Consiliul Europei a anunțat lansarea celei de-a VIII-a ediții a „Premiului European pentru Peisaj”, iar Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va asigura, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului, participarea României la această competiție.
Condițiile pentru selectarea candidaturii României vor fi stabilite pe baza procedurilor și criteriilor stabilite prin Rezoluția CM/Res (2008)3, adoptată de Comitetul de Miniștri la data de 20 februarie 2008. Astfel, vor fi acceptate proiecte exemplare, prin care au fost puse în practică măsuri de protecție, management și/sau amenajare a peisajelor, iar rezultatul acestui demers va fi înaintat Secretariatului General al Consiliului Europei.
Premiul poate fi atribuit:
– autorităților locale și regionale, precum și structurilor lor asociative;
– structurilor de cooperare teritorială ale autorităților administrațiilor publice locale, respectând condiția ca unitatea peisagistică, vizată de proiect, să fie gestionată în comun de membrii acestora;
– organizațiilor neguvernamentale care au avut contribuții semnificative în acest domeniu.
Fiecare stat poate depune o singură candidatură la Secretariatul General al Consiliului Europei, până la data de 31 ianuarie 2023.
În anul 2002, România s-a angajat să asigure implementarea Convenției Europene a Peisajului, respectând principiile agreate în cadrul mecanismului de cooperare interguvernamentală informală stabilit la nivelul Consiliului Europei.
Angajamentul României presupune recunoașterea conceptului de peisaj în legislația din domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, stabilirea și implementarea politicilor care au ca scop protecția, gestiunea și amenajarea acestuia, precum și stabilirea unor mecanisme pentru implicarea societății civile, a autorităților regionale și locale în utilizarea durabilă a peisajului.
Scopul „Premiului European pentru Peisaj”, prevăzut în Convenția Europeană a Peisajului, este acela de a recunoaște eforturile realizate în domeniul gestionării peisajului, având rolul de a susține abordările strategice care pot contribui la creșterea calității vieții, susținând bunăstarea individuală și a societății în general.
Be the first to comment