Contracte pe fonduri europene pentru modernizarea Aeroportului Mihail Kogălniceanu

Aeroportul Internațional Constanța din Mihail Kogălniceanu. FOTO Arhivă

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța informează că astăzi, 19.04.2022, în cadrul evenimentului desfășurat pe aeroport, în cadrul căruia au fost prezenți Marcel Ciolacu – Presedintele Camerei Deputaților și Sorin Grindeanu – Vicepremier/Ministrul Transporturilor, au fost semnate 3 contracte importante de finanțare prin fonduri europene (POIM), care permit derularea efectivă a contractelor pentru achiziția unor bunuri și servicii necesare Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța.

Aceste contracte vor ridica aeroportul din Constanța la standarde europene siguranța și confort.

1.Primul contract de finanțare va asigura sursa financiară necesară achiziționării unui Sistem de supraveghere video și pentru Control acces.

Contractul de achiziție a fost deja semnat anul trecut dar nu a putut fi derulat din cauza lipsei sursei de finanțare.

În acest moment, pentru că sunt alocate sursele financiare necesare poate fi emis ordinul de începere.

Proiectul cu o valoare de 14,795 milioane lei, poate să fie efectiv finalizat până în luna aprilie a anului viitor, cu ajutorul acestor fonduri europene alocate prin POIM.

Prin această investiție se au în vedere următoarele obiective:

-reducerea criminalității și creșterea gradului de siguranță in aeroport

-creșterea operativității, eficacității și eficientei acțiunilor de control, prevenire și intervenție a tuturor structurilor de securitate din cadrul aeroportului;

-creșterea încrederii și atractivității aeroportului pentru companiile aeriene și agenții economici;

-îmbunătățirea nivelului de securitate al obiectivelor învecinate aeroportului și indirect al localității Mihail Kogălniceanu;

În plus, vor fi create locuri de muncă atât pe perioada realizării investiției cât și ulterior, în toată perioada în care va fi asigurată mentenanța echipamentelor.

Noul sistem de supraveghere video va fi montat:

– pe zona gardului perimetral,

– în punctele de control și la porțile de acces,

– pe platforma aeroportuară,

– în zonele publice din terminalul de sosiri si din terminalul de plecări,

– în parcări.

Sistemul va permite accesul ierarhizat în diverse incinte, prin folosirea cartelelor de acces.

2.Al doilea Contract de finanțare este necesar achiziționării unor echipamente care vor permite creșterea securității și siguranței traficului de pasageri pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, atât în ceea ce privește pasagerii cât și în ceea ce privește bagajele.

Contractul de achiziție a fost semnat tot anul trecut și de asemenea nu a putut fi derulat din cauza lipsei resurselor financiare.

Și acest contract, în valoare de 53,840 milioane de lei trebuie să fie finalizat până în luna aprilie 2023, dacă nu vrem să pierdem banii europeni.

Investiția este necesară inclusiv ca urmare a intensificării volumului de trafic pe aeroport.

Dotările cuprind printre altele:

– 3 Computere tomograf pentru bagaje de cabină

– 4 echipamente de control cu raze X, cu detecție automată explozibilelor

– un echipament de detecție a explozibililor din lichide, aerosoli și geluri

– 3 scanere pentru examinarea persoanelor

– 5 porți pentru detectarea metalelor

– 2 echipamente de control de securitate a urmelor de explozibil

– 1 echipament de control securitate cu raze X agabaritic pentru bagaje de cală

– 1 echipament de scanare dual-view pentru bagajele de cabină și pentru proviziile de aeroport  sau de bord agabaritice

Pentru creșterea capacității de intervenție în situații critice, în cadrul aceluiași contract vor mai fi achiziționate:

-1 Autospecială PSI

– 1 Ambulanță

Va fi achiziționat și un spațiu de carantină, pentru cazurile în care este nevoie de izolarea unor persoane din diverse considerente.

3.Al treilea contract de finanțare, în valoare de 26,308 milioane lei, va asigura banii necesari modernizării balizajului luminos al pistei Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu.

În acest moment licitația pentru contractul care prevede lucrări de construcție și montaj este în derulare.

În scurt timp licitația urmează să fie finalizată și dacă nu apar contestații la rezultatul procedurii de achiziție publică, acest contract va putea fi semnat.

Și aici termenul limită de finalizare a contractului este luna aprilie a anului viitor, din aceleași considerente legate de finanțarea prin fonduri alocate prin POIM.

Balizajul performant va permite aterizarea și decolarea aeronavelor inclusiv în condiții de ceață și ploaie care reduc drastic vizibilitatea pe pistă.

Aceasta va spori gradul de siguranță al aeroportului și implicit va crea oportunități pentru creșterea volumului de trafic aerian.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*