Editia a III-a a “Forumului Smart Village” a ajuns la final.
Participantii au avut ocazia sa isi expuna punctele de vedere, sa raspunda intrebarilor, sa prezinte solutii practice din proiectele pe care le-au realizat, sau in curs de elaborare.
“Multumim partenerului strategic HEVECO si tuturor sponsorilor si partenerilor care au fost alaturi de noi si in anul 2023, reusind sa aducem la aceeasi masa personalitati din lumea academica, autoritati publice din mediul urban si rural, primari, videprimari si administratori publici, reprezentanti de seama ai mediului de afaceri, arhitecti, cercetatori, inventatori si jurnalisti, cu totii contribuind la identificarea situatiei actuale a satului romanesc.
Ne-a bucurat prezenta participantilor si din straintate, a doameni Veronica Li-Șui-Cean – manager proiect, director al GAL „Cișmeaua Căprioarelor”, Dl. Ion Cărpineanu – Primar Comuna Cărpineni, Dl. Tamas Tegzes, Business Development Manager EMEA la Fugro Nederland si Dl. Greg Lewis – Chief Sales & Marketing Officer la EarthSense. De altfel editia de anul acesta a atras atentia mai multor reprezentanti de institutii si organizatii din strainatate, interactionand cu locuitori din Finlanda, Croatia, Grecia, Spania, Lituania s.a, evenimentul fiind promovat si pe European CAP Network.
Doamna Ramona Chiriac, Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania ne-a transmis un mesaj inregistrat pe tema oportunitatilor din PNRR pentru digitalizarea mediului rural.
Doamna Rovana Plumb, Europarlamentar, ne-a introdus noul concept Startup Villages, care alaturi de Smart Villages construieste un obiectiv comun: transformarea zonelor rurale in locuri mai atractive pentru a trai si a lucra.La lucrarile forumului, a fost prezent si doamna Roica Chetroiu, cercetator in cadrul Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala – A.S.A.S., care, in contextul inițierii unui proiect de cercetare interna pe tema calitatii vietii in mediul rural, a inaintat solicitarea catre reprezentanții administrațiilor locale – primari, viceprimari, de a oferi raspunsuri la o serie de intrebari ce vor fi integrate intr-un chestionar ce va fi trimis administratiilor comunelor, in acest fel obtinandu-se o imagine reala a aspectelor legate de nivelul calitatii vietii in zonele rurale ale tarii. Rezultatele si concluziile studiului sunt menite a veni in sprijinul factorilor locali in deciziile acestora de accesare a fondurilor europene.
Reprezentanții ASRO, doamna Director General Iuliana Chilea si doamna Manager Departament Standardizare Cristina Popa, au prezentat avantajele standardizării precum si standardele relevante în contextul politicilor internaționale si europene (Obiectivele de dezvoltare durabila si Pactul verde european) in scopul constientizarii de catre specialiștii participanți a faptului ca Organismului National de Standardizare poate fi un puternic sustinator si catalizator al inițiativelor din domeniu.
Reprezentanții Heveco, doamna Director Tehnic Alina Popescu și domnul Director de Proiecte Cosmin Rotaru, au prezentat solutiile de baza pentru introducerea conceptului “Smart Village” prin crearea primului strat de informatii, baze de date GIS, ca fundatie pentru toate celelalte baze de date si aplicatii ce pot fi interoperabile la nivelul comunitatilor locale. Viziunea comunitatilor inteligente se creaza in jurul conceptelor de baze de date infrastructura, utilitati, cadastru general, cadastru spatiilor verzi, managementul deseurilor, transport public inteligent, evidenta populatiei, registrul agricol, domeniul silvic, managementul platformei de taxe si impozite prin asigurarea datelor ca baza de impozitare, modulul urbanism s.a.
Incheiem comunicatul cu doua concluzii din partea D-nei Christina Leucuta “Parteneriatul public privat si cooperarea urban-rural sunt esentiale pentru dezvoltarea durabila a unui sat inteligent.”, si din partea D-lui Costin Lianu, presedinte Inter-Bio: “Satul inteligent se dezvolta la nivel national drep locul unde inteligenta rurala se transmite catre cei care au nevoie de ea, autoritati, mediul de afaceri, societatea de la sate. Este locul in care bunele practici se consolideaza si se transmit ca sursa de inspiratie si acțiune,” au transmis organizatorii.
Be the first to comment