Ministerul Finanțelor majorează cu peste 10 miliarde lei plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul Programului IMM Invest Plus

Ministerul Finanțelor. FOTO Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor a elaborat actul normativ prin care actualizeazã IMM INVEST PLUS, programul care faciliteazã accesul la finanțare al firmelor care nu au sumele necesare pentru proiectele de investiții și pentru continuarea activitãții.

“Venim în întâmpinarea beneficiarilor Cadrului temporar pentru mãsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și în același timp ne aliniem cu modificãrile în domeniu. Am considerat cã este foarte important sã fim din nou alãturi de mediul de afaceri și sã asigurãm banii necesari pentru desfãșurarea normalã a activitãții IMM-urilor, într-o perioadã dificilã din cauza crizei energetice și a rãzboiului din Ucraina. Continuarea activitãții economice și menținerea numãrului de salariați este prioritarã pentru noi, deoarece astfel putem evita o problemã cu mare impact social”, a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Principalele modificãri aduse Programului IMM INVEST PLUS sunt:
1. ajutoarele acordate în baza schemelor din Cadrul temporar Ucraina și care sunt rambursate înainte de acordarea unor noi ajutoare în temeiul aceluiași Cadru nu se cumuleazã atunci când se calculeazã depãșirea plafonului prevãzut de lege.
2. se majoreazã pragurile valorice ale ajutorului de stat, constituit din valoarea comisionului de risc, a celui de administrare, aferent garanției, pe toatã durata de valabilitate a acesteia și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioadã de maximum 12 luni. Noile praguri sunt: pânã la echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro pe întreprindere/UAT-uri, respectiv echivalentul în lei a 62.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare și 75.000 euro/întreprindere în cazul celor din domeniile pescuit și acvacultură. Respectarea acestor praguri valorice se aplicã și în cazul refinanțãrilor.
3. se majoreazã plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat cu 10,25 miliarde lei, respectiv de la 7,5 miliarde lei la 17,75 miliarde lei concomitent cu creșterea bugetului schemei de ajutor de stat la 1,93 miliarde lei și majorarea numãrului de beneficiari la 24.786.
4. ajutorul de stat sub forma grantului care este suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor – Acțiuni generale, va fi virat trimestrial în contul Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii
(F.N.G.C.I.M.M.), Fondul Român de Contragarantare (F.R.C.) sau Fondul de Garantare a Creditului Rural (F.G.C.R.).
5. sunt incluse în categoria beneficiarilor eligibili pentru componenta GARANT CONSTRUCT și INNOVATION și întreprinderile mici cu capitalizare de piațã medie.

Programul IMM INVEST PLUS va putea fi accesat pânã la 31 decembrie 2022.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*