GirlPower Network – Rețeaua fetelor puternice din rural, un mijloc de dezvoltare prin învățare și implicare civică a fetelor de la țară

GirlPower Network

Fundația Progress lansează GirlPower Network – Rețeaua fetelor puternice din rural un proiect ce va fi implementat începând cu luna ianuarie 2022, pe o perioadă de 24 de luni, prin care își propune să educe, să crească nivelul de capacitare și să dezvolte intelectual 500 de fete din mediul rural, pentru ca ele să facă față mai bine provocărilor aduse de viitor.

Proiectul se adresează pre-adolescentelor și adolescentelor cu vârste între 10-16 ani, din mediul rural care, potrivit unei cercetări realizate pe un lot de conveniență având peste 100 de respondente, sunt victime ale violenței verbale în proporție de 53%,  sunt  frecvent jignite sau disprețuite 39% dintre ele, iar 47% se gândesc cu îngrijorare la viitorul lor, spune dr. Camelia Crișan, CEO și cercetător la Fundația Progress.

În acest context, proiectul își propune ca fetele din mediul rural implicate în proiect să își asume provocările cu care vin în contact, să își schimbe atitudinea față de provocările vârstei (făcând față situațiilor de violență verbală și fizică, directă și online, de defăimare și jignire), să devină puternice prin dobândirea de cunoștințe și competențe sociale, să aibă curajul  de a-și exprima opinia și să participe la deciziile comunității în chestiuni care le privesc.

Managerul de proiect Anemari Ciurea, consideră că „proiectul este foarte important pentru că în pre-adolescență și adolescență este perioada dezvoltării în care se definitivează repere referitoare la viitor și competențe interpersonale care vor permite fetelor, viitoarelor femei, să facă față mai ușor provocărilor din societate sau situațiilor critice.”

Proiectul GirlPower Network – Rețeaua fetelor puternice din rural este derulat de Fundația Progress cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.  Scopul proiectului este acela de a capacita si de a spori competențele sociale a 500 de pre-adolescente și adolescente din 50 de comunități rurale din România. Mesajele cheie ale proiectului sunt legate de educația pentru drepturi civice și drepturile pe care fetele din mediul rural le au pe teritoriul țării noastre.

Cum va funcționa rețeaua fetelor puternice din rural?

În fiecare dintre cele 50 de comunități rurale se înființează un club al fetelor puternice,  GirlPower Hub (GPH) care va funcționa în cadrul bibliotecii publice rurale din comunitatea respectivă, sub coordonarea și îndrumarea bibliotecarului. Rețeaua GirlPower Hub-urilor formează GirlPower Network. Fundația Progress va asigura resursele necesare pentru buna funcționare a hub-urilor. Ele includ materiale pentru organizarea instruirii bibliotecarilor pentru a dobândi calitatea de facilitatori ai GPH-urilor și materiale pentru dotarea bibliotecilor cu un toolkit suport pentru activitățile curente în cadrul GPH-urilor. Toolkit-ul este compus din 10 formate de programming tematic (de tip  plan de lectie), însoțite de toate informațiile necesare bibliotecarului pentru a organiza si coordona întâlnirile Hub-ului nou creat.

Fetele din mediul rural vor avea acces la educație, ateliere și informații de calitate privind zece teme utile în dezvoltarea lor, ce vor fi documentate și incluse în kit: Educație pentru sănătate – corpul meu, alegerea mea; Comunicare asertivă; Independență financiară. Antreprenoriat; Diferiți dar împreună – diversitate, toleranță, incluziune, coeziune; Fake-news și fact-checking – noțiuni de media literacy și gândire critică; Schimbarea climatică – ce putem face fiecare dintre noi; Cum gestionăm violența și bullying-ul în online și offline?; Meseriile viitorului; Wellbeing; Cetățenie activă.

Fundația Progress va publica în cursul lunii ianuarie 2022, pe website-ul www.progressfoundation.ro și pe pagina de Facebook GirlPower Network – Rețeaua fetelor puternice din rural (@feteputernicerural), informațiile necesare pentru selecția bibliotecilor care vor participa la implementarea proiectului. Persoanele interesate pot trimite e-mail la adresa feteputernice@progressfoundation.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*