Fluviul Nil străbate 11 țări din Africa pe o distanță de aproximativ 6.650 de kilometri. De la Marile Lacuri africane, Nilul trece prin deșertul Sahara și se varsă în Marea Mediterană.
Țările prin care Nilul trece sunt Tanzania, Uganda, Rwanda, Burundi, Republica Democrată Congo, Kenya, Etiopia, Eritreea, Sudanul de Sud, Sudan și Egipt. În total, el drenează 3,3 milioane de kilometri pătrați, adică aproximativ 10% din suprafața continentului african.
În acest articol, te invităm să descoperi câteva lucruri interesante despre Fluviul Nil:
Este considerat cel mai lung fluviu din lume, dar nu toți sunt de acord
Nilul este creditat cu titlul de cel mai lung fluviu din lume de surse ca Organizația Națiunilor Unite sau Cartea Recordurilor Guinness. Totuși, există și oameni care contestă acest lucru. În 2007, o echipă de oameni de știință brazilieni a anunțat că a remăsurat fluviul Amazon și a ajuns la concluzia că are o lungime de 6.800 de km, detronând Nilul. Totuși, studiul lor a fost privit cu scepticism de oameni de știință din întreaga lume, în ceea ce privește metodele care au fost folosite pentru a ajunge la această măsurătoare.
Oamenii au petrecut secole căutând locul de unde izvorăște Nilul
Egiptenii antici venerau Nilul și îl considerau sursa lor de viață, motiv pentru care erau numeroase mituri. Timp de câteva secole au fost efectuate expediții pentru a găsi locul de unde izvorăște Nilul, dar se împotmoleau într-o regiune numită Sudd (în prezent Sudanul de Sud), unde Nilul formează o mlaștină uriașă. Acest lucru a alimentat și mai mult mistica fluviului, iar în unele opere din arta clasică greacă și romană acest fluviu a fost prezentat ca un zeu cu o față ascunsă.
Primele așezări pe malul Nilului au apărut în jurul anului 6000 înainte de Hristos
Primele așezări umane permanente au apărut pe malurile Nilului în jurul anului 6000 înainte de Hristos. Până în anul 3150 înainte de Hristos, aceste așezări au format “primul stat național recunoscut din lume”, adică Egiptul. În prezent, Egiptul este o țară cu o populație de aproximativ 100 de milioane de oameni, iar 95% din populație locuiește în apropierea Nilului. De fapt, croazierele pe Nil sunt una dintre principalele atracții turistice din Egipt.
Este casa multor animale sălbatice
Nilul este “casa” multor animale sălbatice. Hipopotamii, spre exemplu, pot fi văzuți adesea în Sudanul de Sud. Crocodilul de Nil este și el foarte cunoscut, având o lungime ce ajunge până la 6 metri. Aici se află și mulți șerpi de apă, dar și numeroase specii de pești, printre care bibanul de Nil, mreana, somnul, anghila, peștele cu bot elefant, peștele pulmonar, lipaia și peștele tigru. Fauna Nilului se remarcă și ea, mai ales că fluviul străbate păduri tropicale, savane mixte, dar și mlaștini în zona Sudanului de Sud. Una dintre cele mai notabile plante ale Nilului este papirusul, un rogoz înflorit acvatic ce crește sub forma de stuf înalt în zonele în care apa este mai puțin adâncă.
Nilul în filme și jocuri
Fiind cel mai lung fluviu din lume, nu e deloc surprinzător că Nilul este prezent în numeroase filme, cel mai cunoscut fiind “Death on the Nile” (1978), care a avut și un remake apărut în 2022. Nilul are parte și de propriul său joc de pacanele online. Acesta are denumirea “Nile Fortune” și a fost creat de compania Playtech. Acțiunea se petrece în Egipt, motiv pentru care pe fundal se văd și piramidele. Ca simboluri în acest joc găsim elemente din Egiptul antic, în timp ce coloana sonoră te duce automat cu gândul la cultura acestei țări.
Be the first to comment