Cartierul pentru tineri amenajat în municipiul Călărași are nevoie de toate facilitățile moderne pentru a stimula familiile aflate la început de drum să se mute în zona gândită special pentru ele. Majoritatea părinților tineri caută să locuiască în zone unde creșa, grădinița sau școala sunt aproape și, în plus, oferă condiții moderne pentru acomodarea celor mici.
La mai puțin de un an de la începerea construcției, imobilul creșei „Sfânta Ana” din Cartierul pentru Tineri, din Călărași este gata, iar în momentul de față se lucrează la finisaje, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, facilitatea să poată fi dată în folosință. Au fost făcute racordurile la utilități, iar în prezent se lucrează pentru montarea profilelor de uși și ferestre, pentru finisarea pereților interiori și pentru amplasarea la poziție a instalațiilor sanitare.
„Aveam nevoie de o creșă în această zonă și nu numai; avem nevoie de creșe în oraș, pentru că sunt cereri destul de multe. Este o creșă medie, de 70 de locuri, având o suprafață construită de peste 1.700 de metri. Avem loc de joacă, săli, cabinete medicale, spații de recreere, dormitoare, tot ce trebuie pentru o creșă modernă”, a precizat primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, pentru BizPLUS.
Pentru că s-a dorit realizarea unei construcții moderne și sustenabile, imobilul creșei a fost proiectat pe tiparul nZEB (near-Zero Energy Building), va este dotată cu panouri fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile. De altfel, anvelopa clădirii a fost de asemenea proiectată pentru eficientizare energetică sporită, iar ferestrele și ușile montate sunt și ele izolante. Clădirea este prevăzută cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp, după cum reiese din documentația prin care s-a accesat finanțarea proiectului.
În documente, valoarea integrală a investiției pentru construcția creșei este de 3,3 milioane de euro, fonduri PNRR, iar temenul de finalizare a fost stabilit pentru decembrie 2025.
Cu proiectul creșei aproape de etapa recepției, primarul Marius Dulce promite oamenilor care l-au creditat cu votul lor pentru încă un mandat că nu se va opri prea curând din proiectarea de noi investiții pentru modernizarea orașului.
„Vreau, până se termină mandatul, să finalizez anumite lucrări, pentru că așa am promis, iar după ce încep noul mandat să avem deja altă direcție în care să putem face lucruri mult mai frumoase”, afirmă edilul.
Odată cu finalizarea creșei „Sfânta Ana”, cartierul pentru tineri capată, fără îndoială, un plus de atractivitate, însă Marius Dulce dezvăluie că urmează și alte investiții de interes.
„Este singura zonă unde se putea extinde Călărașiul, chiar dacă unii s-au supărat pe mine fiindcă le-am dat tinerilor autorizații de construcție pe Legea 15/2003 și atunci aveau obligația ca într-un an de zile să ridice fundația pe acel teren, dacă nu, l-am luat și l-am dat altora pentru a mări viteza de construcție aici, în zonă, pentru a avea destul de multe locuri ocupate”, a mai specificat șeful administrației publice locale din Călărași.
Marius Dulce a mai dezvăluit, pentru BizPlus, că Primăria Călărași a început deja demersurile legale pentru construirea unor imobile de tip ANL în Cartierul pentru Tineri. Astfel, două scări de a câte 18 unități locative fiecare ar urma să fie ridicate în următorii ani chiar vizavi de noua creșă. În primăvara acestui an, primarul afirmă că sute de călărășeni au depus deja solicitări pentru locuințe ANL.
„Deja zona se populează, iar dacă terminăm de modernizat aceste zone Măgureni, Mircea Vodă și cartierele limitrofe, ne vom concentra apoi toate forțele aici pentru a dezvolta această zonă și a o moderniza, pentru că este nevoie. S-a pornit cu stângul în această zonă, cu ani în urmă, dar vom rezolva această problemă, mai ales că o vom avea niște proiecte de mobilitate urbană în care sunt cuprinse și străzile acestui cartier”, a mai completat Dulce.
În plus, administrația publică locală a municipiului Călărași are pregătite proiectele pentru dezvoltarea principalelor rețele de utilități în cartierul pentru tineri, respectiv alimentare cu apă, canalizare, gaze naturale, iluminat public. Pe măsură ce lucrările de modernizare a zonei avansează, primarul estimează că în acest cartier își vor construi căminul câteva mii de persoane.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment