
Cu o tradiție impresionantă de peste 130 de ani în conservarea naturii și a autenticității vieții rurale balcanice, stațiunea Zlatibor din Serbia reușește să se poziționeze pe piață din ce în ce mai inovativ. În 2021, aici a fost inaugurat cel mai lung traseu de telegondolă din lume, renumita Gold Gondola. Atracția turistică atrage sute de mii de vizitatori pe an și potențează semnificativ bugetul local.
„Gold Gondola este cea mai lungă gondolă din lume, având 9 km. După cum se poate vedea, face legătura între centrul stațiunii Zlatibor și cea mai mare altitudine, vârful Tornik. Aici se află un bine-cunoscut domeniu schiabil, cu cinci pârtii, dar și cu posibilitatea de a efectua trasee montane pentru a descoperi frumusețile dimprejurul stațiunii Zlatibor. De altfel, Zlatibor este cel mai popular masiv din Serbia, preferat de turiști”, afirmă ghidul Katarina Cubrak, de la Organizația de Turism Zlatibor.
Iar telegondola nu oferă numai peisaje spectaculoase ce par mai degrabă pictate decât reale privite de pe peste 1.000 de metri altitudine. Sârbii se remarcă pozitiv de ani buni în industria ospitalității și prin faptul că au deprins secretul pentru a exploata la maximum beneficiile care le cresc încasările la bugetul local sau național. Astfel că până și celebra Gold Gondola a fost optimizată în așa manieră încât să atragă industria corporate care poate organiza aici o gamă extrem de diversă de evenimente în aer liber, nu doar clasicele teambuilding-uri, care oricum capătă o valență aparte.
„Avem pachete speciale adresate companiilor. Prima parte este, firește, traseul cu gondola, apoi avem brunch-ul la înălțime. Pe durata călătoriei cu gondola, se servește un desert sârbesc, un suvenir comestibl, dacă vreți. De asemenea, avem și preparate tradiționale din zona noastră pe care oaspeții le pot degusta. Gondola face opriri între stații și oferă astfel turiștilor posibilitatea de a lua parte la tot felul de activități interesante în natură, precum tir cu arcul, practic modalități de conectare cu natura înainte de a continua traseul cu gondola până la cota 1500, unde îi așteaptă alte serii de activități specifice zonei de munte: drumeții, bistrouri, practic turiștii pot petrece o zi întreagă pe traseul gondolei”, susține Jelena Tanaskovic, PR specialist la Gold Gondola din Zlatibor.
Gold Gondola dispune inclusiv de infrastructura necesară pentru a găzdui conferințe și evenimente corporate outdoor, oferind astfel o experiență cu totul și cu totul inedită, după cum afirmă Jelena Tanaskovic.
„Peste tot în lume, când angajații știu că vor merge în teambuilding se gândesc deja că vor petrece majoritatea timpului în hotel, în cameră, apoi în sala de conferințe, însă la noi este diferit. Experiența noastră este despre conexiunea cu natura, despre o zi întreagă petrecută în sânul naturii, cu mâncare și băutură tradiționale sârbești, la care nouă ne place mereu să adăugăm și câte o surpriză pentru oaspeții noștri”, completează Tanaskovic.
O localitate mică a cărei comunitate numără puțin peste 2.000 de suflete, dispune însă de multe alte atracții naturale pe care oamenii de aici au înțeles că trebuie să le protejeze și să le conserve pentru a putea trăi de pe urma veniturilor încasate din turism. O astfel de atracție excelent pusă în valoare este Peștera Stopica.
Deschisă publicului abia în 2019, grota din Zlatibor era deja, în 2022, cea mai vizitată de pe teritoriul Serbiei. Aflată la o altitudine de 711 metri, peștera are o lungime de circa 1.700 de metri și o intrare ce măsoară 18 metri înălțime și 35 de metri lățime. Având statutul de monument natural protejat, peștera ascunde numeroase săli și galerii cu diverse formațiuni carstice, inclusiv stalactite, stalacmite și coloane. Unul dintre elementele care o fac specială este râul subteran Târnavski Potok, care curge prin peșteră și formează în mod natural bazine calcaroase care acumulează apă care apoi se varsă în cascadă, în special primăvară, când se topesc zăpezile și crește debitul apei.
„Peștera Stopica este una dintre cele mai vizitate din Serbia, cu peste 100.000 de vizitatori pe an. Grota are multe încăperi înguste și întunecate, chiar arcada de la intrare are o înălțime impresionantă, fiind cea mai mare de acest tip din Serbia”, spune Katarina Cubrak, ghid turistic în cadrul Organizației de Turism din Zlatibor.
Peștera este excepțional amenajată, conservată și pusă în valoare, inclusiv cu lumini ambientale și numeroase sisteme de siguranță pentru traseele vizitatorilor. Astfel de detalii fac atracția turistică deopotrivă accesibilă și atractivă, iar veniturile la bugetul de turism al Serbiei tot mai robuste. Bunele practici aplicate de vecinii sârbi ar putea servi ca model și pentru multe atracții turistice naturale din România, insuficient exploatate.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment