Ministrul de externe Bogdan Aurescu a participat la Forumul Diplomatic de la Antalya

Bogdan Aurescu la Forumul Diplomatic de la Antalya. FOTO MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 18 iunie 2021, la Forumul Diplomatic de la Antalya, în calitate de vorbitor în cadrul panelului „O nouă eră în relațiile transatlantice” (“A New Era in Transatlantic Relations”), alături de omologul din Polonia, Zbigniew Rau, și de ministrul de externe al Croației, Gordan Grlić Radman.

La panel au mai participat fostul ministru de externe al Germaniei, Sigmar Gabriel, precum și fostul asistent al secretarului de stat al SUA, Mark Kimmit. Ediția din 2021 a Forumului Diplomatic de la Antalya, eveniment de prestigiu pentru dezbateri de nivel înalt privind relațiile internaționale, se defășoară sub titlul “Diplomație inovativă: o nouă eră, noi abordări” (“Innovative Diplomacy: New Era, New Approaches”).

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea sa cu privire la evoluțiile notabile recente în ceea ce privește întărirea relației transatlantice, reafirmarea valorilor comune și urmărirea strategică a intereselor comune de securitate, inclusiv ca urmare a evenimentelor la nivel înalt din ultima perioadă – Summitul NATO, Summitul UE-NATO, reuniunea G7 sau Summitul Biden-Putin. A arătat că România, în calitate de partener strategic al SUA, stat membru UE și aliat dedicat al NATO, are în mod constant în centrul acțiunilor sale de politică externă obiectivul consolidării relațiilor transatlantice.

Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat consistența Summitului NATO de la 14 iunie 2021, desfășurat la Bruxelles, evidențiind deciziile importante privind viitorul Alianței, cu o însemnătate deosebită atât pentru România, cât și pentru consolidarea și actualizarea pe mai departe a relației transatlantice și a securității euroatlantice. În context, ministrul român a pus accent pe necesitatea consolidării rezilienței strategice transatlantice, reprezentând contribuția concretă a României la eforturile transatlantice de consolidare a rezilienței.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a făcut referire și la relevanța formatului București 9 (B9), amintind rezultatele Summitului B9 găzduit de Președintele României,  Klaus Iohannis, la data de 10 mai 2021, cu participarea Președintelui SUA, Joe Biden. În context, a evidențiat aprecierea Președintelui Biden – în discursul acestuia la Summitul NATO – pentru relevanța Summitului B9, în cadrul căruia a transmis un mesaj de angajament puternic al SUA față de securitatea aliaților aflați pe Flancul Estic.

De asemenea, ministrul Aurescu a evidențiat și relevanța cooperării în formate regionale precum Inițiativa celor Trei Mări, platformă care poate fi considerată drept un adevărat catalizator al relațiilor transatlantice. Astfel, ministrul Aurescu a pledat pentru o creștere a prezenței economice americane în Europa Centrală și de Sud-Est, concomitent cu creșterea prezenței sale militare.

În opinia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, relațiile transatlantice oferă instrumentele necesare pentru a gestiona provocările actuale, inclusiv prin reafirmarea democrației, statului de drept și a respectării drepturilor omului drept principalii garanți ai securității, prosperității și demnității umane. Astfel, a pledat pentru unitate și conlucrare în apărarea valorilor și intereselor comune și a exprimat încredere că un parteneriat transatlantic revitalizat poate influența pozitiv modul în care sistemul internațional se va adapta la contextul actual, prin raportare la valorile democratice împărtășite.

Ministrul Aurescu a arătat în intervenția sa că parteneriatul transatlantic este unul care presupune unitatea celor doi parteneri – niciunul neputând face față singur actualelor provocări internaționale, având în același timp un caracter prioritar – fiind parteneriatul strategic aflat pe primul loc atât din perspectiva americană, cât și europeană.

În același timp, relația transatlantică trebuie privită mai complex, ea presupunând și implicarea altor actori – Canada, Turcia, Regatul Unit, precum și eforturi în cadrul unor organizații internaționale cum este NATO, în cadrul relațiilor UE-SUA sau la nivelul unor organizații regionale, cum este Inițiativa celor Trei Mări, ori prin parteneriatele strategice bilaterale, cum este cel româno-american, care este foarte puternic. A arătat că este necesară abordarea sinergetică și în complementaritate a acestora. Astfel, NATO nu poate fi înlocuit în calitatea sa de organizație fundamentală pentru asigurarea securității transatlantice. În același timp, în relația UE-SUA, UE își poate aduce contribuția la redresarea post-pandemie, creșterea sustenabilă (verde), creșterea comerțului, investițiilor și cooperării tehnologice.

În acest context, a arătat ministrul Aurescu, conceptul de autonomie strategică nu pare a fi adecvat, mai ales în domeniul apărării și securității, fiind mai potrivit conceptul de reziliență strategică, care permite reducerea/eliminarea dependenței de actorii care nu sunt like-minded în privința valorilor împărtășite de partenerii din cadrul relației transatlantice – care constituie o comunitate unică de valori și securitate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*