Fermierii responsabili din județele Buzău, Tulcea şi Vaslui beneficiază de noi platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd

Platformă de stocare a gunoiului de grajd. FOTO Ministerul Mediului

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management al Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, continuă să adauge noi repere pe harta platformelor comunale pentru colectarea gunoiului de grajd.

Una dintre cele mai recente investiții este cea din comuna Robeasca, județul Buzău, care se alăturâ investițiilor similare realizate în cadrul primei etape a proiectului (2019) în comunele buzoiene Smeeni, Puieşti şi Vadu Paşii.

Noua platformă comunală de gunoi de grajd are o capacitate de 2.067 mc/an.  Investiția totală pentru construirea platformei a fost de 1.827.495 lei cu TVA, din care 8% a fost contribuţia din bugetul local.

Şi locuitorii din localitatea Valea Nucarilor, județul Tulcea, au, de acum, la dispoziţie propria platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd cu o capacitate de 1.800 de metri cubi/an. Investiția totală pentru amenajarea acesteia a fost de 1.810.826 lei, din care bugetul local a contribuit cu 6.7%, restul fiind asigurat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, însemnând peste 1.689.500 lei.

Pentru gospodarii din localitatea Hoceni, județul Vaslui, noua platformă de depozitare a gunoiului de grajd are o capacitate totală de 2.958 mc/an. Din valoarea totală a investiţiei de 2.098.295 lei, autoritatea locală a contribuit cu aproximativ 131.291 lei, susţinerea MMAP fiind de aproximativ 1.964.004 lei. Comuna Hoceni se alătură astfel localităţilor vasluiene Vetrişoaia, Zorleni şi Alexandru Vlahuţă, care au beneficiat, în 2019, de investiţii similare.

Investițiile finanțate de MMAP oferă fiecărei autorităţi locale, pe lângă platforma propriu-zisă, și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd (un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă).

UAT-urile vor decide asupra modului în care costurile de exploatare a platformei urmează a fi acoperite, printr-o Hotărâre a Consiliului Local propriu.

Compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu. Practic, UAT-urile vor fi în măsură să preia gunoiul de grajd provenit de la animalele din gospodării și ferme mici, de până la 100 unități vită mare.

Ca urmare, crescătorii de animale din aceste judeţe au acum mai multe facilități  pentru colectarea gunoiului de grajd, prin platformele comunale construite în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), asigurându-se astfel condițiile necesare pentru depozitarea corectă şi avantajoasă a bălegarului, conform Codului de Bune Practici Agricole.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 80 de comunități locale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*