FOTO VIDEO Primăria Călărași a achiziționat patru autobuze hibrid. Primarul Marius Dulce: “Vrem să avem un transport local modern”

Autobuze hibrid la Călărași. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Patru autobuze moderne, tip hibrid, au ajuns în municipiul Călărași și vor intra în curând în exploatare. Acestea pot transporta peste 100 de persoane, dintre care aproximativ 30 pe scaun, au aer condiționat și toate sistemele moderne cu care sunt echipate astfel de vehicule. Valoarea totală a proiectului depășește 13 milioane de lei.

Primarul Marius Dulce a declarat pentru BizPLUS de ce este important acest proiect pentru municipiul Călărași.

“Ne-am dorit acest proiect. El este complementar pentru că vorbim de reducerea dioxidului de carbon în municipiul nostru. Este un proiect de peste 13 milioane de lei, dar cu o cofinanțare de 2%. Iar acest lucru a devenit un fapt pentru că le avem aici și aceste autobuze vor merge la cel care are delegat serviciul de transport public local. Acesta este un proiect care este complementar cu alte patru proiecte. Vorbim de monitorizare trafic, vorbim de intermodal, vorbim de strada București.  Avem un transport public local modern”, a spus Marius Dulce.

Primarul se gândește la extinderea traseelor autobuzelor și dorește ca flota de transport public să fie una modernă.

“Am achiziționat într-adevăr autobuze rulate, dar compatibile cu ce avem noi aici, nu sunt hibride, dar sunt numai cu ardere internă, dar sunt compatibile pentru că am mai luat trei Mercedes, două MAN și mai departe am gândit pe PNRR să extindem traseele și am luat încă nouă autobuze pentru că avem nevoie de a extinde și în cartierul de tineret transportul în comun și de aceea ne-am pregătit pentru viitor ca această flotă să fie modernă și să avem un transport local modern”, a explicat primarul municipiului Călărași.

El a mai spus că nu exclude să împrumute ideea din municipiul Cluj – Napoca prin care orice persoană făcea un anumit număr de genoflexiuni primea o călătorie gratuită cu autobuzul.

“O să avem sisteme de ticketing în care puteți să cumpărați biletele cu cardul și ne gândim în viitor așa cum era la Cluj, ca să dăm o gratuitate pentru tineri, să facem niște sisteme în care putem să facem niște genoflexiuni, să luăm un tichet și să încurajăm tinerii să facă mișcare”, a mai adăugat Marius Dulce.

Directorul de vânzări în cadrul Mercedes România, Bogdan Aldea, a afirmat că aceste autobuze sunt prietenoase cu mediul.

“E vorba de patru autobuze cu propulsie hibrid diesel-electric. Acest sistem oferă reducerea emisiilor, deci principalul avantaj este nu numai faptul că sunt noi, sunt performante, dar sunt și mașini prietenoase cu mediul. Prin sistemul de propulsie diesel-electric se asigură reducerea emisiilor de dioxid de carbon și de poluare. Autovehiculele sunt de capacitate mare, sunt de 12 metri, echipate cu trei uși, cu o capacitate de transport de 80 de persoane în picioare și 27 pe scaun, plus șofer. Sunt echipate cu tot felul de sisteme moderne de management al flotei, sisteme de validare care vor fi integrate în sistemul actual al orașului.

Și, așa cum am menționat, în afară de faptul că sunt vehicule puțin poluante, oferă și confort și siguranță pasagerilor. Sunt echipate cu sisteme de încărcare cu prize USB de încărcat telefonul, încălzire, climatizare în salon, acces facil prin cele trei uși duble prevăzute cu sistem manual sau automat de deschidere. Fie se pot folosi în sistemul automat în care doar pasagerul comandă deschiderea ușii atât din interior, cât și din exterior, un sistem foarte modern sau cu sistemul clasic de deschidere în fiecare stație”, a mai povestit Bogdan Aldea.

La rândul său, administratorul Alitrans Călărași, Costel Feldioreanu, spune că șoferii sunt foarte mulțumiți de aceste autobuze.

“Toate sunt hidramate și celelalte autobuzele pe care le-am achiziționat sunt tot hidramate și șoferii sunt foarte mulțumiți. Au aer condiționat. Sunt condiții foarte bune. Iar oamenii, noi trebuie să îi civilizăm. Încercăm să le păstrăm în condiții foarte bune. Și celelalte autobuze, după patru ani, încă arată foarte bine, deci sper ca cetățenii să aibă grijă și de acestea”, a mai afirmat Costel Feldioreanu.

Afirmația sa este confirmată și de Marian Câță, șofer de autobuz.

“Mașina este dotată cu toate cele necesare unui condus în mod confortabil și în siguranță, mașina având sisteme de conducere de siguranță care se găsesc pe autocarele turistice. Acum au fost implementate și pe urbane. Orice mașină nouă este plăcut de condus. Mașina este dotată cu camere de luat vederi poziționate una în interiorul autobuzului și cealaltă în partea dreaptă pentru a ajuta șoferul în momentul când urcă și coboară pasagerii”, a explicat șoferul de autobuz.

Autobuzele au fost achiziționate în cadrul proiectului Creşterea atractivităţii, siguranţei şi eficienţei transportului public în municipiul Călăraşi prin modernizarea acestui mod de transport”.

Valoarea totală a proiectului este de 13.276.454,13 lei din care cofinanţarea locală este de 240.040,67 lei (2%). Valoarea contractului de furnizare cu servicii asociate (autobuze şi echipamente îmbarcate şi dotări) este de 9.676.551,64 lei, inclusiv TVA.

Autobuzele au următoarele dotări şi accesorii: computer de bord; sisteme poziţionare şi comunicaţii radio cu dispeceratul; validator dual; sistem informare călători in vehicule; cameră supraveghere video în vehicule; DVR; dispozitiv AVL mobil şi sistem de comunicaţii radio cu automatele de trafic; oglinzile retrovizoare exterioare care sunt prevăzute cu ajustare electrică a orientării şi sistem de degivrare (cu rezistenţă electrică); Cuplă pentru remorcare (tractare) faţă-spate; prize de aer comprimat cu set de cup

Perioada de garanţie a autobuzelor este de 500.000 km sau 5 ani de la data punerii în exploatare.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*