Românii pot cumpãra, începând de luni, 10 iunie, titluri de stat TEZAUR cu maturitãți de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% și, respectiv, 6,85%.
Titlurile de stat pot fi cumpãrate:
· Între 10 iunie 2024 – 4 iulie 2024 online, numai de cãtre persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unitãților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectatã, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului cãtre un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont JUNIOR;
· Între 10 iunie 2024 – 5 iulie 2024 de la sediul unitãților Trezoreriei Statului;
· Între 10 iunie 2024 – 4 iulie 2024 în mediul urban și 10 iunie 2024 – 3 iulie 2024 în mediul rural, prin subunitãțile poștale ale C.N. Poșta Românã S.A.
„Odatã cu aceastã emisiune avem o facilitate nouã, aceea cã am implementat plata cu POS direct la sediile unitãților de Trezorerie, pentru alimentarea mai facilã a contului de subscriere cu sumele necesare subscrierii. Acolo se efectueazã cele mai multe dintre subscrieri. Urmãtorul pas este ca anul acesta sã dezvoltãm și o aplicație care sã permitã achiziția online a titlurilor de stat. Sunt pași firești pentru a facilita achiziția acestui instrument de economisire pe care românii îl apreciazã. În cele cinci ediții din anul 2024, 140.000 de persoane au investit peste 6,5 miliarde lei”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Dobânda este anualã, plãtibilã la termenele prevãzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot rãscumpãra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulãrii subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuãrii subscrierii. Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.
Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
Be the first to comment