Ministerul Finanțelor continuã sprijinirea antreprenorilor și a întregului sector IMM și în 2023, prin prelungirea aplicãrii schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus pânã la 31 decembrie 2023. Totodatã, plafonul total al garanțiilor crește la 20,25 miliarde lei, de la 17,75 miliarde, cât a fost în 2022.
“Parteneriatul nostru cu mediul privat este unul real, iar adresarea promptã a nevoii de finanțare pe care micile companii o au în acest context marcat de incertitudini reprezintã una din prioritãțile mandatului meu. Încurajez antreprenorii sã aplice, programul fiind cel mai accesat program guvernamental dedicat mediului antreprenorial. În mod firesc, am adaptat actul normativ în baza cãruia funcționeazã acest program cu o serie de ajustãri primite chiar de la beneficiari. Lucrãm în echipã și vom traversa 2023 tot în echipã”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Programele se deruleazã prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).
Bugetul schemei de ajutor de stat se va majora de la 1,930 miliarde de lei la peste 2,881 miliarde de lei, iar numãrul maxim de beneficiari estimați crește astfel de la 24.786 la 26.708.
Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum și comisionul de administrare pe toatã durata de valabilitate a garanției acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor fi subvenționate pe o perioadã de pânã la 12 luni.
Pentru informații suplimentare asupra modificãrilor propuse prin proiectul de act normativ puteți consulta site-ul la rubrica Transparențã decizionalã.
Informații de background:
Programul IMM INVEST PLUS
Componenta IMM INVEST ROMÂNIA faciliteazã accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piațã medie, inclusiv profesioniștii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de pãrți sociale și acțiuni.
Componenta AGRO IMM INVEST este dedicatã întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piațã medie, inclusiv profesioniștii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.
Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichiditãților și finanțarea investițiilor de cãtre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activeazã în sectoare productive.
Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunãtãțirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu implementate de:
1. IMM-uri și întreprinderi mici cu capitalizare de piațã medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitecturã
2. Unitãți Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).
Componenta RURAL INVEST are ca obiectiv acordarea de facilitãți de garantare de cãtre stat în mod transparent și nediscriminatoriu pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, întreprinderilor mici și mijlocii, precum și întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.
Componenta INNOVATION are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru companiile românești inovative și/sau care își promoveazã produsele și serviciile destinate exportului.
Be the first to comment