Cseke Attila: “Am semnat primele trei contracte cu finanțare din Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat”

Cseke Attila. FOTO Ministerul Dezvoltării

Primele trei contracte cu finanțare din Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în valoare totală de 53.043.390 lei, au fost semnate – a anunțat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Clădirile sunt din Babadag (județul Tulcea) și vizează reabilitarea și modernizarea liceului, a internatului, precum și a cantinei din oraș.

Ministerul Dezvoltării derulează Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, aprobat prin Legea 212/2022, un program multianual început în anul 2022, de interes și utilitate publică. Pentru anul 2023, programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament. Finanțarea este de 100%, iar ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale. Prin acest Program, Ministerul Dezvoltării a primit cereri de finanțare în valoare de 5,7 miliarde de lei pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri și, până în prezent, sunt considerate eligibile pentru finanțare 145 de proiecte, în valoare de peste 3,27 miliarde de lei.

Totodată, ministerul oferă și sprijin financiar, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 282 milioane de euro, pentru 238 de clădiri (blocuri de locuințe, spitale și școli), fiind semnate toate contractele de finanțare, iar 59 de proiecte sunt deja în etapa de implementare, cu lucrările de construcții începute.

De asemenea, Guvernul a aprobat Programul național de investiții, de interes și de utilitate publică, <<Școli sigure și sănătoase>>, pentru identificarea și reabilitarea școlilor cu risc seismic sau cu vulnerabilități care afectează semnificativ procesul educațional. Beneficiarii Programului sunt unitățile administrativ-teritoriale, care răspund de lucrări, finanțarea fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării. Până în prezent, au fost selectate ca eligibile primele 31 de unități de învățământ care vor primi finanțare prin acest Program.

Nu în ultimul rând, recent a fost aprobat și Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino”, prin care sunt avute în vedere clădirile spitalelor publice și alte clădiri din sistemul de sănătate, parte a infrastructurii critice. Investițiile vor fi finanțate de Ministerul Dezvoltării și derulate de autoritățile administrației publice locale și centrale, în subordinea cărora funcționează spitale și unități publice sanitare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*