MF asigură resurse financiare pentru dezvoltarea sustenabilă a mediului de afaceri românesc

Ministerul Finanțelor. FOTO Ministerul Finanțelor

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltãrii Rurale, au discutat marți, 1 februarie, cu reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Fondului Român de Contragarantare și Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) despre pachetul de mãsuri guvernamentale pentru sprijinirea mediului de afaceri.

“Mediul de afaceri este motorul economiei românești, iar statul trebuie sã asigure combustibilul necesar funcționãrii sale. Astfel, utilizãm corect impozitele și taxele plãtite de companiile private și le returnãm acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, pentru cã astfel asigurãm continuarea funcționãrii economiei și locurile de muncã pentru salariați.”, a declarat  Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Printre opțiunile evaluate se numãrã acordarea directã a unor garanții financiare de maximum 1 milion de euro/companie, pentru susținerea investițiilor în diversificarea ofertei și consolidarea cotelor de piațã. O altã opțiune este acordarea de garanții guvernamentale de pânã la 90% pentru creșterea capacitãții de producție sau reconversia de la intermediere la producție, prin Programul IMM Prod.

“Fermierii și producãtorii din industria alimentarã au nevoie urgentã de capital și îmi doresc sã venim rapid cu acest pachet de politici publice coerente. Sunt programe prin care le vom oferi celor care produc alimente sprijinul de care au nevoie pentru a putea integra cât mai bine materia primã în zona de procesare, pentru a obține produse cu valoare adãugatã.”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Prin Programul Rural INVEST se pot acorda direct garanții guvernamentale de pânã la 90% companiilor, care își localizeazã producția în mediul rural și urban-mic. De asemenea, prin Programul IMM Prod se pot acorda garanții guvernamentale de pânã la 90% companiilor, pentru a finanța creșterea capacitãții de producție sau reconversia de la intermediere la producție.

Indirect, prin sistemul bancar, se mai pot acorda garanții guvernamentale companiilor din construcții pentru asigurarea lichiditãților și finanțarea investițiilor, prin Programul Garant Construct.

Conform prevederilor Cadrului temporar pentru mãsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19, se pot acorda granturi pentru întreprinderile din domeniul agriculturii – producție primarã de pânã la 290.000 euro/întreprindere, iar pentru întreprinderile din domeniul acvaculturii si pescuitului, valoarea maximã a grantului nu poate depãși 345.000 Euro.

Pentru întreprinderile din celelalte sectoare de activitate, Cadrul Temporar prevede acordarea de granturi în limita maximã de 2,3 milioane euro/întreprindere.

De asemenea, reamintim faptul cã la finalul lunii decembrie 2021, guvernul a aprobat prelungirea pânã la 30 iunie 2023 a Programului IMM Invest și a subprogramului AGRO IMM INVEST, prin care se pot acorda garanții guvernamentale în valoare de pânã la 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfãșoarã activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, pânã la 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfãșoarã activitatea în domeniul producției primare de produse agricole și pânã la 2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfãșoarã activitatea în sectorul alimentar.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*