut loc la sediul Ministerului Antreprenoriatului si Turismului (MAT) o serie de întâlniri de lucru, în vederea definitivării procedurilor de implementare ale ediției a treia Start-Up Nation, programului de microindustrializare „Fabricat în România” și programului dedicat activităților de comerț și servicii.

„Mulțumim pentru implicarea reprezentanților mediului asociativ din domeniul consultanței, a membrilor Consiliului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM (CCDIMM), parteneri ai ministerului în stabilirea cadrului de desfășurare al măsurilor de sprijin dedicate antreprenoriatului autohton, aplicanților și societăților interesate care au răspuns solicitărilor noastre de a trimite propuneri. Datorită parteneriatului public-privat solid, cea de-a treia ediție a Start-Up Nation va fi lansată cel mai devreme la sfârșitul acestei luni și cel târziu în prima jumătate a lunii mai, într-o formulă care să corespundă nevoilor reale ale antreprenorilor. Ulterior, în cel mai scurt timp posibil, vor fi disponibile și programul de microindustrializare și cel destinat comerțului și serviciilor”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

În cadrul primei întâlniri, organizată pe data de 4 aprilie, secretarul de stat Florin Sergiu Dobrescu a participat la consultări cu reprezentanții structurilor reprezentative non-guvernamentale din domeniul consultanței, respectiv Asociația Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene și Asociația Consultanților în Management din România, în prezența echipei tehnice de implementare a programelor de finanțare.

Dată fiind experiența tuturor celor prezenți la întâlnire în domeniul surselor de finanțare și al implementării măsurilor de sprijin dedicate mediului de afaceri, evenimentul a avut un mod aplicat de desfășurare, fiind parcurse toate etapele procedurale de implementare celor trei scheme de ajutor ce urmează a fi lansate în perioada următoare.

Dintre propunerile venite din partea experților consultanți amintim necesitatea unei perioade suficiente de analiză a procedurilor finale înainte de lansarea propriu-zisă a programelor, majorarea plafoanelor acordate sub formă de sumă forfetară, micșorarea pragurilor de investiție în echipamente și utilaje, majorarea pragului de cofinanțare, definirea mai clară a componentelor de inovare (cercetare științifică și brevete de invenție), precum și a componentei de dezvoltare durabilă, majorarea plafonului aferent cheltuielilor de consultanță, concomitent cu obligația de a consilia aplicantul și în perioada de implementare, nu doar în scrierea formularului de înscriere.

Toate propunerile primite au fost centralizate în vederea dezbaterii și avizării în cadrul Consiliului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM (CCDIMM), ședință care a avut loc pe 5 aprilie a.c. și deschisă de Constantin Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului. Conform prevederilor Legii 346/2004, au fost prezente structuri non-guvernamentale reprezentative, implicate în sprijinirea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii. Discuțiile au cuprins toate aspectele tehnice ce urmează a fi îmbunătățite și inserate în documentele finale, acestea urmând a fi postate pe pagina web instituțională după inserarea ultimelor modificări.

Premergător organizării CCDIMM, personalul specializat aferent Direcției Generale Antreprenoriat și Programe de Finanțare, împreună cu reprezentanți ai Agențiilor pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului, implicați în gestionarea schemelor de ajutor, au avut o întâlnire separată în care au fost stabilite toate caracteristicile tehnice ce urmează a fi dezvoltate în vederea creării întregului sistem de implementare ce urmează a fi dezvoltat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*