Ministerul Finanțelor suplimenteazã cu 750 de milioane lei bugetul primei sesiuni de acord de finanțare în baza H.G. nr. 300/2024

Ministerul Finanțelor. FOTO Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor majoreazã cu 750 milioane lei bugetul alocat inițial primei sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru finanțare în baza schemei de ajutor de stat instituitã prin H.G. nr. 300/2024 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regionalã prin stimularea realizãrii de investițiiși, astfel, bugetul se ridicã la 1,5 miliarde lei. Inițiativa vine în sprijinul investitorilor care au accesat schema de ajutor de stat într-un numãr ridicat și ale cãror proiecte de investiții solicitau un ajutor de stat ce depãșea cu mult valoarea bugetului de 750 milioane lei alocat inițial.
În cadrul primei sesiuni online, demarate în perioada 29 iulie – 09 septembrie 2024, au fost depuse 45 cereri de acord pentru finanțare, fiind selectate primele 3 societãți, în ordinea punctajului obținut.
Pânã în prezent s-au emis 2 acorduri pentru finanțare pentru societãțile CHIMCOMPLEX SA BORZEȘTI și PIRELLI TYRES ROMANIA SRL. Valoarea proiectelor de investiții pentru care s-au emis acorduri pentru finanțare este de 853,74 milioane lei, pentru care s-a aprobat un ajutor de stat în valoare totalã de 348,34 milioane lei.
În prezent, specialiștii din cadrul departamentului de Ajutor de Stat din cadrul Ministerul Finanțelor au în analizã, în ordinea punctajului obținut, 9 cereri de acord pentru finanțare cu o valoare a investițiilor de aproximativ 2,5 miliarde, pentru care se solicitã ajutor de stat în valoare de peste 1,1 miliarde lei.
Schema de ajutor de stat instituitã prin H.G. nr.300/2024, pentru stimularea dezvoltãrii regionale prin investiții ale cãror costuri eligibile depãșesc 50 milioane lei, are un buget total de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Scopul demarãrii schemei este sã stimuleze creșterea economicã prin sprijinirea investițiilor în tehnologii noi și sustenabile și, totodatã, sã încurajeze dezvoltarea antreprenorialã. De asemenea, impactul social al schemei este unul important pe termen lung, având în vedere cã proiectele finanțate prin schema de ajutor de stat vor duce la dezvoltarea activitãților economice ale întreprinderilor situate în regiunile mai puțin dezvoltate, utilizarea produselor și serviciilor oferite de furnizorii locali.
Acordurile de finanțare se vor emite pânã la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza în perioada 2025-2032.
Cererile de acord pentru finanțare depuse în sesiune se ordoneazã descrescãtor pe baza unui punctaj calculat și se analizeazã în limita bugetului sesiunii. Analiza cererilor de acord pentru finanțare se finalizeazã cu acord pentru finanțare (dacã sunt îndeplinite cumulativ toate condițiile și criteriile de eligibilitate) sau scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se realizeazã dupã efectuarea parțialã sau totalã a cheltuielilor eligibile efectuate conform acordului pentru finanțare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate.
Ajutorul de stat se va acorda în baza unor cheltuieli eligibile precum realizarea de construcții, achiziție de echipamente și active necorporale, iar activele aferente investiției trebuie sã fie noi.
Schema de ajutor de stat are ca bazã legalã cadrul normativ european aflat în vigoare pânã la data de 31 decembrie 2026.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*