Ministerul Finanțelor propune extinderea stimulentelor fiscale pentru investițiile în activitãți de cercetare-dezvoltare

Ministerul Finanțelor. FOTO Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor propune o mãsurã de sprijin pentru mediul de afaceri, menitã sã încurajeze inovarea și progresul tehnologic, prin extinderea numãrului contribuabililor care beneficiazã de deduceri fiscale pentru investițiile în activitatea de cercetare-dezvoltare.
Concret, se propune reglementarea scãderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obținute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentarã de 50% aplicatã cheltuielilor eligibile pentru activitãțile de cercetare-dezvoltare. Mãsura este propusã întrucât la acest moment contribuabilii care plãtesc impozitul minim pe cifra de afaceri nu beneficiazã de stimulentele fiscale pentru activitãțile de cercetare-dezvoltare.

„Dupã o serie de consultãri cu mediul de afaceri, venim cu aceastã propunere, care ne poate ajuta sã reducem decalajul fațã de alte state din UE, care încurajeazã mult mai puternic cercetarea-dezvoltarea. Facilitãțile fiscale pentru aceste activitãți existã de mulți ani în România și datele noastre aratã cã sunt 800 companii care au beneficiat pânã acum, fiind înregistrate deduceri anuale de peste 1 miliard lei. Progresul tehnologic este motorul principal al creșterii economice, tocmai de aceea trebuie sã facem tot ce putem pentru a oferi companiilor din România un cadru competitiv, care sã le permitã sã concureze de la egal la egal cu firmele din alte state. Acesta este raționamentul pentru care am propus extinderea facilitãților și cãtre cei care plãtesc impozit minim pe cifra de afaceri, pentru a veni în sprijinul unor mari companii preocupate sã inoveze precum Dacia, Bosch, Farmec, Chimcomplex, Continental, Uipath etc.”, a subliniat ministrul Marcel Boloș.

Implementarea acestui act normativ va permite continuarea stimulãrii, începând de la data aplicãrii, respectiv începând cu anul 2024, a activitãților de cercetare-dezvoltare desfãșurate de marile întreprinderi, obligate la plata impozitului minim pe cifra de afaceri.
Având în vedere cã rezultatul fiscal al anului 2024 încã nu a fost definitivat, se propune aplicarea acestei scãderi și pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

Proiect realizat în urma consultãrilor cu mediul de afaceri

Efectul stimulativ al mãsurii propuse privind deducerea fiscalã aplicabilã și la plata impozitului minim pe cifra de afaceri va consta în:
reinvestirea fondurilor deduse în cercetare-dezvoltare;

creșterea investițiilor și cheltuielilor aferente activitãților de cercetare-dezvoltare;

atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare în România;

recunoașterea activitãților de cercetare-dezvoltare ca fiind într-adevãr de importanțã strategicã.

Propunerea este susținutã și a fost discutatã cu asociațiile reprezentative ale mediului de afaceri național, respectiv: Confederația Patronalã „CONCORDIA”, Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Camera de Comerț, Industrie și Agriculturã Francezã în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germanã (AHK), Asociația Patronalã a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*