Forumul economic franco-român: semnalul mediului de afaceri cu privire la viitorul regiunii Mării Negre

Forum economic româno-francez la Constanța. FOTO CCIFER

Camera de Comerț. Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER), Secția română a Consilierilor pentru Comerț exterior ai Franței (CCEF) și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Ambasada Franței în România a organizat Forumul economic franco-român pe 17 iunie și 18 iunie, la Constanța.

Într-un context regional marcat, pe de o parte, de o mobilizare comunitară la nivelul UE pentru relansarea economiei și, pe de altă parte, de întâlnirile la cel mai înalt nivel vizând reafirmarea angajamentului pentru securitatea euroatlantică, comunitatea economică franco-română a organizat un nou Forum bilateral la Constanța, pentru a adresa, alături de 50 de experți din sectorul public și privat, tematici strategice vizând dezvoltarea hubului regional, a portului maritim și a sectoarelor economice stimulate de activitatea portuară și fluvială.

„Este o plăcere și o onoare pentru mine să deschid Forumul Economic franco-român din 2021 la Constanța, primul eveniment public major organizat de la începutul crizei sanitare, ca parte a relației noastre bilaterale. Acest forum, lansat cu ocazia Sezonului Franța-România din 2018-2019, face acum parte din parteneriatul strategic dintre cele două țări. Reunit de două ori de la crearea sa, forumul este organizat anual de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, alternând între București și un oraș românesc din regiune, pentru a pune în valoare regiunile economice și a crea legături pe întreg teritoriul României.” – Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România

„Acest eveniment se înscrie în continuitatea a două forumuri realizate în cadrul Sezonului Franța-România (din 2018 – 2019) și își propune să facă bilanțul situației comunității noastre economice franco-române la ieșirea din criză, dar și bilanțul contribuției sale la economia și societatea celor două țări. Ne propunem, de asemenea, să discutăm despre noi parteneriate posibile și să înțelegem mai bine oportunitățile naționale pe care ni le oferă cele trei priorități strategice ale UE : transformarea digitală, tranziția verde și reziliența europeană, declinate în PNRR.” – François Coste, Președinte CCIFER

Forumul economic a abordat tematici precum atractivitatea și oportunitățile regionale pentru investitorii francezi, Constanța – poartă regională de acces, Marea Neagră – platformă economică regională, oportunități în industrie și tranziție verde, comunitate durabilă pentru realizarea potențialului turistic și economic.

Forumul s-a deschis cu un mesaj din partea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis și s-a derulat cu prezența ES Ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, a ES Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a Ministrului delegat responsabil pentru industrie, Ministerul Economiei, Finanțelor și Relansării din Franța, Agnès Pannier-Runacher, a lui Mihai Daraban, Președintele CCIR, a lui François Coste, Președinte CCIFER și a lui Eric Stab, Președinte CCEF.

 „(…) Pentru România, 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare, țara noastră aflându-se, alături de Franța, în topul creșterii economice estimate în Uniunea Europeană. Pandemia a pus, însă, o uriașă presiune pe bugetele publice, prin cheltuieli extraordinare și măsuri de sprijin pentru mediul privat. În gestionarea acestor efecte, la acest moment redevin primordiale responsabilitatea și perseverența în efortul de consolidare fiscală și de revenire la sustenabilitate. (…) Vrem ca România să exploateze pe deplin oportunitățile la care avem acces, prin valorificarea unui volum de fonduri europene fără precedent. Implicarea în diverse formate de cooperare și atragerea de investiții străine, corelate cu o viitoare strategie națională de creștere a exporturilor sunt doar câteva exemple ale modului în care statul poate sprijini în continuare mediul de afaceri. (…)  Franța este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României. (…) Cooperarea economică bilaterală are perspective clare de dezvoltare, care merită valorificate ma bine în viitor. (…) România merge deja în direcția stabilității și a predictibilității în viața economică. Și trebuie să continuăm prin politici adecvate de creștere a competitivității pentru mediul de afaceri.” – Președintele României, Klaus Iohannis.

„Franța și România sunt parteneri de lungă durată, cu puternice legături istorice și culturale, precum și cu o relație economică densă. Parteneriatul economic franco-român a fost actualizat la Paris în octombrie anul trecut, cu un accent pus pe aprofundarea cooperării bilaterale în sectoarele viitorului, cum ar fi infrastructura, energia, inovația și agricultura, pentru a promova creșterea și ocuparea forței de muncă. Acest parteneriat se caracterizează prin schimburi comerciale semnificative între cele două țări : Franța este al treilea client al României. (…) Criza a evidențiat, de asemenea, vulnerabilitățile modelului european și necesitatea ca Uniunea Europeană să finalizeze tranzițiile digitale și ecologice ale industriei sale și să-și consolideze reziliența. (…) Este esențial să facem acest lucru prin tehnologii cheie, cum ar fi hidrogenul cu emisii reduse de carbon, cloud, bateriile electrice și semiconductorii. Franța și România sunt parteneri în acest domeniu și lucrează în special la rolul energiei nucleare în decarbonizarea economiei. Această cooperare trebuie să continue. (…) Parteneriatul nostru de politică industrială europeană trebuie să continue, de asemenea, prin proiecte importante de interes european comun, PIIEC-urile cu hidrogen cu conținut scăzut de carbon, Cloud-ul, micro-electronică și sănătate.” – Agnès Pannier-Runacher, ministru delegat responsabil pentru industrie, Ministerul Economiei, Finanțelor și Relansării din Franța.

Mihai Daraban, Președintele CCIR, a subliniat deschiderea mediului de afaceri local de a participa, împreună cu companiile franceze, la proiecte internaționale și de a valorifica experiența lor atât în marile proiecte industriale din Constanța, cât și în țară:

„Pot să spun cu fermitate că partenerii francezi reprezintă un motor pentru economia românească. Dacă ar fi să mă refer la industira prelucrătoare, investitorii francezi se situează pe primul loc.”.

Câteva concluzii din cadrul discuțiilor de la forum:

România se află pe Drumul Mătasii și trebuie să valorifice poziționarea sa ca punct strategic ce poate deservi piața locală, a Mării Negre, Europa Centrală și de Nord.

Portul Constanța este cel mai mare port și cel mai mare terminal de containere din zona Mării, cu cele mai mari adâncimi, având o capacitate de 100 milioane de tone anual. Fiind cel mai puternic și sigur port din estul Europei, acesta permite investiții și proiecte de dezvoltare. Portul este de 10 ani un hub de cereale pentru țările din centrul si estul Europei.

În acest context, coridorul 7 european, care este Dunărea, trebuie să figureze în agenda priorităților europene la același nivel și axa vest-est, dezvoltarea căii ferate fiind, de asemenea, esențială pentru realizarea conexiunilor la port.

Din perspectiva noilor orientări la nivel european privind tranziția verde și decarbonizarea,  transformarea Dunării într-o cale navigabilă, ținând seama de toate cerințele în protecția mediului, s-ar putea preta pentru accesarea de fonduri europene, tranziția verde fiind atât o prioritate la nivel european, cât și în Dobrogea.

În domeniul agriculturii, cooperativele sunt viitorul și Franța reprezintă un exemplu de bune praciti. Pe lângă avantajele logistice și operaționale, cooperativele beneficiază și de avantaje fiscale.

Atunci când ne referim la dezvoltarea industriei regionale, ne referim și la economie verde, și la dezvoltarea economiei circulare, la cercetare și la dezvoltare, în contextul noii strategii UE vizând neutralitatea climatică. În ceea ce privește diferitele sectoare industriale, dezvoltarea și atingerea neutralității climatice pot fi atinse doar prin cercetare, dezvoltare și investiții în inovare tehnologică, fie că vorbim despre industria aeronautică, cea automotive,  cea a materialelor de contrucții sau chiar în CSR.

În ceea ce privește industria turismului, depășirea decalajelor în privința transportului public, a gestionării deșeurilor, a interconectării la nivelul tuturor infrastructurilor a orașelor de pe litoralul românesc etc. soluția este o abordare integrată care să aibă în centru nevoile turiștilor atât în privința accesibilității la destinație, cât și în interiorul destinației, de exemplu prin OMD-uri la novel local (Înființarea Organizaţiei de Management al Destinaţiei).

Cooperarea economică bilaterală româno-franceză are un impact european și regional important, fiind esențială implicarea mediului de afaceri pentru a stimula parteneriatele public-private și dezvoltarea economică regională.

Forumul s-a încheiat cu intervenția Excelenței Sale, Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu :

„Nimeni nu avea bănuiala că în 2021 vom fi traversat o pandemie în care aproape patru milioane de oameni și-au pierdut viața, care ne-a pus la grea încercare sistemele de sănătate, ne-a afectat puternic economiile și societățile și ne-a pus să reflectăm serios la ceea ce suntem, la ce vrem să fim, la fragilitatea noastră individuală și la forța noastră atunci când suntem împreună. Această pandemie ne-a arătat că suntem puternici atunci când vrem să fim. (…) Din fericire, Europa a fost solidară. Solidaritatea noastră a arătat și încă își va arăta roadele, iar sănătatea va deveni din ce în ce mai mult și un subiect de preocupare europeană, nu numai națională. (…) Solidaritatea a funcționat din nou anul trecut când, la inițiativa Franței și a Germaniei, Comisia Europeană a propus cel mai mare plan de redresare economică lansat vreodată de Uniunea Europeană. Avemun un plan de relansare și reziliență pentru că suntem împreună. Nu s-a făcut diferența între țările bogate și țările sărace (…) suntem toți în aceeași barcă și vom putea participa împreună la reclădirea Europei după pandemie.”.

Parteneriatul economic franco-român

Franța, al treilea mare investitor francez din România, este prezentă cu 3600 de companii, reunind peste 125.000 de locuri de muncă directe. Companiile franceze regăsesc în România un factor de creștere pe o piață nesaturată, precum și un factor de competitivitate global, prin competențe, proximitate culturală și geografică și ancorarea europeană puternică. În schimb, acestea aduc în țară capital și know-how, contribuind la extinderea economiei românești atât pe plan național, cât și internațional.

Parteneriatul economic franco-român face parte dintr-o relație istorică și cultivă oportunități de colaborare între cele două țări pe sectoare strategice: auto, aeronautică, energetică etc. Acest parteneriat este cu atât mai important în contextul rezilienței europene, care implică consolidarea capacității industriale și logistice a întreprinderilor europene, precum și o poziționare competitivă a produselor europene la nivel mondial.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*