FPTR: “Sistemul voucherelor de vacanță este unul care funcționează foarte bine și ajută extrem de mult la refacerea forței de muncă, la creșterea veniturilor la bugetul statului, precum și la creșterea PIB-ului”

Litoralul românesc. FOTO Ovidiu Oprea

Federația Patronatelor din Turismul Românesc consideră că sistemul voucherelor de vacanță este unul care funcționează foarte bine și ajută extrem de mult la refacerea forței de muncă, la creșterea veniturilor la bugetul statului, precum și la creșterea PIB-ului.

FTPR a transmis un comunicat de presă despre voucherele de vacanță pe care îl redăm integral.

În contextul declarațiilor domnului Prim-Ministru, Ion-Marcel Ciolacu, potrivit cărora este posibil ca voucherele de vacanță să fie emise de către Poșta Română sau de către alte structuri ale statului, dorim să tragem un semnal de alarmă ferm cu privire la următoarele:

– Guvernul României a mai încercat în anul 2014 să emită vouchere de vacanță prin intermediul structurilor statului, respectiv prin intermediul Autorității Naționale pentru Turism; după încercări care au durat un an de zile, s-a ajuns la concluzia că statul nu știe cum și nu are capacitatea să implementeze un astfel de sistem și s-a revenit la companiile private, emitente de tichete. Acesta întârziere de un an de zile a condus la blocarea sistemului de vouchere de vacanță cu  consecințe grave, deoarece angajatorii privați nu au mai reluat nici până în ziua de azi, la același nivel, acordarea voucherelor de vacanță.
– România este azi un stat de drept, membru al Uniunii Europene și cu toate acestea, premierul României vorbește despre naționalizarea unui sector de activitate, despre implementarea unui monopol de stat. Doar Ungaria a mai încercat naționalizarea sistemului de tichete, iar în 2016 Curtea Europeană de Justiție a sancționat statul maghiar pentru această practică, fiind contrară legislației europene. Își dorește statul român să se afle într-o situație similară și să plătească sute de milioane de euro despăgubiri, așa cum s-a întâmplat în Ungaria? În condițiile în care ni se spune că este nevoie de bani la bugetul de stat, poate Guvernul României să își asume astfel de cheltuieli?
– Poșta Română a fost implicată anul trecut de Guvernul României în emiterea unor certificate de energie, care au fost numite “carduri de energie”. Emiterea acestor bucăți de hârtie, fără elemente de siguranță, s-a dovedit a fi un eșec, deoarece mecanismul de utilizare este unul foarte greoi, beneficiarii fiind nevoiți să facă mai multe drumuri la oficiile poștale pentru decontarea integrală a sumelor.
– Din anul 2020, voucherele de vacanță se emit doar pe carduri, decontarea lor se face în aceeași zi de către unitățile emitente de vouchere și angajații pot face plăți online pentru rezervări. Nu ne dorim să facem drumuri la Poștă, nu ne dorim să așteptăm zile în șir pentru a se deconta voucherele de vacanță, nu ne dorim ca beneficiarii de vouchere să fie nevoiți să facă drumuri inutile pentru a face o rezervare și să achite contravaloarea serviciilor turistice cu voucherele emise pe hârtie.
Domnule Prim-Ministru, într-o lume normală este firesc ca o companie privată să urmărească să facă profit și este la fel de firesc ca statul să aprecieze companiile care fac profit, pentru că încasează impozit de pe urma lor. Sistemul voucherelor de vacanță este unul care funcționează foarte bine și ajută extrem de mult la refacerea forței de muncă, la creșterea veniturilor la bugetul statului, precum și la creșterea PIB-ului prin participarea tuturor operatorilor economici la oferta turistică lansată de structurile de primire turistică.
Dorim să vă informăm că cea mai mare îngrijorare a operatorilor economici din turism, deținători de agenții și structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare, este legată de întârzierea decontării serviciilor turistice prestate cu consecințe în reducerea semnificativă a cash flow-ului, concomitent cu creșterea unor taxe și impozite în perioada imediat următoare.
Facem apel către dumneavoastră să dispuneți găsirea unor soluții pentru menținerea actualului sistem, inclusiv prin discuții cu emitenții de tichete și vouchere, având în vedere că acest sistem și-a dovedit deja eficiența.
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (F.P.T.R.) este singura federație patronală reprezentativă la nivel de sector de negociere colectivă/de activitate turism, având în componență angajatori care asigură venituri salariale pentru 30% din forța de muncă angajată în turism (60.000 salariați) și gestionează, într-o pondere covârșitoare, capital autohton” – FPTR.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*