Fermierii din județul Neamț beneficiază de o nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd, finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

O nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd, în Neamț. FOTO Ministerul Mediului

Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una din cele mai importante responsabilități ale crescătorilor de animale, dar și a autorităților locale. Acesta este și motivul pentru care Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării apelor cu nutrienți din surse agricole, finanțează investiții în infrastructura de colectare și management a gunoiului de grajd.

Una din cele mai recente platforme comunale pentru gunoiul de grajd este și cea din comuna Timișești, județul Neamț. Astfel, crescătorii de animale din această localitate pot folosi platforme individuale de dimensiuni mult reduse, doar pentru stocarea temporară a bălegarului, între două transporturi către facilitatea comunală.

Noua platformă are o capacitate de 1560 de metri cubi/an. Investiția totală pentru amenajarea acesteia și achiziționarea utilajelor necesare unei bune funcționări a fost de 2.012.171,38 lei, din care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a asigurat 96%, restul de cca. 4% fiind plătit din bugetul local, respectiv 80.778,00 lei. Setul de utilaje primit de UAT este destinat organizării unui sistem public de colectare a gunoiului de grajd de la crescătorii de animale. În plus, echipamentele asigură un management corect în vederea obținerii unui îngrășământ organic de calitate și pot fi folosite și la împrăștierea mraniței pe terenurile agricole.

UAT-urile decid singure asupra modului în care costurile de exploatare a platformei urmează a fi acoperite, printr-o Hotărâre a Consiliului Local. Compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*