Ministerul Finanțelor a elaborat modalitatea de aplicare a impozitului pe construcțiile speciale, pe baza propunerilor sectoarelor vizate

Ministerul Finanțelor. FOTO Ministerul Finanțelor

În cursul lunilor februarie și martie, Ministerul Finanțelor a avut consultãri cu reprezentanții tuturor sectoarelor vizate pentru a stabili cea mai eficientã modalitate de implementare a impozitului pe construcții speciale. Având în vedere necesitatea clarificãrii mecanismului de calcul și declarare a impozitului pe construcții, ținând cont de analiza nivelului de colectare ce poate fi atins prin acest impozit și de impactul pe care acesta îl poate avea asupra mediului de afaceri, s-a elaborat ORDONANȚA DE URGENȚÃ pentru modificarea și completarea titlului X din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

„Prin ordonanța de urgențã publicatã astãzi în transparențã, asigurãm încasãri cel puțin la nivelul estimãrilor inițiale de 1 miliard de lei în 2025, printr-o reglementare care ia în considerare atât necesitatea eficienței colectãrii, cât și feedbackul primit din partea sectoarelor economice. Companiile private au solicitat ca impozitarea sã se facã nu pe valoarea brutã a construcțiilor, ci pe valoarea netã a acestora. Ținând cont de aceastã propunere, am hotãrât sã aplicãm pentru sectorul privat un impozit de 1% asupra valorii nete a construcțiilor speciale. Totodatã, pe baza propunerilor administratorilor de infrastructurã publicã și a analizelor, am stabilit un nivel de impozitare de 0,5% pentru construcțiile speciale aflate în proprietatea statului sau a autoritãților locale, concesionate sau date în administrare, deoarece în aceste cazuri impozitul se aplicã asupra valorii istorice a construcțiilor.”, a declarat Tánczos Barna, viceprim-ministru, ministrul finanțelor.

Proiectul de act normativ mai cuprinde mãsuri ce vizeazã urmãtoarele modificãri ale prevederilor în domeniul impozitului pe construcții:

  • Clarificãri cu privire la stabilirea bazei impozabile în cazul investițiilor efectuate de cãtre contribuabili la construcțiile utilizate în baza unor contracte de administrare/concesiune/folosințã cu titlu gratuit/închiriere/locație de gestiune/asociere în participațiune și altele asemenea.
  • Stabilirea unor reguli de calcul, de declarare și de platã a impozitului în cazul contribuabililor care au an fiscal modificat, pentru cei care înceteazã sã existe sau pentru contribuabilii nou-înființați în cursul anului.
  • Stabilirea sferei de aplicare a impozitului în sensul aplicãrii acestuia doar pentru construcțiile situate pe teritoriul României.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*